K

Kamado-grillit tekevät hiljaisen maihinnousun huippuravintoloista pihakeittiöihin

Ravintolat toimivat tällä hetkellä kokeilualustana monille kuluttajakeittiöiden työkaluille ja keksinnöille. Tänä kesänä japanilaiset Kamado-ammattigrillit tekevät todellisen maihinnousun ravintoloiden huippukeittöistä kotipihojen ja kesämökkien grillijuhliin.
Grillaaminen on maailmanlaajuinen intohimo, joka hakee ruokatrendeistä vahvaa kasvua suomalaisessa herkuttelukesässä. Kamado-grillit tuovat japanilaisen lihan kypsentämisen perinteen Pohjolan perukoille kotikokkaajien ulottuville. Ne yhdistävät arvokkaalla tavalla vanhan japanilaisen keittiön, tämän päivän huippuravintolat ja grillaamisen intohimon.
Kamadolla ovat juuret syvällä vanhoissa aasialaisissa ruokakulttuureissa. Japanissa kutsuttiin mushikamadoksi pyöreää saviastiaa, jossa on irrotettava kupu ja jota käytetään riisin höyryttämiseen.
Arkeologit ovat löytäneet jopa 4000 vuotta vanhoja isoja saviastioita muinaisen Kiinan ja Intian alueilta. Näitä savenpaloja pidetään keraamisen Kamado-uunin edeltäjinä.
Kamado-sana on siis alun perin japania ja tarkoittaa hellaa tai keittoalustaa. Amerikkalaiset ovat omaksuneet saman sanan yleisnimeksi tarkoittamaan tämän tyyppistä keraamista ruoanvalmistusastiaa.

Kamadon kuumuudessa voi kypsentää pihvin suoraan hiilien päällä.

Muutaman viime vuoden aikana Kamado-grillit valoittivat tiensä huippukeittiöiden vakiovarusteeksi. Pelkästään Helsingissä toistakymmentä huippuravintolaa käyttää jatkuvasti Kamadoa ruonavalmistuksessaan.
Ravintolat toimivatkin tärkeänä jalkautumisalustana ruokatrendien lisäksi myös innovatiivisille keittiö- ja kokkausvarusteille. Kun huippukokit vannovat Kamadojen nimeen työssään, tavallinen grillikansa seuraa pikkuhiljaa perässä.
Vaikka Kamadon hankintahinta saattaa tuntua tavallisesta grillaajasta jopa päätä huimaavalta, kyse on käytännössä loppuelämän kestävästä sijoituksesta. Ahkerassa käytössä laadukas grilli osoittautuu taloudelliseksi ja ekologiseksi laitteeksi.
Kamado säilyttää lämmön erittäin hyvin, joten grillin kantta avatesssa tulee olla huolelllinen ja varovainen.

Kamadon teho on sen monipuolisuudessa ja lämmönkestävyydessä. Keraamisen vuorauksensa ansiosta ne lämpenevät nopeasti ja pitävät lämmön erittäin pitkään. Pyöreät savigrillit sopivat yhtä lailla grillaamiseen ja savustamiseen kuin leipien, piirakoiden ja pikkuleipien tai vaikkapa pizzan paistamiseen.
Lämpöä on helppo hallita ylhäällä ja pohjassa olevien ilma-aukkojen avulla. Lämmönlähteenä on pääasiassa hiili, jonka sekaan voi vuolla erilaisia puulastuja makua antamaan.
Valtavat savimöhkäleet löytyvät jo aika monen mökiltä ja terassilta. Kamado on arvonsa tuntevalle kesäkokkaajalle samanlainen ylpeydenaihe kuin laiturissa narun päässä kelluva vene tai virtaviivainen saunankiuas. Näihin verrattuna grillillä on yksi etu – sen avulla saa vatsan kätevästi täyteen suurempikin porukka.
Lopputuloksena on maukas herkutteluhetki. Kuvassa Herkuttelijat Arto Koskelo (vas.) ja Ilja Björs. Keskellä vieras MTV:n Sivumaku-blogin Jani Kinnunen.

Yhteistyössä: Big Green Egg, The Bastard Outdoor Cooking, Rosemount Estate, Pilsner Urquell, Lihakauppa Roslund, Viisi Tähteä ja Radio Helsinki / Herkuttelijat.
 
 

CategoriesYleinen

Facebook Comments