U

Uusi alkoholilaki on virkamiesten voimankäyttöä – Kantapöydässä: Heikki Kähkönen

”Ei tainnut mennä ihan kuin Strömsössä”, voi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) esikuntineen todeta maanantaina päättyneestä alkoholilain kokonaisuudistuksen kuulemiskierroksesta.
Sosiaali-  ja terveysministeriön sorvaama lakiluonnos sai kokea ennennäkemätöntä arvostelua, mikä on selvä osoitus siitä, että suuri osa suomalaisista ja erityisesti elinkeinoelämä on nykyistä lakia vapaamman alkoholipolitiikan kannalla.

STM:n virkamiehet vetävät lain valmistelua raittiusväen ja THL:n tutkijoiden tuella.

Koko alkoholilain uudistus on aivan levällään STM:ssä. Valmistelun ytimeen kuuluvat Rehula sekä ministeriön johtaja Kari Paaso ja hallitusneuvos Ismo Tuominen. Työnjako näyttäytyy ulospäin siltä, että hyvinvoinnin airuena esiintyvä Tuominen toimii kuin Batman eli hän vie balettia ja muut tulevat perässä polkan tahtiin.
Johtavien virkamiesten peukalonjälki näkyy poikkeuksellisen voimakkaasti sekä lain perusteluissa että itse lain sisällössä. Virkamiesten omilla lisäyksillä on ollut ilmeinen tarkoitus joko vesittää lakiuudistuksen muutostarvetta tai jopa puuttua sen sisältöön – tai ainakin vaikuttaa lain henkeen ja ohjata käsittelyä.
Kysymys, onko alkoholilain valmistelu sujunut kaikilta osin ministeriössä poliittisessa vai johtavien virkamiesten ohjauksessa, on aiheellinen. Hallitusohjelman vastaiseen ja lisää sääntelyä mukanaan tuovaan virkamiesten peukalonjälkeen pitäisi kiinnittää huomiota lain vaikuttavuusarvioinnissa sekä käsittelyssä valtioneuvostossa ja eduskunnassa.

Rehulan erityisavustaja loikkasi vastustajien leiriin.

Surkuhupaista valmistelussa on se, että Rehulan erityisavustaja Eeva Salmenpohja siirtyy aidan toiselle puolelle eli kauppajätti Keskon yhteiskuntasuhteiden johtajaksi. Kesko on vaatinut alkoholijuomien myynnin vapauttamista marketteihin ja maitokauppoihin.
Kesko tiedotti Salmenpohjan loikkaamisesta samana päivänä, jolloin uuden alkoholilakiesityksen lausuntokierros päättyi. Turpaan tuli Rehulalle että tupsahti.

Kuuden EU-maan suurlähettiläät huolestuneita Suomen alkoholilaista ja Alkon monopoliasemasta.

Poikkeuksellista alkoholilain valmistelussa on se, että kuuden EU-maan Suomen suurlähettiläät jättivät oman lausuntonsa ehdotuksesta. Siinä kiitetään lain liberalisointihenkeä sekä pyydetään kiinnittämään huomoita mm. Alkon monopoliin ja verkkokauppaan.
Diplomatiapiireissä on todella harvinaista, että suurlähettilästasolla puututaan erilisellä kannanotolle kohdemaan sisäiseen lainsäädäntöön. Kannanotto on selvä osoitus epäluottamuksesta Suomea ja alkoholipolitiikkaamme kohtaan Euroopan yhteisössä.

STM:n virkamiesten rooliin kuuluu halveksua kansalaisten mielipiteitä.

Hallintoneuvos Ismo Tuominen lupaa, että yhteenveto lausunnoista napsahtaa Rehulan pöydälle helmikuussa. ”Etukäteen tiedettiin, että lähes kaikkia esityksen kohtia haukutaan. Haukkujat vaan vaihtuvat” , Tuominen totesi arrogantisti Hesarin haastattelussa (17.1.).
Tämä kuvastaa hyvin sitä ylimielistä asennetta, joka korkeimmilla virkamiehillä on kansalais- ja elinkeinoelämän järjestöjen sekä tavallisten kansalaisten asiantuntemusta ja mielipiteitä kohtaan.
Demokratian toteutumisen kannalta olisi suotavaa, että STM:n satraappiarmeijan ylin johtokin joskus vaihtuisi. Kokoomuksen ja jopa perussuomalaisten ministereille sekä suurelle joukolle kansanedustajia vuosikausia jatkunut lain vääntäminen on yhtä kärsimysten tietä. Sitä ei yhtään helpota se, että valmistelusta vastaava ministeri esiintyy kuin Pontius Pilatus.
Rehula periaatteessa on sääntelyn purkamisen kannalta, mutta langettaa tuomionsa ja pesee kätensä koko jutusta jättämällä ministerin tehtävät alkoholipolitiikassa raiittiusväen telaketjuosastoa edustavalle Annika Saarikolle (kesk.).
”Hoitakoot virkamiehet asian, kun osaavat sen paremmin.” Ja niinhän he hoitavat.
Heikki Kähkönen
Kirjoittaja on Viisi Tähteä -verkkomedian toimituspäällikkö.

Facebook Comments