Panimoalan merktys työllistäjänä kasvaa Euroopassa. Euroopan panimoiden liitto laskee, että 2010-luvulla maanosassa on perustettu yli 3000 uutta panimoa. Koko toimiala on suuressa muutoksessa.
Euroopassa yli kahden miljoonan ihmisen toimeentulo on riippuvainen oluen tuotannosta ja myynnistä. Yksi työpaikka panimossa luo välillisesti 17 uutta työpaikkaa. Näistä 2 on maataloudessa ja kuljetuksissa, 2 vähittäiskaupassa ja 13 olutta tarjoavissa baareissa, pubeissa, kahviloissa ja ravintoloissa.
Olut tuo verotuottoja Euroopan valtioille vuosittain 42 miljardia euroa eli yhtä paljon kuin Unkarin valtio kerää veroja. Panimoala on avainasemassa uusien työpaikkojen luomisessa, mikä on yksi Eurooppa 2020 – EU:n kasvustrategian keskeisiä tavoitteita.
”Panimot luovat työpaikkoja arvoketjuun ja lisäävät kaupankäyntiä sekä EU:ssa että sen ulkopuolella. Elinkeinomyönteisen politiikan turvin panimot voivat parantaa Euroopan talouden yleistä kilpailukykyä ja kestävää kasvua”, sanoo Euroopan panimoiden liiton (The Brewers of Europe) pääsihteeri Pierre-Olivier Bergeron.
Euroopan panimot vaativat oluelle tasapainoisempaa verokohtelua naapurimaiden välillä.
Liitto muistuttaa, että panimoalan menestyminen on vahvasti riippuvainen harjoitetusta elinkeino- ja alkoholipolitiikasta. Kilpailukykyinen verotus on Euroopan panimojen yhteinen vaatimus.
”Järkevä oluen verotus hyödyttää koko arvoketjua viljasta lasiin ja siten koko Euroopan taloutta. Verotuksen kilpailukyvystä täytyy pitää huoli, ettei kasvateta rajakauppaa Euroopassa”, Bergeron toteaa.
Euroopan panimoiden liitto pitää vuosikokouksensa Helsingissä 9. kesäkuuta. The Brewers of Europe on yleiseurooppalainen, voittoa tavoittelematon organisaatio, joka edustaa noin 7500 panimoa ympäri Eurooppaa. Vuonna 1958 perustettuun järjestöön kuuluu 29 kansallista liittoa.
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto on ollut liiton jäsen vuodesta 1995. The Brewers of Europe on myös EU:n alkoholi- ja terveysfoorumin perustajajäsen.
Facebook Comments