V

Viisi Penniä uudistuu koronarajoitusten keskellä moderniksi panimoravintolaksi

Helsingin Taka-Töölön olut- ja ruokaravintola Viisi Penni uudistuu panimon rakentamisen myötä. Viisi Penniä menee maanantaina 22. helmikuuta kiinni reiluksi kahdeksi viikoksi sisustusremontin vuoksi. Ravintolan kellaritiloihin tulevan Mad Hopper -panimon ensimmäiset oluet valmistuvat vapuksi.

YHTEISTYÖARTIKKELI

Ravintola Viidellä Pennillä on pitkä historia takanaan. Helsingin Tullinpuomissa sijaitseva Viisi Penniä on yksi kauimmin samalla nimellä ja samassa paikassa toimineista olutravintoloista Suomessa. Paikka on tunnettu nimillä Viiden pennin krouvi ja olutravintola Viisi Penniä 1950-luvun puolivälistä saakka.

Merkittävä vaihe Taka-Töölön tutun oluttuvan ja ruokapaikan elämänkaaressa jää taakse, kun kortteliravintola muuttuu nykyaikaiseksi panimoravintolaksi. Ilmeestä vastaa sisustussuunnittelija Jaana Ekman Visonary Design Partners Helsingistä. Suunnittelutoimisto on tunnettu lukuisista ennakkoluulottomista ravintolasisustuksista.

”Maanantaina alkava remontin myötä tuomme ravintolan 2020-luvulle. Rakennamme Viidestä Pennistä ja Mad Hopperista modernin panimo- ja ruokaravintolan, jossa hyvät maut, laadukkaat tuotteet sekä asiakasta arvostava palvelu ovat keskeisessä roolissa”, kertoo Viiden Pennin ja Mad Hopper Brewngin taustalla olevan Onniravintoloiden toimitusjohtaja Gianjot ”Dollar” Singh.

Dollar Singh vie Viittä Penniä kohti 2020-luvun viihtyisää olutravintolaa. Kuva: Arto Holappa

Ravintolan uusi ilme on rouhea ja elämyksellinen.

Jaan Ekman kertoo, että sistusmateriaaleina käytetään aitoa nahkaa, pellavaa, kierrätyslaudoista tehtyjä pöytiä sekä vintage-kalusteita. Osa vanhoista kalusteista verhoillaan uudelleen. Valaisimet ovat tuttuja Viidestä Pennistä jo aiemmin.

”Olemme ottaneet moniaistisuuden kaikessa huomioon. Tilassa on useita upeita yksityiskohtia, jotka tukevat Viiden Pennin tarinaa ja kokonaisvaltaista asiakaskokemusta. Olemme hakeneet modernin craft-panimon industrial-henkistä aitoa tunnelmaa, mutta tuomme sen esille naisellisella otteella”, Ekman kuvailee.

Ravintolan sisustuksen ja ilmeen ohella myös à la carte ja lounasmenu uudistuvat. Niiden suunnittelusta vastaa keittiömestari Tommi Karhu.

”Viisi Penniä tarjoaa jatkossa ajan henkeen istuvaa trendikästä ja monipuolista ruokaa, joka maistuu erityisesti oman panimon oluiden kera. Säilytämme toki listalla monet Pennin klassikkoannokset, mutta tuunaamme niitäkin hieman nykyaikaiseen makuun sopiviksi”, Dollar Singh sanoo.

Panimon suunnittelu on tarkkaa työtä. Kuva: Arto Holappa.

Vedenpaisumus kellarissa ja urakoitsijan konkurssi hidastivat panimotilojen rakentamista.

Mad Hopper Brewing Companyn rakentaminen alkoi viime lokakuussa kahden vierekkäisen asuinrakennuksen kellarikerroksen purkutöillä. Panimotilan piti olla valmiina jo tammikuussa, mutta vanhojen asuinrakennusten kellareissa rakentajia odotti yllätys.

”Yllättäen huomasimme, että talojen alle kaivamiimme monttuihin alkoi virrata vettä ja jouduimme keskeyttämään purkutyöt heti alkuunsa. Saimme vedentulon loppumaan, mutta pumppaaminen ja tilojen kuivattaminen veivät aikansa”, Singh kertoo.

Dollar Singh maansiirtotöissä Viiden Pennin kellarissa. Kuva: Arto Holappa.

Kaiken lisäksi rakennushankkeen pääurakoitsija teki konkurssin projektin alkumetreillä. Edessä oli uuden urakoitsijan etsiminen ja sopimusten tekeminen.

”Rakennustyöt seisoivat meistä riippumattomista syistä useamman viikon. Käytimme ajan kuitenkin hyödyksi ja täsmensimme suunnitelmiamme. Nyt olemme täysin vakuuttuneita, että kaikki on viimeisen päälle kunnossa laitteiden asentamista ja oluenvalmistuksen aloittamista varten”, Singh sanoo.

Panimon tuotantokapasiteetti on alussa 90 000 litraa vuodessa. Sitä on tarkoitus kasvattaa pikkuhiljaa. Panimotekniikka mahdollistaa innovatiivisen ja teknisesti haastavien oluiden valmistamisen.

Laiteasennukset ovat valmiina maaliskuun lopulla. Sen jälkeen alkaa laitteiston säätäminen ja koekeittojen tekeminen. Suunnitelmien mukaan Mad Hopper Brewing Companyn ensimmäisiä oluita päästään maistelemaan vappuun mennessä.

Viiden Pennin kupariset valaisimet istuvat nykyajan craft beer -teemaan. Kuva: Heikki Kähkönen.
CategoriesKansi Olut

Facebook Comments