K

Kantapöydässä: Alkon 100 miljoonan ylimääräinen verotuotto jaettava ravintoloille – Alkoholiverojen korotuksille ei ole perusteita

Alko kerää tänä vuonna arviolta 100 miljoonaa euroa enemmän alkoholi- ja arvonlisäveroja kuin viime vuonna. Alkon ylimääräisestä verotuotosta on korvamerkittävä kymmeniä miljoonia ravintoloiden välittömään tukemiseen. Samalla ensi vuodelle suunnitelluista alkoholiverojen korotuksista on luovuttava.

Viinamonopoli Alko on koronakriisin suurin voittaja. Ravintoloiden sulkemiset, anniskelu- ja aukiolorajoitukset sekä supistunut matkustajatuonti ovat kasvattaneet monopoliyhtiön myyntiä yli 12 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Alkon omien laskemien mukaan valtionyhtiö keräsi tammi-marraskuussa Suomen valtiolle 93,5 miljoonaa euroa enemmän alkoholi- ja arvonlisäveroja kuin vuonna 2019. Yhteensä veroja on kertynyt 845 miljoonaa euroa.

Odotettavaa on, että päivittäistavarakauppojen alkoholijuomien myynti tulee tänä vuonna myös lisääntymään tuntuvasti vuoden takaisesta. Ennakkotietojen mukaan pt-kaupan olutmyynti on kasvanut noin 10 prosentilla. Sekin lisää suoraan valtion verotuloja.

Alkon joulumyynnistä odotetaan todella vilkasta. Kuva: Alko Oy.

Suomalainen ostaa nyt kotimaasta ja kotimaisia tuotteita, mikä on hieno asia. On helppo laskea, että ylimääräinen verotuotto tulee olemaan juomakaupassa yhteenlaskettuna jopa 150–200 miljoonaa euroa.

Alkoholi- ja valmisteverojen kasvu tapahtuu kuitenkin ravintolamyynnin kustannuksella. Anniskelukanavassa juomamyynti on pudonnut murto-osaan viime vuodesta. 

Korvamerkintä ravintoloille saattaisi nostaa monien veronmaksun halukkuutta ja lisätä vielä Alkon myyntiä.

Verot ovat luonteeltaan yleisiä. Toisin sanoen kerätyt verotulot valuvat yhteiseen kassaan, josta poliitikot jakavat niitä harkintansa mukaan valtion budjetin eri momenttien perusteella. Valtiovarainimisteriö käyttää budjettivastuussa suurinta määräys- ja ohjausvaltaa.

Yhdessä STM:n kanssa VM laskee erityisesti alkoholijuomien valmisteverojen tuovan vuodesta toiseen lisää tuloja pohjattomaan moolokinkitaan.

Veroja ei ole ollut tapana korvamerkitä elinkeinoelämän eri toimialoille yritysten tukemiseen, eikä edes elintärkeään työpaikkojen säilyttämiseen ja synnyttämiseen. Nyt poikkeusoloissa olisi kuitenkin mahdollista kokeilla uusia elvyttämiskeinoja, joilla olisi suoraan positiivista vaikutusta runsaasti työllistäville palvelualoille.

Osan viinipullon verotuotosta voisi suunnata ravintoloiden tukemiseen. Kuva: Alko Oy.

Ei ole kaukaa haettua, että korvamerkitsemällä alkoholijuomien verotuottoja ravintoloiden eduksi voitaisiin jopa lisätä kansalaisten halukkuutta kohdentaa juomaostojaan kotimaiseen kauppaan ulkomailta tilaamisen sijaan koronakriisin jatkuessa.

Samalla oikella tavalla kampanjoiden ja kansalaisia motivoiden voitaisiin listää verojen maksamishalukkuutta. ”Osta Alkosta – tuet kotimaisten ravintoloiden työllisyyttä!” tuntuu absurdilta ajatukselta, mutta korvamerkinnän jälkeen sillekin voisi löytyä yhtä paljon katetta kuin pajatsonpeluulle kansanterveyden hyväksi.

Turhista alkoholiverojen korotuksista on luovuttava.

Hallitus aikoo nostaa alkoholijuomien valmisteveroja 50 miljoonalla eurolla ensi vuonna. Korotus perustuu VM:n ja STM:n väsäämiin  laskelmiin, joiden mukaan alkoholin kulutus ja kotimaan myynti pysyvät ensi vuoden jokseenkin ennallaan. Vertailukohtana on koronaa edeltävä aika vuosi 2019.

Alkoholiveroja arvioidaan kertyvän ensi vuonna 1384 miljoonaa euroa eli 122 miljoonaa vähemmän kuin tänä vuonna ja noin 100 miljoonaa vähemmän kuin 2019. Ja tämähän ei pidä paikkaansa, kuten edellä tuli todettua.

Alkavaa juhlakautta vietetään läheisten seurassa kotona. Kuva: Jussi Hellstén.

Suunniteltu 50 miljoonan euron korotus on turha, sillä koronan aiheuttamat matkustusrajoitukset ovat lisänneet kotimaan ostoja. Verojen korotukset nostavat kuluttajahintoja ja samalla vähentävät palvelujen kysyntää. Alkoholiveron korotus heijastuu heti juomapainotteisten ravintoloiden myyntiin. Niiden bisnes on ollut viime maaliskuusta lähtien kuralla jo muutenkin.

Suuri joukko mara-alan työntekijöitä on yhä kokonaan tai osittain lomautettuina. Alkoholiveron korottaminen tässä tilanteessa ei palvele kansantaloutta. Nyt olisi elintärkeää turvata matkailu- ja ravintola-alojen työpaikat ja yritysten toimintaedellytykset.

Heikki Kähkönen
Kirjoittaja on Viiden Tähden toimituspäällikkö, joka on kirjautunut Alkon verkkokaupan asiakkaaksi ja tilannut sieltä juhlajuomia muille ihmisille lahjaksi.

Facebook Comments