B

Buddha-Barin pop-up -vierailu Teatterissa on Tarja Visanille kuin kotiin paluu

Suomalaisen Tarja Visanin perustama ja johtama Buddha-Bar järjestää 20-vuotisjuhlansa kunniaksi pop-up -tapahtuman Ravintola Teatterin kanssa Helsingissä 6.-8.4.2017 osana maailmankiertuettaan.

Tarja Visanille kyse on kotiin paluusta.

Buddha-Bar on suomalaisen Tarja Visanin ja hänen ranskalaisen aviomiehensä Raymond Visanin vuonna 1996 Pariisiin perustama, nykyään maailmanlaajuinen franchise-konsepti, joka toimii yli 30 maassa.

”Olin 16-vuotias, kun lähdin Parikkalasta maailmalle ensimmäisen kerran. Pariisiin muutin vuonna 1982 mallin töihin”, Tarja Visan kertoo.
Tarja avioitui Raymond Visanin kanssa vuonna 1986. Pari harrasti matkustamista ja he suuntasivat erityisesti Kaliforniaan ja Japaniin, mutta vuosien myötä myös eri puolille Aasiaa.
Matkojen lomassa syntyi ravintolakonsepteja, koska työtäkin piti tehdä: Barfly, Barrio Latino ja Barlotti. Mutta merkityksellisin matkojen perusteella syntynyt konsepti oli vuonna 1996 perustettu Buddha-Bar, josta on muodostunut aikamme ravintolaikoni, ja jota on jäljitelty eri puolilla maailmaa – vielä 20 vuotta syntymänsä jälkeenkin.

Koska Buddha-Bar on yltänyt 20 vuoden ikään, kyse ei ole pintaliidosta, vaan andy-warholilaisessa merkityksessä syvyys on pinnassa.

Buddha-Bar ennakoi Aasian maiden nousua ennen kuin se selvisi meille muillekin. Aasian merkitys, erityisesti sen uskonnot, filosofia ja henkisyys, joista poimittiin sallivat elementit kristinuskon kielteisen jyrkkyyden kylkeen, puhuttelivat länsimaisia itsensä etsijöitä – ja josta trendilehdet käyttivät termiä designer-buddhismi.
Buddha-Bar osui napakymppiin monin tavoin.
Buddha-Bar on Tyynenmeren alueelta, Japanista Tiibetiin, Indonesiasta Thaimaaseen vaikutteensa saava kokonaisuus, jossa saman katon alla on erilaisia itämaisvaikutteisia chic & zen -tiloja relasta aulabaarista Aasia-fuusio -ravintolaan ja klubi-yökerhoon.
Kun Buddha-Bar perustettiin, se oli ensimmäisen aasialaisten keittiöiden fuusiota edustava ravintolakokonaisuus.

Samalla Buddha-Bar oli ensimmäisiä, joka liitti toimintaansa myös DJ-vetoisen musiikin.

”Ennen Buddha-Baria meillä oli Barfly, jossa oli jo yhdistettynä myöhemmin Buddha-Bariin tulevat monitoimintaelementit. Mutta Buddha-Bar kiteytti kaiken estetiikan, arkkitehtuurin ja filosofisen sisällön kautta tavalla, jota kutsun konseptin DNA:ksi, Buddhattituudiksi, Buddhasenteeksi”, Tarja Visan selvittää.

Musiikki ja DJ:t ovat keskeinen osa Buddha-Barin DNA:ta.
”Kun julkaisimme DJ Claude Challen ensimmäisen Buddha-Barin oman musiikkikokoelman vuonna 1998, se sai osakseen maailmanlaajuista huomiota. Perustimme valitsemamme modernin maailmanmusiikin ympärille oman levy-yhtiön Georges V Recordsin. Tämän jälkeen muidenkin talon DJ:den, myös Helsingissä nähtävien Sam Popatin ja DJ Ravinin kokoelmajulkaisut ovat olleet iso ilmiö”, Tarja Visan kertoo.
Viiden Tähden päätoimittajana ja tuona aikana DJ:nä toimineena allekirjoitan Tarjan puheet, sillä Buddha-Bar -kokoelmat määrittivät selkeällä profiililla sen aikaisten rave-bileiden ja aluillaan olevien design- ja boutique-hotellien lounge-alueiden chill out -musiikin.

Kyse oli musasta, joka puhutteli jo pariutuneita, elekronisen tanssimusiikin ja reivien parissa kasvaneita ihmisiä ja heidän yhdessä olonsa tarpeita. Buddha-Bar tarjosi tutun soundin, mutta silti kiinnostavan äänimaailman globaalien nomadien elämästä, jossa biletys ei enää ollut pääasia, vaan yhdessä olo esimerkiksi ruokailun merkeissä.

Tähän päivään verrattuna, jota hallitsevat otsikoissa nationalistiset liikkeet ja eri kulttuureiden pelko, Buddha-Bar osui globalisaation viattomuuden ajan uteliaisuuteen ja eksotiikan kaipuuseen.

Vastaavia musiikkikokoelmia ilmestyi Japania myöten, mutta mikään ei haastanut vakavasti Buddha-Bar -soundia. Toinen tyylillinen linja oli Café del Mar -kokoelmat, jotka pitivät esillä Ibizan bilekeskusten chill-out -maisemaa elektronisen ja akustisen musiikin melodisella ja pehmeällä, ns. baleaarisella yhdistelmällä. Yhdessä ne loivat ja ylläpitivät kokonaista skeneä.

”Minulle on ollut aina tärkeätä, että musiikkimme pääasiallinen sointi on akustisissa instrumenteissa elektronisen kyljessä”, Tarja Visan painottaa, mutta jättää idean tulkinnan kuulijalle.
Joten kuulijan tulkinta on tässä: akustisuus edustaa aitoutta, iholla ja sielussa tuntuvaa kosketusta. Useimmiten Buddha-Bar -rytmin lyöntitiheys alittaa sydämen lyönnit, joten se on rauhoittavaa ja sisäänpäin kääntävää, kunnes ollaan levyjen loppupuolella, jotka kertovat klubi-iltaan kiihtyvästä biitistä.
Yllättävää kyllä, vanhatkaan Buddha-Bar -kokoelmat eivät tuota tänäkään päivänä kiusallista kuuntelukokemusta, jossa epookki ja ajan henki näyttäytyisivät tahattoman huumorin ja ironian valossa häpeää aiheuttavasti. Tämä selittää, miksi Buddha-Barin DNA on yhä pätevä. Aasiakin on yhä nouseva trendi ja talouksien kokonaisuus, jota meidän kaikkien on syytä ymmärtää myös kulttuurisesti.

Ruoka onkin nopein tapa kohdata toinen kulttuuri: sen tarinat, arvot, raaka-aineet, valmistustekniikat, maut ja estetiikka.

Ravintola Teatterin virallisessa tiedotteessa kerrotaan Tarjan suulla näin: ”Helsingin tapahtumaa on suunniteltu jo pitkään, joten olen hyvin iloinen voidessani tuoda rakkaan ravintolani, Buddha-Barin, viimein Suomeen. Olen onnellinen, että pääsemme toteuttamaan tapahtuman Ravintola Teatterin kanssa.”
Kun keskustelussamme raaputamme hieman pintaa, joudun kysymään Tarja Visanilta, miksi helvetissä Helsinki, kun samaan aikaan Buddha-barilla on vakavia neuvotteluita ja mahdollisuuksia lukuisissa kaupungeissa kaikilla mantereilla. Onhan Buddha-Bar -ketju tehnyt uusia avauksia 3-4 lokaation vauhdilla vuosittain, ja toimintaa on jo yli 30 maassa.
Yksi syyllinen on Klara Kivilahti, joka on toiminut siltana Tarja Visanin ja Teatterin välillä.
”Tämä on kuin kotiin paluu. Minua on jännittänyt, olenko saavuttanut tarpeeksi – että milloin tällaisen esiintulon voi tehdä Suomeen”, Tarja Visan raottaa. Ja onhan lähin Buddha-Bar ollut Pietarissakin jo kuusi vuotta, 350 kilometriä Helsingistä.
Hetkinen! Tarjan on pakko olla humoristi, tai sitten lausahdus on piikki Suomessa tyypilliselle ajattelun ahtaudelle, joka kenties sai alun perinkin Tarjan lähtemään Suomesta. Josko nyt riittää  näytöksi, että Buddha-Bar on Pariisin lisäksi 24 kaupungissa Meksikosta Kairoon, Tbilisistä Moskovaan, Lontoosta Monte Carloon jne.
Lisäksi Tarja Visanin imperiumiin kuuluu myös muita ravintolakonsepteja sekä neljä hotellia. Myös Spa-toiminta on kasvanut sitten ensimmäisen, joka on Evian-les-Bainsissa – Evian-pulloveden alkulähteillä. Nyt Spat ovat myös Dubaissa, Dohassa, Budapestissa ja Dakarissa. Joten eiköhän kehtaa tulla visiitille Helsinkin.

Mutta hei, Buddha-Bar on jo 20v – siis vanha!

”Yleensä suosituksi nousseen paikan jo toisena vuonna nähdään, että se alkaa hiipua ja asiakaskunta alkaa muuttua. Pariisissa näimme, että viiden vuoden jälkeen paikalla oli VIPien ja kanta-asiakkaiden lisäksi yhä enemmän turisteja, 10 vuoden kuluttua oli turisteja ja muita, 15 vuoden kuluttua yhä enemmän turisteja ja yhä enemmän muita”, Tarja Visan selvittää.
”Kun mieheni Raymond kuoli vuonna 2010, olin puoli vuotta kysymysmerkkinä, mitä tehdä elämälleni sekä ravintoloille. Jälkikäteen voin kutsua jaksoa etsikkoajaksi”, Tarja Visan kertoo.

”Minulla oli vaihtoehtoina lopettaminen, toiminnan myyminen tai antaa kaiken näivettyä omalla painollaan. Buddha-Bar oli tulossa täysi-ikäiseksi ja sen jatkaminen vaati uudistumista. Sitten päätin, että otan riskejä ennemmän muutoksista kuin muuttumattomuudesta. Lisäksi jos ei tee virheitä, ei ole yrittänyt eikä opi mitään. Kävin läpi myös ajatukset, että jos tämä ei toimi, olen kadulla kerjäämässä. Kaikki tai ei mitään. Sitä paitsi, mitä muutakaan tekemistä minulla olisi ollut”, Tarja Visan kertoo.
Lisäksi Tarjan tyttäret, joista nuorempi on muotikuvaaja ja vanhempi työskentelee yhdessä ketjun hotellissa, ovat pitäneet äidin jyvällä mm. sosiaalisen median tuomista muutoksista, jotka heijastelevat kaikilla yhteiskunnan tasoilla.

Markkinointi on muuttunut, viestintä on muuttunut, musiikin jakelu on muuttunut, joten siltäkin osin Buddha-Bar oli päivitettävä.

Matkustelu ja kokemusten muuttaminen ravintolaksi kertoo kyvystä konseptoida. Se on Tarja Visanin voima. Hän kuvailee metodiaan kahdella käsitteellä: intohimo ja logiikka. Kuka tahansa kykense matkustamaan, kuka tahansa näkee matkoillaan patsaita ja palmuja. Mutta se joka osaa kiteyttää elämykset tavalla, joka yhdistää ihmiset, saa heidät tuntemaan, jopa löytämään itsestään uusia puolia, on vahvoilla elämysbisneksessä.
Buddha-Barin ensimmäinen uudistunut ilme lanseerattiin Lontoossa vuonna 2014. Buddha-patsaat saivät väistyä, tilalle tulivat David Begbien lohikäärmeveistokset ja moderni teatraalisuus. Jäljellä jäi kaikki muu DNA:ssa tärkeä ja tunnistettava.
Helsingin vierailu innostaa Tarja Visania, sillä kaikkialla, missä Buddha-Bar on, esiin nousee uusia kokemuksia, joista voi tarttua jotakin Buddha-Barin DNA:N ympärille.
Helsinki on käynnissä olevan turneen ainoa visiitti Pohjoismaihin. Kenties täältä löytyy pohjoisesta keittiöstä tai esimerkiksi cocktail-kulttuurista jotakin, joka löytää tiensä Buddha-Barin listoille kaikkialla maailmassa.
”Maistelen ja teen yhteistyötä chefien ja baarimestareiden kanssa eri puolilla mailmaa. Näin saamme ideoita eri kulttuureista. Myös esille pano on tärkeätä. Samoin kuulen paljon musiikkia. Tämä antaa pohjan, jossa sekä paikallinen asiantuntemus että omat luotto-DJ:t poimivat parhaat musiikit”, Tarja Visan kertoo.

Minulle laajenemisemme on aina inspiraation lähde

”Siksi on turha väittää, että Buddha-Bar olisi konseptina has-been, mennyt juttu tai out-of-fashion. Meillä on vahva trade mark. Se on samaa kuin puhuttaisiin Coca-Colasta tai Applesta. Nekin muuttuvat ajan hengen mukaan ja silti niiden ydin säilyy”, Visan pohdiskelee.

Koska näemme nyt toisen polven asiakkaita Buddha-Barissa, se on merkki siitä pystymme pitämään muutoksilla konseptin elävänä.

Teatterin Grillin ruokalistalla on tarjolla Buddha-Barin eksoottisia makuelämyksiä kuten Yuzu Lobster Saladia ja Grilled beef Korean styleä, jotka on suunniteltu yhteistyössä Teatterin Grillin keittiöpäällikön Jouni Jyrän ja Buddha-Barin Frédéric Branchun ja Executive Sushi Chef Shigekin kanssa.

Pop-up -vierailun Iltoihin tunnetta tuovat Buddha-Barin kuulut Dj:t, Sam Popat ja DJ Ravin. Sam Popatille ominainen tyyli on yhdistelmä lounge-, etnistä tribal- ja progresiivista housea. DJ Ravin puolestaan yhdistelee tämän päivän elektronista musiikkia perinteisempään maailmanmusiikkiin. Lauantaina 8.4. Suomen DJ Orkidea yhdistelee trancea ja progressiivista musiikkia.
”Kyseessä on myös varmasti yksi Teatterin suurimmista tapahtumista koko historiamme aikana”, Teatterin ravintolatoimenjohtaja Pekka Tyynilä intoilee.
”Koko talo on vierailun käytössä ja tuomme kolmipäiväisen tapahtuman näkyviin niin musiikissa, menussa, cocktaileissa kuin sisustuksessa.”
”Hauska yksityiskohta on myös se, että Buddha Bar on perustettu vuonna 1996 ja Teatteri vuonna 2000, eli ollaan suht saman aikaa vaikutettu ravintolakulttuuriin omilla tahoillamme”, Pekka Tyynilä muistuttaa molempien historiasta.
Teksti: Eeropekka Rislakki
Kuvat: Eeropekka Rislakki, Buddha-Bar
BUDDHA-BAR 20TH ANNIVERSARY WORLD TOUR AT RAVINTOLA TEATTERI
Tapahtuma-ajankohta: To-la 6.-8.4.2017
DJ´s line up:
To 6.4 Sam Popat, Spoogy
PE 7.4 Sam Popat, Ravin, Nick K
LA 8.4 Ravin, Orkidea, Spoogy
Pe ja La ilta liput 15 €
Ennakkoliput: http://www.ticketmaster.fi/artist/ravintola-teatteri-lippuja/982828
Pöytävaraukset: http://www.teatteri.fi/fi/yhteystiedot/

CategoriesYleinen

Facebook Comments