J

Julia Pihlström: ”Aina ei edes tajua, miten outo ravintola-alalla vallitseva kulttuuri on”

Olen ollut monessa työpaikassa ainoa nainen. Olen työskennellyt myös paikoissa, joissa on ollut pelkkiä naisia. Koen, että parhaimpia työpaikkoja ovat siltä väliltä, ne joissa ovat edustettuina molemmat sukupuolet tasapuolisesti.

Sitä paitsi, rakastan miehiä. Mutta se, mitä en rakasta, on sukupuolittunut syrjintä.

On vuosi 2010. Olen 18-vuotiaana ensimmäisessä työharjoittelussani kokkina pääkaupunkiseutulaisessa ravintolassa. Tiskaan astioita, kun ravintolan omistaja tulee yllättäen seisomaan taakseni, läimäisee minua takapuolelle ja sanoo: ”Prinsessa.” Ja poistuu muina miehinä paikalta.
Episodi toisessa harjoittelupaikassani pari vuotta myöhemmin: olen päässyt keittiössä poikkeuksellisesti ”hellan puolelle”, jossa valmistetaan pääruoat. Yleisenä tapana on, että naiset tekevät töitä vain ”kylmällä puolella” – alkupaloja ja jälkiruokia. Laitan ruokaa hellan ääressä, kun keittiömestari koskee minua lanteista ja kuiskaa korvaani: ”I know this doesn’t belong to me.”
Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä niistä tilanteista, joita olen kohdannut. Tyypillisempää on epämiellyttävä ja rasittava vihjailu, ”Mennäänkö kahdestaan hakemaan kellarista se viinipullo?”, tungettelevat kysymykset yksityiselämästäni: ”Olitsä viime yönä jossain? Oliko sillä iso?”, tai epäasialliset kommentit liittyen ulkonäkööni tai sukupuoleeni.

Eräässä ravintolassa miespuolinen kokki totesi, että olen niin kaunis, etten kuulu keittiöön vaan salin puolelle tarjoilemaan.

Erään Misukka-ravintolan keittiössä osallistuin random-keskusteluun ja kerroin oman mielipiteeni asiasta suorasanaisesti kuten minulla on tapana sen kummemmin miettimättä. Kaikki hiljenivät, ja yksi mieskokeista huusi: ”Feministit eivät kuulu keittiöön!”.
Olen ollut kokki nyt viisi vuotta. Sinä aikana olen tullut niin tottuneeksi seksuaaliseen häirintään ja sovinismiin, etteivät ne enää tunnu juuri miltään.

Aina en edes tajua, miten outo alalla vallitseva kulttuuri on, ennen kuin kerron tilanteista frendeille ja näen, miten he reagoivat.
Usein olen ajatellut, että te ette vain tajua, että meidän ala on tällainen. Mutta miksi se pitäisi edes tajuta? Miksi meidän alan pitäisi olla tällainen?
Asiat ovat myös menneet parempaan suuntaan. Silti seksuaalista häirintää ja ahdistelua on edelleen paljon.
Tykkään itsekin flirttailla, enkä toivo flirttailun kieltämistä.

Flirttailun ja ahdistelun eron huomaa siinä, että jälkimmäisestä tulee aina epämukava olo.

Usein tilanteeseen myös liittyy valta-asema, jota käytetään hyväksi leikin varjolla. Itse sanon asiasta suoraan, ja se, että toinen osapuoli ei kuuntele, pyydä anteeksi tai lopeta, tekee käytöksestä ilmiselvää häirintää.
Yksi suurimmista ongelmakohdista on se, että naisia ei oteta yhtä helposti hellan puolelle. Nainen on keittiössä edelleen ulkopuolisen roolissa. Tai emännän. Keittiössä pidetään yllä vahvaa äijäkulttuuria, johon nainen ei pääse täysillä mukaan.

On hassua, että miehet ovat aina kertoneet naisen paikan olevan keittiössä, mutta keittiömestariksi hänestä ei ole.

Ainakaan vanhan liiton huippukeittiöissä. Sen sijaan uudemman polven paikat ovat onneksi menneet eteenpäin ja ymmärtävät ajan hengen.
En ole vihainen, enkä loukkaantunut. Vaginassani ei ole hiekkaa, enkä ole huumoriton femakko. Pidän ravintola-alasta ja haluan olla kokki. Siksi toivon, että alalla vallitsevasta kulttuurista voidaan keskustella ja muuttaa sitä terveemmäksi. Se on kaikkien etu.
Ja silti vain pari viikkoa ennen kohuttua Kape Aihisen Puoli Seitsemän -haastattelua eräs mieskollega laittoi minulle Facebook -viestin: ”Aika porno toi sun profiilikuva. Ei mulla muuta. Hashtag metoo.”
Julia Pihlström
Kokki
Helsinki
Kuva: Julia Pihlström, Pixabay
Lue Viiden Tähden #Metoo -sarjan aloitusartikkeli: ”#Metoo avasi monta haavaa myös ravintola-alalla”
Ina Niiniketo: ”Pitääkö naisen todistaa, että on äijä keittiössä vai hyvä kokki”
Maija Silvennoinen: ”Seksuaalinen häirintä pitää saada kuriin”
Vuosi sitten Fidel Gastro avasi ravintoloiden pimeän puolen: Seksismiä, huutamista, väkivaltaa ja huumeita
Viisi Tähteä kysyi 30 naisammattilaiselta ravintolatoimen eri sektoreilta sekä hierarkian eri tasoilta, millaista ja miten seksuaalista häirintää esiintyy alalla.

CategoriesYleinen

Facebook Comments