A

Alkon ja Kyrön karpalojuomissa hämmentävää yhdennäköisyyttä

Alko Cranberry Sour Mocktail on Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan valmistama alkoholiton juomasekoitus, jonka Alko on tilannut valmistajalta, nimennyt itsensä mukaan, ja lisännyt valikoimiinsa. 
Karpalon käytön lisäksi tuotteen ilme muistuttaa pohjanmaalaisen Kyrö Distilleryn Long Kyrö Gin Long Drinkia. Alkon tuote on kuitenkin alkoholiton ja Kyrön alkoholinen, joten tuotteet eivät ole suoria kilpailijoita.
Alkon karpalojuoma on valokuvassa tummemman sävyinen kuin Kyrön karpalolonkero, vierekkäin vertailtuna sävyero katoaa. Myös etikettien värimaailmoissa on tehty samoja valintoja.

Alkon kannalta on ongelmallista, mikäli ilmeiden samankaltaisuus viestii, että suuryritys pyrkii peesaamaan menestyvää tislaamoa alkoholittomalla mukaelmalla.
Brandin suojeleminen on Kyrön liiketoiminnan kannalta olennaista, minkä vuoksi tuotteiden sekoittuminen saattaisi olla vahingollista.
Kyrö Distilleryn brandista vastaava perustajajäsen Mikko Koskinen on sovitteleva.
”On tietysti imartelevaa, että karpaloon pohjaava Longkyrö on innoittanut holittoman vaihtoehdon. Mikäli Alko haluaa kilpailla päivittäistavarakaupan kanssa, se ei ole meiltä pois”, hän toteaa diplomaattisesti.
”Tuotteet tulevat samalta loppuvalmistajalta ja siksi esimerkiksi pullo on muodoltaan identtinen. Etiketissä voisi olla enemmän eroavaisuutta, etenkin värimaailmassa”, Koskinen toteaa.
Kyrö Distillery on riippuvainen määräävässä markkina-asemassa toimivasta Alkosta ja sen halukkuudesta vähittäismyydä yrityksen tuotteita Suomen markkinoilla.
Alko on osoittanut herkkänahkaisuutta brandinsa suhteen. Yritys haastoi Virossa toimivan Super-Alkon oikeuteen tuotemerkkinsä loukkaamisesta, ja voitti jutun hovioikeudessa.

Kuvat: Alko

Facebook Comments