O

Olutfestivaalin siirtäminen Rautatientorilta Kaisaniemen kentälle onnistui hienosti

Suomen suurimman pienpanimojuhlan siirtäminen Helsingin Rautatientorilta Kaisaniemen puistoon onnistui tapahtuman ensimmäisen päivän perusteella hyvin. Olutväki löysi uuden paikan Kansallisteatterin takaa, ja mikä tärkeintä: itse festivalialue on nyt aiempaa laajempi ja viihtyisämpi.

Hämeenlinnalainen olut- ja ravintolayrittäjä Pekka Kääriäinen päätti vuosi sitten ottaa ison riskin. Jo vuodesta 2005 Helsingin Rautatientorila järjestetty tapanhtuma oli tullut tiensä päähän. Tori kävi ahtaaksi. Viihtyisyys ja sen mukana myös panimoyrittäjien bisnes kärsivät.

Kääriäinen päätti varata Kaisaniemen kentän heinäkuun viimeiselle viikolle. Niinpä keskiviikkona käynnistynyt Helsingin Suuret oluet – pienet panimot -olutfestivaali (SOPP) on nyt laajempi kuin koskaan aikaisemmin.

Mukana on 35 panimoa ja tukkuria Suomesta, Italiasta ja Virosta. Festivaalialueella on 3500 asiakaspaikka. Ainakin ensimmäisen päivän perusteella on mahdollista, että tapahtuma pääsee vuoden takaisen 22 000 hengen yleisömäärään, vaikka festivaalipäiviä on yksi vähemmän.

Pekka Kääriäinen (oik.) ja Nokian Panimon Matti Heikkilä ovat tyytyväisiä SOPP:n ensimmäisen päivän kävijämäärään. Kääriäinen vastaa festivaalista ja Heikkilä Sumen Paras Olut -kilpailusta. Kuva: Andres Teiss.

”Pienellä jännityksellä odotimme, löytääkö yleisö meidät, ja toden totta he löysivät. Ansionsa siihen on luonnollisesti upealla hellesäällä, mutta pienpanimoiden tuotteet ja hyvä ruoka kiinnostavat suomalaisia ja Helsingissä vierailevia turisteja”, Kääriäinen kertoo.

Kääriäisen mukaan kävijät olivat tyytyväisiä laajentuneen alueen väljyyteen. Istuma- ja pöytäpaikkoja on sekä telttakatoksissa varjossa että keskellä kenttää auringonpaisteessa.

”Näyttää siltä, että kauppakin kävi, mikä on tärkeää pienten panimo- ja ruokayrittäjien kannalta”, hän sanoo.

Uuden alkoholilain myötä Kaisaniemen kentän festivaalialueella on erillinen myymälä, josta voi ostaa mukana olevien panimoiden enintään 5,5-prosenttisia tuotteita mukaan. Alueella on saatavana myös monenlaista suuhunpantavaa.

”Lähiruoka on yhä ajankohtaista. Kotimaiset pienpanimot nojaavat oluen valmistuksessa puhtaisiin suomalaisiin raaka-aineisiin sekä kotimaiseen työhön ja osaamiseen. Pienpanimossa käsityönä valmistetut sahti, olut ja siideri ovat aitoja lähituotteita siinä missä lihajalosteet, leipomotuotteet tai muut elintarvikkeet”, Kääriäinen muistuttaa.

Suomen Paras Olut -kilpailun tulokset julkistetaan syyskuussa. Kuva: Andres Teiss.

Olutjuhlan järjestelyistä vastaa Kääriäisen perheyritys Lammin Sahti Oy yhdessä Pienpanimoliiton jäsenyritysten kanssa. SOPP järjestetään tänä vuonna myös Tampereella, Lahdessa, Kuopiossa, Turussa ja Oulussa.

Helsingin SOPP:n yhteydessä järjestetään Suomen Paras Olut -kilpailun oluiden arviointi keskiviikkona ja torstaina. Raatiin on kutsuttu mukaan kansainvälisiä tuomareita. Kisan järjestää Suomalainen Olut ry. Kilpailun tulokset julkistetaan syyskuussa.

SOPP -alueelle on ilmainen sisäänpääsy klo 18:aan asti. Sen jälkeen saapuvilta peritään 10 euron pääsymaksu, joka sisältää lasin.

Tapahtumassa käytetään 4 euron pestäviä laseja, jotka voi paluttaa tai ottaa mukaan muistona. Maksuvälineenä käyvät käteisen lisäksi tavalliset pankki- ja luottokortit sekä niillä lähimaksaminen. Alueella on myös rahannostopiste.

Lisäksi myynnissä on 1 desilitran maistelulaseja. Näitä ei lunasteta takaisin. Kaikki lasit on varustettu tapahtuman omalla logolla. Lasipisteistä ja pesun opastuksesta vastaavat Olutliiton jäsenseurojen talkoolaiset.

Suuret oluet – pienet panimot on avoinna torstaina klo 12-24 sekä perjantaina ja lauantaina klo 12-01.

Kuvat: Andres Teiss, Teissphoto 2019

CategoriesKansi Olut

Facebook Comments