Ensi vuonna 100 vuotta täyttävä Suomi saa herkullisen syntymäpäivälahjan, kun maalle valitaan kansallisruoka. Sen valintaa vetävä raati on koonnut 12 ehdokasta, joiden pohjalta valitaan kansallinen ruokaherkku.
Kisassa ei ole mukana mitä tahansa erikoisia perinneannoksia, vaan käytännössä melkein jokainen ruoka-aarre on saatavissa valmiina lähikaupasta.
Kansallisruokahankkeen tavoitteena on saada ihmiset näkemään suomalaisen ruokakulttuurin erikoispiirteet, jotta osaamme olla niistä ylpeitä ja samalla kehittää ruokakulttuuriamme vahvuutemme ymmärtäen.
Hankkeen toteuttajina ovat ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK. Hankkeessa toimijana ja rahoittajana on jatkossa myös maa- ja metsätalousministeriö.
Jokainen finaaliannos tulee saamaan ensi vuonna sesongin mukaisen nimikkokuukautensa. Näistä yksi valikoituu kansanäänestyksen jälkeen kansallisruoaksi. Voittaja julkistetaan 19. tammikuuta 2017.
Kansalliset ruoka-aarteet sesonkijärjestyksessä ovat
Tammikuu: pitsa
Helmikuu: hernekeitto
Maaliskuu: ruisleipä
Huhtikuu: mämmi
Toukokuu: kalakeitto
Kesäkuu: viili
Heinäkuu: karjalanpiirakka
Elokuu: mustikkapiirakka
Syyskuu: paistetut muikut tai silakat perunoilla
Lokakuu: karjalanpaisti
Marraskuu: graavi kala
Joulukuu: maksalaatikko
”On kiinnostavaa huomata, että elintarviketeollisuuden valmistamat tuotteet hernekeitto, maksalaatikko, mämmi ja viili nousivat kärkitusinaan. Ne ovat osa meidän omintakeista kulttuuriamme ja meillä kaikilla on niistä makumuistoja”, sanoo raadin jäsen, ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä.
Ruoka-alan järjestöjen yhteistyössä kokoama kansallisruokaraati koostuu suomalaisen ruokakulttuurin asiantuntijoista.
Raatiin kuuluvat Ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen, Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Maija Silvennoinen, Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula, Marttojen toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä, Finnjävel-ravintoloitsija Henri Alén, ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä, historioitsija ja kirjailija Lasse Lehtinen, Svenska Litteratursälskapetin arkistonhoitaja Yrsa Lindqvist, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Kim Palhus, Mondo-lehden päätoimittaja Kati Kelola sekä MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi ja ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki.
Valinnassa painottuivat se, että tuote muuntuu sesonkeihin ja edustaa koko maan kulttuuria antaen tilaa alueitten omille erikoisuuksille.
Comments are closed.