S

Suomi on osa oluiden Eurooppaa

Eurooppa on oluen kehto. Eurooppalaisella olutperinteellä on ollut kautta vuosisatojen lähtemätön vaikutus meidän suomalaisten sekä koko maailman oluenvalmistukseen ja olutmakuihin.

Tänään vietämme Eurooppa-päivää. Olut kuuluu olennaisena osana Euroopan kansojen ja valtioiden arkeen ja juhlaan. Olut on jopa niin merkittävä osa paikallista elämää, että vanhoissa olutmaissa ei edes puhuta olutkulttuurista. Se on kaikkialla läsnä.

Euroopasta on peräisin noin 80 perinteistä oluttyyppiä. Suomalainen sahti on yksi niistä. Uudet ja innovatiiviset panimot kehittävät jatkuvasti lisää oluttyylejä. Oluesta on tullut osa tavallisten kansalaisten harrastusta ja maistelukulttuuria uusien olutmakujen myötä.

Olut on nestemäistä leipää.

Vanhassa Eurooppassa oluella oli suuri merkitys osana kansalaisten ravinnonsaantia. Olut sisältää runsaasti vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Siksi monissa maissa olut on yhä merkittävä elintarvike, jolla on kansantalouden ja työllisyyden kannalta keskeinen merkitys.

Euroopan Panimoiden Liitto (The Brewers of Europe) kertoo, että tämän päivän Euroopassa on noin 7500 panimoa. Oluen tuotantoketjussa pelloilta pöytään ja lasiin työskentelee 2,3 miljoonaa ihmistä. Panimot työllistävät EU:n alueella suoraan yli 120 000 ammattilaista.

Suomessa panimoteollisuus tuo välillisesti työtä 26 000 ihmiselle. Panimoissa on töissä noin 2000 henkeä.

Euroopan johtavat oluentuottajamaat ovat Saksa (9,6 mrd litraa), Yhdistyneet Kuningaskunnat (4,4 mrd), Puola (4,1 mrd), Espanja (3,5 mrd) ja Alankomaat (2,4 mrd). Seuraavina tulevat Ranska, Belgia, Tšekki, Romania ja Italia. Suomi on listalla 19:s.

Sen sijaan oluen kulutuksessa asukasta kohti olemme 11:ntenä 77 litralla per capita. Listan kärjessä on ylivoimaisesti Tšekki (143 l). Seuraavina tulevat Saksa (106 l), Itävalta (105 l), Puola (98 l) ja Liettua (92 l). Luvut perustuvat The Brewers of Europen vuodelta 2015 keräämiin tilastoihin.

Suomi näkyy tilastoissa Euroopan Unionin kovimmin olutta verottavana maana. Koko Euroopan alueella meidän edellämme on vain Norja. Suomen olutvero on jopa viisi kertaa suurempi kuin Virossa ja 1,5 kertaa korkeampi kuin Ruotsissa.

Kansalliset panimoliitot ovat järjestäytyneet Euroopassa The Brewers of Europen organisaatioon, johon kuuluu Suomesta Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto. Oluenkuluttajia edustaa European Beer Consumers Union EBCU, jonka suomalaisjäsen on rekisteröityjen olutseurojen muodostama Olutliitto. Lisäksi Suomessa pienpanimoilla on oma yhdistyksensä, Pienpanimoliitto.

CategoriesYleinen

Facebook Comments