Valko-Venäjän mielenosoitukset ja epävakaa poliittinen tilanne eivät ole suuresti vaikuttaneet Olvin omistaman Lidskoe Pivo -panimon toimintaan. Iisalmelaisyhtiö seuraa silti maan tilannetta huolestuneena. Lidskoe Pivo otti elokuussa kantaa Valko-Venäjän rauhanomaisen kehityksen puolesta, mutta emoyhtiö haluaa pysytellä irrallaan maan valtapolitiikasta.
Valko-Venäjä on ollut viime viikot kansainvälisessä uutisoinnissa keskeisellä sijalla. Useat EU-maat ovat todenneet, että Valko-Venäjällä 9. elokuuta järjestetyt presidentinvaalit olivat vilpilliset. Vaalit päättyivät istuvan presidentin Aljaksandr Lukašenkan voittoon.
Vaaleista käynnistyi koko maan kattava protestiliike. Lukašenkalla on poliisin ja armeijan vahva tuki. Siviilien pahoinpitelyt, mielenosoittajien ja toisinajattelijoiden pidätykset sekä jääkiekon MM-kisojen ja Jokereiden KHL-ottelun peruminen ovat tuoneet Valko-Venäjän protestit ja mielenosoitukset lähelle suomalaisia.
Lukašenkan virkaanastujaistilaisuus oli viime torstaina. Hän on toiminut Valko-Venäjän presidenttinä vuodesta 1994. Mielenosoittajat ovat jo puolitoista kuukautta vaatineet uusia rehellisiä vaaleja sekä perustuslain uudistamista. Euroopan parlamentti on ilmoittanut, että se ei tunnusta Lukašenkaa maan presidentiksi jatkokaudelle.
Olvi on rakentanut 12 vuodessa Valko-Venäjällä Lidskoe Pivosta menestystarinan.
Iisalmelainen oluttehdas Olvi osti vuonna 2008 enemmistöosuuden Lidskoe Pivo -panimosta noin 12 miljoonalla eurolla. Omistusjärjestelyjen myötä Olvi Oyj:n osuus panimoyhtiöstä on kasvanut nykyiseen 96,36 prosenttiin.
Lidan kaupungissa, lähellä Liettuan rajaa, toimiva panimo on tahkonnut Olvin käsissä tulosta. Vuonna 2008 panimon liikevaihto oli 29 miljoonaa euroa ja myyntivolyymi 80 miljoonaa litraa. Neljässä vuodessa eli jo 2012 Olvi kaksinkertaisti liikevaihdon 41 miljoonaan euroon ja kasvatti myynnin 142 miljoonaan litraan.
Vaikka Valko-Venäjän ruplan heikkeneminen ja kuluttajien ostovoiman hupeneminen ovat hankaloittaneet tuloksen tekemistä, Lidskoe Pivo on puskenut rajusti eteenpäin. Bisnes on kasvanut hurjaa vauhtia.
Viime vuonna Lidskoen liikevaihto nousi jo 91 miljoonaan euroon ja tuotantomäärä kipusi uuteen ennätykseen eli 233 miljoonaan litraan. Liikevoitto oli lähes 13 miljoonaa euroa. Pahimmat epäilijätkin ovat alkaneet puhua Olvin Valko-Venäjän retkestä menestystarinana.
Valko-Venäjän talous on suuresti riippuvainen naapurimaasta Venäjästä.
Arvoiden mukaan valtion kontrolloimat yritykset muodostavat yhä yli puolet maan työllisyydestä ja kansantuotteesta. Kaksi kolmasosaa tavaroiden tuonnista tulee Venäjältä ja noin 40 prosenttia viennistä menee itänaapuriin.
Olvin edustamien juomien markkinoista on Valko-Venäjällä kansainvälisessä omistuksessa noin 85 prosenttia. Kaikki suuret monikansalliset juoma-alan brändit ovat edustettuina Valko-Venäjän markkinoilla.
Emoyhtiö on investoinut miljoonia euroja Lidskoe Pivon tuotantoon ja tuotekehitykseen. Vuonna 2015 yhtiö aloitti Pepsin ja 7 Upin myynnin ja jakelun Valko-Venäjällä, mikä kasvatti markkinaosuutta virvoitusjuomissa.
”Olemme investoineet yritykseen pitkäjänteisellä suunnitelmalla, joka mahdollistaa kannattavan kasvun jatkumisen ja tuotevalikoiman monipuolistamisen”, Olvi-konsernin toimitusjohtaja Lasse Aho perustelee.
Ahon mukaan lähitulevaisuuden investointien painopistealueina ovat brändin edelleen vahvistaminen, alkoholittomien juomien tuotekategorioiden sekä eri pakkausvariaatioiden kehittäminen.
Olutmyynnissä Lidskoe Pivon markkinaosuus on noin 20 prosenttia. Olvi-konserni on toiseksi suurin toimija oluessa tanskalaisen Carlsbergin jälkeen. Pääbrändinä on hirvilogostaan tunnettu Lidskoe-olut. Yhtiö valmistaa myös neuvostoajoilta tuttua Zhigulevskoe-olutta. Lisäksi salkkuun kuuluvat tšekkiläinen Bernard ja saksalainen Warsteiner.
Virvoitusjuomissa PepsiCo:n sopimuksen myötä yhtiöllä on noin 15 prosentin markkinaosuus. Paikallisen kaljan eli kvassin valmistajana Lidskoe on 60 prosentin osuudella markkinajohtaja. Muita juomia ovat mm. Fizz-siiderit, Le Coq -juomasekoitukset sekä Aura-vedet
”Haluamme olla markkinassa monipuolinen juoma-alan osaaja kannattavasti toimien. Panostamme voimakkaasti erikoisoluisiin ja niiden kehittämiseen. Tätä kasvua tukee loppukesästä valmistunut tölkkien täyttölinja”, Aho perustelee.
Lidskoe Pivon myynnistä noin 25 prosenttia tulee viennistä. Päämarkkina-alueena on Venäjä. Vientiä on jonkin verran myös Puolaan, Liettuaan, Saksaan ja Kiinaan. Suomeen lidalaispanimon tuotteita ei vielä tuoda.
”Tällä hetkellä Lidskoen kapasiteetti on täynnä, ja avaamme uusia vientimarkkinoita harkiten”, Aho sanoo.
Koronakriisi ja Valko-Venäjän epävarma poliittinen tilanne luovat tummia pilviä Lidskoen tulevaisuuden suunnitelmille.
Toimitusjohtaja Lasse Aho myöntää, että poliittinen tilanne Valko-Venäjällä on huolestuttava. Olvi seuraa maan tilannetta säännöllisesti ja syvällisesti. Emoyhtiö käy jatkuvaa keskustelua tilanteesta paikallisen johdon kanssa.
Ahon mukaan Lidskoe Pivon liiketoiminta on sujunut normaalisti vallitsevissa haasteellisissa olosuhteissa. Esimerkiksi Olvin osakurssien kehitykseen Valko-Venäjän tilanteella ei ole ollut käytännössä vaikutusta.
Aho muistuttaa, että panimoalan yritykset ovat maailmanlaajuisesti ja läpi historian toimineet erilaisissa yhteiskunnallisissa tilanteissa ja olosuhteissa. Hän kutsuukin panimoita sopeutujiksi.
”Panimoilla on kaikkialla merkityksellinen ja positiivinen rooli yhteiskunnassa mielihyvää tuovien sosiaalisten juomien valmistajina. Olemme luottavaisia, että tilanteen vaikutukset eivät kohdistu yrityksemme liiketoimintaan eivätkä heikennä yrityksemme toimintaedellytyksiä.”
Poliittinen tilanne Lidassa on ollut pääkaupunkiin Minskiin verrattuna suhteellisen rauhallinen, mutta sielläkin tuhannet ihmiset ovat lähteneet kaduille osoittamaan mieltä demokratian puolesta. Lidskoe Pivo on ilmaissut huolensa maan tapahtumista sekä antanut tukensa konfliktien rauhanomaisten ratkaisujen puolesta.
”Olemme solidaarisia kaikille valkovenäläisille, jotka kertovat avoimesti mielipiteensä, kehottavat luopumaan väkivallasta sekä palaavat noudattamaan oikeusvaltion periaatteita”, panimo lausui tiedotteessaan elokuussa.
Lasse Aho tähdentää, että Olvin perusperiaatteisiin kuuluu pysytteleminen irti politiikasta kaikissa toimintamaissa.
”Haluamme olla jokaisella markkinalla vastuullinen toimija sekä noudattaa yrityksiä ja toimialaa koskevia lakeja, säädöksiä ja ohjeita. Näin toimien myöskään viranomaisten kanssa ei synny ongelmia. Luotamme siihen, että lait ja asetukset ovat samat kaikille toimijoille”, Aho perustelee.
Lidskoe Pivo on kuitenkin keskeyttänyt kaiken mainonnan ja imagokampanjoinnin Valko-Venäjällä epäselvän poliittisen tilanteen vuoksi.
”Mainontaa olemme viime aikoina vähentäneet kustannussäästösyistä sekä siksi, että mainonnan merkitys on lyhyellä aikavälillä olosuhteista johtuen pienentynyt”.
Olvi toimii jääkiekon taustavaikuttajana Suomessa. Yhtiöllä ei ole mitään tekemistä Valko-Venäjältä siirrettäviksi vaadittujen MM-kisojen kanssa.
Lasse Aho tunnetaan intohimoisena jääkiekkomiehenä. Tampereen Tapparan entinen luottopakki pitää huolen, että Olvi näkyy suomalaisessa lätkämaailmassa. Hän toimii mm. Jääkiekon SM-liigan hallituksen jäsenenä.
Olvi sponsoroi SM-liigassa Tapparan lisäksi Kuopion KalPaa, Kouvolan KooKoota ja Rauman Lukkoa. Kuopion jäähalli tunnetaan Olvi Areenan nimellä.
Lidskoe Pivon kotikaupungin jääkiekkoseura HK Lida pelaa Valko-Venäjän Extraliga B:ssä. Panimo ei ole kuitenkaan seuran taustajoukoissa mukana. Ahon mukaan konsernilla ja Lidskoen panimolla ei ole myöskään mitään yhteyksiä jääkiekon MM-kilpailujen järjestelyihin. Useat maat vaativat ensi kevään MM-kisojen siirtämistä pois Valko-Venäjältä.
”Tärkeimmät sponsorointikohteemme ovat kohdistuneet paikkakuntamme sairaalan, orpokotien ja koulujen tukemiseen. Olemme myös vuosittain mukana Lidassa järjestettävillä olutfestivaaleilla ja tukemassa sen yhteydessä pidettäviä musiikkitilaisuuksia”, Aho kertoo.
Lidbeer-olutfestivaali jäi Lidassa viime toukokuussa järjestämättä koronaviruksen vuoksi.
Lidskoe Pivon historia ulottuu vuoteen 1876, jolloin paikallinen juutalainen liikemies Nosel Pupko aloitti oluenpanon Lidassa. Yhtiö on yksi Valko-Venäjän vanhimmista panimoista.
Pupkon perilliset jatkoivat oluenpanoa aina toiseen maailmansotaan saakka. Tehtaan uudelleen rakentaminen ja suuri laajennus käynnistyivät 1953. Neuvostoaikaan panimo tunnettiin erittäin tummasta Barhatnoe-oluesta ja kvassista. Lidskoe-tuotemerkillä varustetut oluet tulivat neuvostokauppoihin vuonna 1967. Panimossa valmistettiin myös Buratino- ja Baikal-oluita.
Panimoyhtiö yksityistettiin 1991. Olvi osti enemmistön eli 51 prosenttia panimosta vuonna 2008.
Facebook Comments