Olvi ilmoitti lauantaina lopettavansa viennin Venäjälle ja aloittavansa vetäytymisen Valko-Venäjältä Ukrainan sodan vuoksi. Olvi omistaa Valko-Venäjän Lidassa Lidskoe Pivo -panimon, jonka osuus konsernin koko liikevaihdosta on 21 prosenttia. Panimon tuotannosta neljännes viedään Venäjälle. Luopumispäätökselle ei ollut vaihtoehtoja, kirjoittaa Viiden Tähden toimituspäällikkö Heikki Kähkönen.
Olvi Oyj:n hallitus joutui lauantaina taipumaan tosiasioiden edessä. Yhtiö lopettaa viennin Venäjälle ja luopuu valkovenäläisestä Lidskoe Pivo -panimosta. Samalla pörssiyhtiö peruuttaa tulosohjeistuksensa tälle vuodelle, eikä anna uutta ohjeistusta.
Valko-Venäjä on mukana Venäjän aloittamassa hyökkäyssodassa Ukrainaa vastaan. Sosiaalisessa mediassa Olvin pienosakkaat ja iisalmelaiskonsernin juomien ystävät ottivat luopumispäätöksen kiitollisina vastaan.
Vielä perjantaina Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että yhtiö pysyy Valko-Venäjällä. Ahon perusteena oli, että kaikki kansainväliset kilpailijatkin jatkavat toimintaansa ja että juomat eivät ole Venäjän ja Valko-Venäjän vastaisilla pakotelistoilla. Lisäksi arvokkaan panimon hylkääminen leikkaisi kolmanneksen Olvin liikevaihdosta.
Lausunto aiheutti somemyrskyn. Lukuisat ihmiset kertoivat aloittavansa välittömästi Olvin tuotteiden boikotoinnin.
Aho korjasi perjantaina kommenttiaan toteamalla, että yhtiö ei ole vielä tehnyt linjausta, jatketaanko ja miten liiketoimintaa vallitsevissa olosuhteissa Valko-Venäjällä.
Viestillä Aho yritti ilmiselvästi rauhoitella somemylläkkää, mutta vaikutus oli päinvastainen. Sijoittajakeskusteluissa alkoi ihmettely yhtiön sekavasta viestinnästä.
Luopumispäätökselle ei ollut vaihtoehtoja. Olvi keskeyttää välittömästi investoinnit Valko-Venäjälle.
Lauantaina edessä oli yhtiön hallituksen kokous, jossa oli tehtävä päätös Lidskoe-panimosta luopumisesta. Päätös oli kipeä, mutta väistämätön. Runsasta satoa tuottava oksa oli katkaistava.
”Ajatuksemme ovat sodasta kärsivien ukrainalaisten puolella. Tuomitsemme jyrkästi hyökkäyksen Ukrainaan. Olemme sitoutuneet toimimaan Olvin arvojen mukaisesti, ja tämä on ainoa järkevä päätös pitkäjänteisen ja vastuullisen toiminnan varmistamiseksi”, Olvi Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Pentti Hakkarainen perusteli päätöstä.
Yksikään yritysjohtaja Suomessa ei olisi halunnut olla Hakkaraisen tai toimitusjohtaja, vuorineuvos Lasse Ahon ja yhtiön yhteiskuntasuhde- ja hankintajohtajan Pia Hortlingin housuissa näinä päivinä. Paine on ollut valtava.
Lidskoe-panimon 840 ihmisen työpaikat ja Valko-Venäjän bisneksen tuoma 100 miljoonan euron tuottoisa liikevaihto eivät helpottaneet luopumispäätöksen tekemistä. Lisäksi Lidan kaupungille panimon alasajo on valtava isku.
Vaikka Olvi on listattu pörssiin, kyseessä on kuitenkin perinteisellä mallilla toimiva perheyhtiö, jonka arvot ajavat taloudellisen hyödyn ohi. Sodasta kärsivät ukrainalaiset asettuvat oikeutetusti etusijalle. Inhimillistä kärsimystä ja ihmishenkiä ei voi mitata rahassa.
Valko-Venäjän toiminnot ja Venäjän-vienti ovat iskeneet Olvin osakekurssiin ja yhtiön markkina-arvoon.
Lidskoe Pivon tarinalle tulee nyt Olvin käsissä päätepiste. Vaikka Olvin hallitus haluaa puhua suunnitellusta ja hallitusta vetäytymisestä, jonka aikataulu ja toimenpiteet tarkentuvat pikkuhiljaa, paniikkinappula on jo käynyt lähes pohjassa.
Kovasta tuloksesta huolimatta Lidskoe Pivon omistamisesta, ja eritoten viennistä Venäjälle, on tullut Olville rasite. Vientiä Venäjälle on ollut myös Olvin omistamista Baltian panimoista. Vuosi sitten Olvi uutisoi, että yhtiön markkina-arvo ylitti ensimmäistä kertaa miljardin euron. Nyt arvo on pudonnut 722 miljoonaan.
Samalla konsernin osakkeen arvo on tullut alas neljänneksen runsaassa viikossa. Osakekurssin uskotaan sakkaavan vielä entisestään, kun pörssi avautuu maanantaiaamuna.
Valkovenäläiselle panimolle, jonka tuotteista iso osa viedään Venäjälle, ei löydy kovinkaan montaa ostajaa tai ainakaan sellaista, joka maksaisi kunnon hinnan dollareissa tai euroissa. Heinäkuormallisella Valko-Venäjän tai Venäjän ruplia ei nykytilanteessa ole mitään merkitystä. Molempien ruplien arvot rinnastetaan jo vessapaperiin.
Yksi vaihtoehto on, että Valko-Venäjän valtio kansallistaisi Lidskoen. Se ei olisi mitenkään tavatonta, sillä valtion kontrolloimat yritykset muodostavat jo nyt yli puolet maan työllisyydestä ja kansantuotteesta.
Olvi rakensi Lidskoe Pivosta menestystarinan. Korkea maariski koitui kohtaloksi.
Oluttehdas Olvi osti vuonna 2008 enemmistöosuuden Lidskoe Pivo -panimosta noin 12 miljoonalla eurolla. Lidan kaupungissa, lähellä Liettuan rajaa, toimiva panimo on tahkonnut Olvin käsissä tulosta. Bisnes on kasvanut hurjaa vauhtia.
Vuonna 2008 panimon liikevaihto oli 29 miljoonaa euroa ja myyntivolyymi 80 miljoonaa litraa. Neljässä vuodessa Olvi lähes kaksinkertaisti liikevaihdon 41 miljoonaan euroon ja kasvatti myynnin 142 miljoonaan litraan.
Vuonna 2021 Lidskoen liikevaihto oli 98,5 miljoonaan euroa. Samalla tuotantomäärä kipusi uuteen ennätykseen eli 283 miljoonaan litraan. Liikevoittoakin yhtiö kirjasi 14,5 miljoonaa euroa. Kokonaismyyntimäärällä mitattuna Lidskoe on Valko-Venäjän johtava juomien valmistaja jo neljättä vuotta peräkkäin.
Vaikka Valko-Venäjän ruplan heikkeneminen ja kuluttajien ostovoiman hupeneminen ovat hankaloittaneet tuloksen tekemistä, Lidskoe Pivo on puskenut rajusti eteenpäin.
Emoyhtiö on investoinut miljoonia euroja tuotantoon ja tuotekehitykseen. Vuonna 2015 Lidskoe aloitti Pepsin ja 7 Upin myynnin ja jakelun Valko-Venäjällä, mikä kasvatti markkinaosuutta virvoitusjuomissa.
Juomamyynnistä noin 25 prosenttia koostuu viennistä. Päämarkkina-alueena on Venäjä. Vientiä on ollut jonkin verran Puolaan, Liettuaan, Saksaan sekä Kiinaan ja Yhdysvaltoihin saakka. Suomeen panimon tuotteita ei ole tuotu.
Vuonna 2021 Lidsko Pivo vietti 145-vuotisjuhlia.
Lidskoe Pivon historia ulottuu vuoteen 1876, jolloin paikallinen juutalainen liikemies Nosel Pupko aloitti oluenpanon Lidassa. Yhtiö on yksi Valko-Venäjän vanhimmista panimoista.
Pupkon perilliset jatkoivat oluenpanoa aina toiseen maailmansotaan saakka. Tehtaan uudelleen rakentaminen ja suuri laajennus käynnistyivät 1953.
Neuvostoaikaan panimo tunnettiin erittäin tummasta Barhatnoe-oluesta ja kvassista. Lidskoe-tuotemerkillä varustetut oluet tulivat neuvostokauppoihin vuonna 1967. Panimossa valmistettiin myös Buratino– ja Baikal-oluita.
Panimoyhtiö yksityistettiin 1991. Olvi osti enemmistön eli 51 prosenttia panimosta vuonna 2008. Omistusjärjestelyjen myötä Olvi Oyj:n osuus on kasvanut nykyiseen 96,36 prosenttiin.
Facebook Comments