Aitoihin raaka-aineisiin ja perinteisiin Kaukasian resepteihin perustuva ravintola Bridge on avannut ovensa Helsingin Erottajan- ja Uudenmaankatujen kulmassa. Sieluaan myöten kaukasialaisen ravintolan sydämenä on puuhiiligrilli. Bridgen upeita puitteita täydentävät uusrenessanssia ja jugendia henkivän ravintolan runsaat annokset sekä kokonaisvaltainen makujen ilotulitus.
YHTEISTYÖARTIKKELI
Kaukasialaisessa keittiössä voimakkaat maut ja perinteiset reseptit ovat kaiken keskiössä. Varsinaisia keittokirjoja on Eurooppaan verrattuna varsin vähän. Reseptit kulkevat suvussa sukupolvelta toiselle suullisena perintönä. Vuosisataisiin perinteisiin perustuva ruoka ja keittotaito ovat jokaisen perheen ylpeydenaiheita.
Kaukasia sijaitsee Aasian ja Euroopan rajalla, Mustanmeren ja Kaspianmeren välissä. Alue on saanut nimensä Kaukasusvuorista ja koostuu kolmesta valtiosta; Armeniasta, Azerbaidžanista ja Georgiasta. Jokaisella kaukasialaisella kokilla ovat omat salaisuutensa, joita ohjaavat paikalliset raaka-aineet, satokaudet, historia sekä kulttuuriset ja uskonnolliset traditiot.
”Maantieteelliset olosuhteet ja paikallinen ilmasto vaikuttavat voimakkaasti alueen ruokaperinteeseen. Luonnollisesti vuoristoseutujen ruoka on erilaista kuin meren ja järvien rannoilla. Lihan, kasvisten ja mausteiden käyttö riippuvat, mitä alueella kasvaa ja tuotetaan”, kertoo Bridge- ja Rioni-ravintoloiden ravintoloitsija Sini Salminen.
Perinteisin resepteihin perustuva kaukasialainen ravintola Bridge avasi ovensa vapun alla Helsingin keskustan arvokorttelissa. Bridge on Salmisen ja hänen georgialaissyntyisen miehensä Nikolozi ”Nika” Nikuradzen viides ravintola. Neljä muuta ovat laajaa suosiota saaneet Rioni-ravintolat Espoossa, Helsingissä, Tampereella ja Turussa.
Ravintola Bridge on syntynyt rakkaudesta koko Kaukasian alueen rikkaaseen ruokakulttuuriin.
”Halusimme tehdä Bridgestä erilaisen kuin Rioneista laajentamalla teemaamme Georgiasta muihin Kaukasian maihin. Sananmukaisesti Bridge pyrkii toimimaan siltana alueen erilaisten keittiöiden ja makujen välille”, Salminen perustelee.
Menu on Nika Nikuradzen käsialaa. Reseptiikka on niin lähellä aitoa kuin Suomessa vain voi olla.
Valtaosa raaka-aineista ja mausteista tulee suoraan Kaukasiasta, mikä tuo oman haasteensa ruokien ja menun suunnitteluun. Tavoitteena on kuitenkin pyrkiminen mahdollisimman tarkkaan autenttisuuteen.
”Annosten ja menun suunnittelusta pitää huolen Nikan Suomessa asuva georgialainen äiti, joka suhtautuu ruokaan suurella intohimolla. Hän oli kotimaassaan koko suvun arvostama kokki, jonka keittotaito tunnetaan oman perheen ulkopuolellakin”, Salminen kehuu anoppiaan.
Bridgen sieluna on aito puuhiiligrilli. Listalla ruokia on kolmisenkymmentä. Menu on lihapainotteinen, kuten kaukasialainen ruoka yleensä, mutta vegaanisten ja kasvisruokien valikoima on yllättävän laaja. Kasviksista etenkin munakoiso, paprika, punajuuri, kaalit, pavut ja tomaatit nousevat esille.
Tuhdit pataruoat ja grilliannokset muodostavat ruokalistan ytimen. Niitä täydentävät keitot, salaatit, itsevalmistetut leivät ja jälkiruoat. Hatsapurit, kebabit ja baklava kuuluvat luonnollisesti listalle. Annokset ovat täyttäviä ja suuria. Kalaa toistaiseksi ei ole saatavilla.
”Hatsapurin resepti on salainen. Listalla on lammasta, vuohenlihaa, ankanrintaa, kanaa ja porsasta. Kasvisruokina on muun muassa maukasta kasvispataa, sieniä ja täytettyä munakoisoa. Kaukasialaiseen perinteeseen kuuluu, että kenenkään vieraan ei tarvitse lähteä nälkäisenä”, Salminen luettelee.
Viinlistalla on runsaasti kaukasialaisia tuotteita. Valikoima täydentyy pikkuhiljaa uusilla viineillä.
Ravintolan suurista ikkunoista avautuu näkymät Erottajalle ja Dianapuistoon.
Ravintola Bridge sijaitsee vanhan arvotalon ensimmäisessä kerroksessa, Erottajankadun ja Uudenmaankadun kulmassa. Sisäänkäynti on Uudenmaankadun puolelta.
Uusrenessanssipalatsin nimelläkin tunnetun talon ulkoseiniä peittävät massiiviset koristeet. Kulmaerkkeriä kannattavat kuvanveistäjä Robert Stigellin atlantit eli mieshahmoiset kannattajapatsaat.
Kiinteistöllä on arvokas historia. Arkkitehtonisesti ainutlaatuinen rakennuskokonaisuus on valmistunut kolmessa osassa 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Tyylillisesti kokonaisuus edustaa sekä jugendia että uusrenessanssia. Rakennukset peruskorjattiin huolellisesti pari vuotta sitten.
Sisätilojen arvokkuutta korostavat lukemattomat yksityiskohdat. Kattoruusukkeet, koristeelliset kakluunit ja voimakas väritys herättävät mielenkiinnon heti sisään astuessa.
Huoneet ovat yli neljä metriä korkeat. Sisäkatot on koristeltu vaikuttavin maalauksin, koristein ja holvikaarin. Yksi kiinnostavimmista ravintolan tiloista on kulmasali, jonka kuusikulmainen muoto on säilynyt alkuperäisenä.
”Olemme pyrkineet säilyttämään rakennuksen arvokkuuden. Emme halunneet muuttaa juuri mitään. Rakennus ja sisätilat toimivat myös siltana eri kulttuurien ja aikakausien välillä. Olemme ylpeitä kokonaisuudesta”, Salminen perustelee.
Ravintola Bridge on avoinna tiistaista torstaihin klo 16–23, perjantaina 16–24, lauantaina 13–24 ja sunnuntaina 13–24. Osoite: Erottajankatu 2, Helsinki.
Facebook Comments