T

Tukkukaupasta tunnelmataikureiksi – E.Ahlströmin 110 vuotta historiaa on voimavara

Yhteistyöartikkeli. Petri Nupponen ja Teija Sääksmäki tekivät ison päätöksen vuonna 2017. He ottivat vetovastuulleen yrittäjinä ravintola-alan tukkuliikkeen E.Ahlströmin, joka täyttää tänään 110 vuotta. Tukkukaupasta on muodostunut viime vuosina tunnelmataikuri. Ravintola on tuhannen yksityiskohdan summa, ja E.A tarjoaa myös tunnelmaan, kattaukseen, sisustukseen, ruokalistaan jne. liittyviä ratkaisuja ravintoloitsijoiden unelmien toteutumiseksi – suunnittelua ja konseptointia avauksesta arkeen.

Uudistuneen E.Ahlströmin projektireferensseissä on monta mielenkiintoista kohdetta kuten pääkaupungin tunnetut ravintolat Savoy, Café Savoy, Helsingin Musiikkitalo, Finlandia-talo, Bistro O Mat, Sikke’s, Viisi Penniä, Hotel Torni, Brasa ja Bistro Bardot sekä turkulainen CT-ravintolat vaasalainen Fröj, Savonlinnan Muikkuterassi.

Työntekijöistä yrittäjiksi ja yhtiön uudistajiksi

Petri Nupposella oli työhistoriaa talossa jo liki parinkymmenen vuoden ajalta. Teija Sääksmäen hän rekrytoi tiimiin vuotta paria ennen yrittäjäksi ryhtymistä. Bisneskemiat toimivat heti hyvin yhteen ja yrittäjyyteen siirtyminen tuntui luontevalta. E.Ahlströmin pitkä historia pitää nöyränä. Samalla historia kertoo, kuinka vain uudistumalla yhtiöllä on jatkuvuutta – vaikka läpi poikkeusaikojen.

Yrittäjät, myynti- ja markkinointijohtaja Teija Sääksmäki ja toimitusjohtaja Petri Nupponen. Teijan ja Petrin bisneskemiat toimivat heti hyvin yhteen ja yrittäjyyteen siirtyminen yhdessä tuntui luontevalta. Kuva Karoliina Jääskeläinen.

Petri Nupponen: Kun palkkasimme Teija, olin vahvasti rekrytoinnissa mukana. Tarvitsimme silloin nimenomaan Teijan tyyppistä energistä ja alaan intohimoisesti suhtautuvaa tekijää, ja sitä todella saatiin. Yrittäjyys tuli meille melko nopeasti siinä sivussa. Meillä oli tietoinen visio, millainen yritys tästä pitää kehittää, ja sitä lähdimme tekemään.

”Kun mahdollisuus omistajuuteen tuli, askel yrittäjäksi oli hyvin luonteva. Tiesimme erittäin hyvin, mihin suuntaan halusimme yhdessä firmaa viedä.” – Petri Nupponen.

Teija Sääksmäki: Päätös yrittäjiksi siirtymisestä piti tehdä tilanteessa, kun konkariomistajat halusivat jättää yrityksen energisiin käsiin. Me olimme henkilöt, joiden myötä myös kasvot tulivat tekemisessä esiin vahvasti. Persoonilla on nykyään suuri merkitys yritykselle. Konkariomistajat ovat vahvalla kokemuksella ja tietotaidolla edelleen mukana taustalla tukemassa ja hallitustyössä.

Meidän oli helppo lähteä yhdessä yrittäjiksi, koska meillä molemmilla on ollut niin selkeät omat vahvuudet ja kokemukset. Osaamisemme ja persoonamme täydentävät toisiaan. Petrillä on erinomainen kokemus pitkäaikaisena toimitusjohtajana talouteen ja logistiikkaan liittyvistä asioista ja minulla vastaavasti myyntiin, markkinointiin sekä brändin rakentamiseen liittyvä työkokemus usealta toimialalta.

Artikkeli jatkuu henkilökunnan kommenttien jälkeen.

Petri: Yrityksen pitkä menneisyys ja vahva kokemus ravintola- ja hospitalityalasta, sekä sen kehityksestä pitkällä aikavälillä, on ja on ollut vahvuutemme. Tietenkin yrittäjyyden kautta mukaan on tullut eri tavalla vastuuta tekemisestä, taloudesta ja ihmisistä. Mutta ei historia ole ollut pelottavaa, vaan se on ehdottomasti ollut arvokasta ja inspiroivaa. Siitä on saanut ammentaa voimaa.

”Haluamme meidän vahtivuorollamme viedä tämän yrityksen vielä seuraavalle ja jopa sitä seuraavalle tasolle.” – Petri Nupponen.

Teija: Kyllähän tämä 6-7 vuotta yrittäjänä on ollut sekä henkilökohtainen että yrityksen kasvutarina. Jatkuvuus ja pitkäjänteisyys ovat läsnä koko ajan, ja niihin me keskitymme. Mukavan lisän arkeen tuo, että työ on todella kansainvälistä.

Petri: Arjessa historian ja sen arvon helposti unohtaa. Mutta kyllä yrityksen vahva menneisyys tuo vastuuta ja sen tunteen, että tämä yritys on ollut merkittävä asia jo todella monelle ihmiselle sen historian aikana. Kyllä se luo merkityksellisyyttä ja vastuuta jokapäiväiseen työhön.

Artikkeli jatkuu henkilökunnan kommenttien jälkeen.

E.Ahlströmillä uskotaan kumppanuuteen ja kriiseistä selvitään positiivisuudella

E.Ahlström on rakentanut uuden identiteetin vielä vahvemmin yhdessä tekemiselle ja kumppanuudelle. Tämä toteutuu sekä sisäisesti että ulos päin. Kumppanuus ja hyvä tunnelma työpaikalla synnyttävät luovuutta, motivaatiota ja tyytyväisyyttä. Sitoutunut ja tyytyväinen henkilökunta helpottaa kriiseistä selviytymistä.

Tehdään yhdessä- ja opitaan yhdessä -asenne on auttanut näinä jatkuvasti muuttuvina aikoina eteenpäin.

Teija: Se, että kolme kuudesta yrittäjyysvuodesta, on ollut kriisiä, ja edelleen on jonkinlainen kriisi päällä, on tietenkin ollut erikoista. Ehkä se kuuluu meidän tapaamme toimia, että yritämme aina katsoa eteenpäin ja toimia positiivisen ajattelun kautta. Koronan aikana ajattelin, että ehkä tämä tästä muutaman viikon päästä helpottaa ja sitten siihen menikin kolmisen vuotta. Lyhyen aikavälin ajattelu auttoi jaksamaan ja suuntamaan katseen eteenpäin. Nyt tuntuu, että tässä hetkessä onkin se haastavin kriisi. Meillä on raskaat ajat takana, uuden elämän piti alkaa ja taas ollaankin epävarmuuksien keskellä.

Petri: Niin, nyt on se hetki, kun pitäisi päästä kriisimoodista pois. Meidän pitäisi jaksaa keskittyä normaaliin toimeliaaseen arkeen, ja taas on vähän kiviä rattaissa. Mutta sitä yrittäjyys on ja haasteista olemme selvinneet melko hyvin.

Teija: Luotan yleensä siihen, että asiat aina ratkeavat, sekä henkilökohtaisessa että yrityksen elämässä. Nyt aika on kaikin puolin haastava, mutta meidän on huolehdittava lähes 50-henkisestä tiimistämme. Henkilökuntamme on meidän tekemisemme keskiössä. Kaikki se arvo, mitä me tuotamme asiakkaillemme, on kiinni henkilöstöstämme.

Me olemme sisäisesti kaikki kumppaneita toisillemme ja haluamme, että kumppanuudet ovat pitkäkestoisia ja toisiaan kehittäviä. Meillä on aina ovet auki ja toivomme, että asiasta kuin asiasta voidaan puhua. Parasta työssämme on, että saamme toteuttaa asiakkaittemme unelmia ja että teemme universumin parhaita ravintoloita Suomeen.

Petri: 110-vuotiaan E.Ahlströmin arvot ovat viimeiset parikymmentä vuotta pysyneet jokseenkin samoina. Uskomme kumppanuuteen. Haluamme itse olla hyvä kumppani ja haluamme yhteistyöhön yrityksiä, joilla on kanssamme samanlaiset arvot. Haluamme tehdä pitkäjänteistä työtä ja olla pitkäaikainen yhteistyökumppani.

Myös rehellisyys ja avoimuus ovat arvoja, jotka näkyvät kaikissa tekemiseen vaikuttavissa suhteissa sekä työntekijä- että kumppanuustasoilla suuntaan ja toiseen. Johdamme ihmisten joukosta, emme voimakkaasti ylhäältä päin. Olemme itse hyvin paljon mukana ja näkyvissä.

Artikkeli jatkuu henkilökunnan kommenttien jälkeen.

Astioiden AINIA®-kiertotalouspalvelu kasvattaa vastuullisuuspalveluiden arvoa

Ravintolaliiketoiminta kehittyy koko ajan ja kuluttajien vaatimustaso kasvaa. Samaan aikaan liiketoiminta vaatii uusia innovaatioita, jotta se on ja pysyy kannattavana vastuulliset arvot huomioiden. Siinä työssä E.Ahlström on vahvasti mukana.

Petri: Jatkuva kehittyminen on meille suuri arvo. Meidän on kehityttävä koko ajan, oli kriisi tai ei. Haluamme olla eturintamassa ja tarjota asiakkaillemme asioita, joilla he voivat nostaa palveluidensa arvoja omille asiakkailleen. Haluamme, että henkilöstö on mukana siinä kehityksessä ja kehittävät koko ajan myös itseään, koska se on työntekemisen motivaatiotekijöistä yksi tärkeimmistä. Se että oppii uutta ja saa vastuuta vie eteenpäin ja sitouttaa.

Teija: Tunneälykkyys ja vastuullisuus ovat myös tärkeitä arvojamme. Vastuullisuudessa on monta eri tasoa. Tietenkin on lain tuomat velvoitteet mutta haluamme tehdä vielä enemmän. Olemme tehneet paljon asioita, jotka ovat ennen olleet ihan vaan maalaisjärkisisä, ja nykyään ne ovat osa vastuullisuusstrategiaamme.

Meillä AINIA®-kiertotalouspalvelu on osa yrityksen kehittämistä ja vastuullisuutta, jota haluamme edelleen viedä eteenpäin.

”On innostavaa, että kriisiajasta huolimatta olemme olleet mukana kehittämässä AINIA-palvelua, jossa on mukana huippudesignerit, joiden kanssa olemme luoneet globaalisti ainutlaatuisen innovaation.” – Teija Sääksmäki.

Teija: Astioiden AINIA® -palvelulla pystymme antamaan luonnolle takaisin ja olla aidosti osa hyvän kiertokulkua. Olemme ylpeitä siitä, että AINIA®-kiertotalouspalvelulla on Avainlippu– ja Design from Finland -merkki.

Ravintolan vanhat ja kuluneet astiat saa uudestaan käyttöön AINIA® -kiertotalouspalvelun kautta. Käytöstä poistettuja, huonokuntoisia ja naarmuuntuneita astioita ennallistetaan AINIA® -astiasarjaksi. AINIA®-astian hiilijalanjälki on 90 prosenttia pienempi verrattuna uuteen. Kuva Karoliina Jääskeläinen.

Petri: vastuullisuuteen liittyy tietysti sekin, että me valitsemme vastuulliset kumppanit. Sitä olemme tehneet aina, ja nykyään kiinnitämme siihen vielä enemmän huomiota. Meillä on ollutkin aina ja on edelleen erittäin hyvät kumppanit. Olemme olleet tässä kehityksessä mukana jo ennen kuin siitä on tullut valtavirtaa ja ohjeistettua sekä raportoitavaa.

Teija: Olemme tuoneet arvoksi myös rohkeuden. Haluamme, että meillä on rohkeus katsoa maailmaa uusin silmin, tehdä asioita, joita ei vielä ole tehty, kokeilla rohkeasti kaikenlaista ja sitten tietenkin rohkeutta myös vetäytyä, jos huomaa, että nyt meni pieleen.

Sopeutuminen ja muutos tuottavat uusia ja luontevia palveluita laajalla skaalalla

Jotta yritys pysyy mukana kilpailussa ja tapahtuu myös kehitystä, on oltava kyky sopeutua ja muuttua. Olemme pitkään olleet alamme markkinajohtaja ja se edellyttää meiltä uteliaisuutta tarkastella maailmaa ja ajan ilmiöitä. Sitä teemme suurella innolla ja me myös kerromme avoimesti myös muille kaikesta, mitä tiedämme ja näemme, sillä uskomme, että yhdessä opitaan vain tietoa jakamalla. On elettävä ajan hermolla ja muutama askel edellä. Näin E.Ahlström sen tekee.

Petri: Pohjimmiltamme olemme olleet tukkukauppa, joka myy muiden valmistamia tuotteita. Se on meidän kivijalka ja perusta kaikelle tekemiselle. Siksi olemme kehittäneet yrityksemme Fresh Up -palvelutuotteita, ja se on vienyt meitä eteenpäin ja tehnyt meistä kilpailijoihin verrattuna monipuolisempia osaajia ja halutun kumppanin. Myös Fresh Up -palveluillamme on Avainlippu-merkki, joka kertoo, että toimintamme tuo työtä ja toimeentuloa Suomeen.

”Vahvuutemme on kyvykkyytemme auttaa ja palvella asiakkaitamme laaja-alaisesti. Meidän ratkaisuportfolion ja palvelutarjoaman laajuus ja laatu on se iso muutos.” – Petri Nupponen.

Petri: Lisäisin vielä muutoslistalle satsauksemme visuaalisuuteen kaikessa tekemisessä.

Teija: Kiteytettynä isoin muutos on ollut ’yksi ovi, monta palvelua’ -ajattelu. Asiakkaallamme on enintään kaksi yhteyshenkilöä ja me pystymme tarjoamaan ravintolayrittäjille kaikki mahdolliset tunnelmaan, kattaukseen, sisustukseen, ruokalistaan ym. liittyvät yksityiskohdat. Tarjoamme asiakkaillemme kaiken sisustussuunnittelusta lopputoimitukseen. Myös aikaa säästyy, kun me johdamme projektia ja asiakas voi käyttää omaa aikaansa tehokkaasti luottaen, että asiat sujuvat kulloisessakin projektissa sovitusti.

Olemme myös oppineet kertomaan kainostelematta ja selkeämmin sen, mitä me todella teemme ja osaamme. Positiivista on ollut, että asiakkaamme ovat kokeneet tämän kaiken totuuden mukaiseksi.

”On palkitsevaa ja rohkaisevaa, että meillä on asiakkaita, joiden kanssa tehdään jo kolmatta tai neljättä ravintolaa.” – Teija Sääksmäki.

Teija: Se antaa uskoa, että selvästi olemme tehneet asioita oikein. Meidän tavoite on, että asiakkaamme ovat kumppaneita, joita palvelemme avauksesta arkeen. Kun tulee taas kehittämisen aika, olemme innolla mukana ideoimassa uutta suuntaa.

Käytämme myös laajaa ammattilaisverkostoa, joiden kanssa olemme vielä entisestään pystyneet laajentamaan sitä, miten autamme ja palvelemme asiakkaitamme. Kaikkea ei tarvitse osata itse, vaan pitää olla viisaus käyttää eri alojen parhaita ammattilaisia, jotka täydentävät meidän osaamistamme.

Artikkeli jatkuu henkilökunnan kommenttien jälkeen.Petri: Olemme myös kehittäneet digitaalisia palveluita koko ajan, se on vahva kilpailuvaltti ja olemme siinä edelläkävijöitä tällä alalla. Verkkokaupassamme on helposti löydettävissä juuri ne tuotteet, joita heillä on käytössä ja siten lisätilauksia on helppoa ja nopeaa tehdä. Konseptijohdetut ravintolat hyötyvät tästä todella paljon ja näin säästämme työtunteja asiakkaalta. Me tarjoamme arjentyöskentelyä helpottavia ratkaisuja laajalla skaalalla, asiakas säästää aikaa monessa muussakin kohdassa.

Teija: Liiketoiminnan näkökulmasta on ehdottomasti hyödyllistä, että koko ala kehittyy ja kasvaa, myös kilpailijat.

”Me haluamme olla etujoukoissa viemässä ravintola-alaa eteenpäin ja pitämässä huolta, että se kehittyy jatkuvasti kiehtovammaksi ja upeammaksi.” – Teija Sääksmäki.

Teija: Suomalainen gastronomia ja sen kehittyminen on meille sydämen asia ja suuren intohimon kohde.

Tunnelmataikuruutta ja elämyksiä jokaisella ravintolakäynnillä

Ravintolakokemukseen vaikuttaa yli 1000 erilaista tekijää. E.Ahlström haluaa yhteistyökumppaneineen pitää huolta siitä, että mahdollisimman moni näistä toteutuu positiivisia kokemuksia synnyttäen niin monessa suomalaisessa ravintolassa kuin mahdollista.

Teija: Ravintolakäynnin pitäisi aina olla arkeen energiaa tuova elämys riippumatta siitä, tapahtuuko ruokailu vanhainkodissa, päiväkodissa, koulussa, työpaikkaruokailussa, kahvilassa tai ruokaravintolassa.

Creative studio ja creative minds olivat oivalluksia, joilla me tarjoamme asiakkaalle inspiraatiota ja innovatiivisia ratkaisuja.

Kun nimesimme entisen Show Roomin Creative studioksi, siinä kohtaa aloimme puhua myös tunnelmasta. Verkkokauppaa rakentaessamme mietimme kovasti meidän brändiä, miltä meidän pitäisi näyttää, mitä haluamme brändillä kertoa ja viestiä. Yhtäkkiä me kaikki puhuimme koko ajan tunnelmasta. Siitä se jäi puheisiin ja muodostui tekemistä ohjaavaksi. Niin meistä tuli tunnelmataikureita. Sitä tunnelmataikuruutta haluamme viedä eteenpäin koko ravintola-alalle kaikille tasoille ja erilaisiin toimipaikkoihin, sillä tunnelma ratkaisee aina.

Petri: Olemme vihdoin itsekin sisäistäneet, miten isossa roolissa olemme siinä, millainen tunnelma asiakkaidemme ravintoloissa on. Siksi on luontevaa, että olemme tunnelmataikureita.

”Kyllä meidän pitää olla ylpeitä itsestämme, jos miettii miltä yritys näyttää nyt ja miltä se näytti seitsemän tai 10 vuotta sitten, niin onhan tämä ollut huikea eteenpäin vievä matka.” – Teija Sääksmäki.

Petri: Todellakin, kyllä se aina auttaa, jos joskus tulee hetkellisesti pudotus. Riittää, kun miettii, mitä me olemme Teijan ja tiimimme kanssa saaneet aikaan varsin lyhyessä ajassa.

Artikkeli jatkuu henkilökunnan kommenttien jälkeen.Teija: Kyllä minä näen, että E.Ahlström menee aina vain vahvempana eteenpäin, jatkaa vakaana ja pystyy muokkautumaan aina kulloinkin käsillä olevan tilanteen mukaan. Olemme ketteriä ja kekseliäitä ja osaamme tehdä oikeita asioita.

Opimme myös virheistä nopeasti ja osaamme kääntää suuntaa tarvittaessa. Se on nyt todistettu. Tutkimusten mukaan on yli 1000 asiaa, jotka vaikuttavat ravintolakokemukseen. Haluamme, että meidän sormemme ovat mukana pelissä mahdollisimman monessa näistä.

Me jatkamme työtämme väsymättömästi etsien koko ajan uusia ratkaisuita, jotka tuottavat enemmän arvoa asiakkaillemme. Vain taivas ja mielikuvitus on rajana tällä alalla. Nyt olen esimerkiksi tosi kiinnostunut tekoälystä, miten me voimme sitä hyödyntää jatkossa. Uteliaisuus uutta kohtaan on meidän vahva voimavara ja eteenpäin vievä voima.

Petri: Olen Teijan kanssa samoilla linjoilla. Ei tehdä niitä asioita, mitä asiakas odottaa vaan ollaan jo askel tai kaksi edellä. Ja pakko sanoa, että kriiseistä huolimatta, kertaakaan ei ole kaduttanut, että uskalsimme ottaa E.Ahlströmistä vetovastuun ja ryhtyä yrittäjiksi.

AINIA® -astian tunnistaa siniharmaasta AINIA-logosta. Kuva Karoliina Jääskeläinen.

E.Ahlströmin 110 vuotta viiden tähden tunnelmaa

E.Ahlström on Suomen johtava ravintola-alan ammattilaisia palveleva maahantuoja ja tukkukauppa. Mutta myös paljon muutakin: muun muassa suunnittelutalo ja konseptien rakentaja.

Haluamme tehdä asiakkaittamme kanssa maailman parhaita gastronomisia tekoja – isolla liekillä!

E.Ahlströmin perustaja Einar Ahlström korvasi koulutuksen ja rahan puutteen kirkkaalla visiolla, rohkeudella ja kekseliäisyydellä. Vuonna 1913 Einar perusti lasi- ja posliinikauppa E.Ahlströmin Helsingin Fredrikinkadulle ja siitä lähtien E.Ahlström on rakentanut ravintoloihin elämyksiä ruoan ympärille inspiroivasti ja rohkeasti.

Tänä päivänä me E.Ahlströmillä luomme hyviä hetkiä ja mieleen jäävää tunnelmaa ravintoloihin ja hotelleihin ympäri Suomen. Olemme 110-vuotias sujuvaliikkeinen tukku, maahantuoja ja suunnittelutalo, jonka ravintola-alan ammattilaiset ympäri Suomen tuntevat laadukkaista ammattikeittiöille tarkoitetuista astioista, keittiötarvikkeista, tarjoilutuotteista, työvaatteista, ravintolakalusteista ja asiakaskokemusta kirkastavista palveluista. Valikoimassamme on tuotteita kaikkiin tyyleihin ja tunnelmiin.

Palveluperheemme ravintolan Fresh Up -kehittämispalvelulla ja astioiden AINIA®-kiertotalouspalvelulla on Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu- sekä Design from Finland -tunnus osoituksena suomalaisesta työstä.

Mitä on ateria ilman kaikin aistein koettua tunnelmaa? Vain syömistä. Me E.Ahlströmillä haluamme, että se on muutakin! Siksi loihdimme mieleenpainuvaa tunnelmaa ja erilaisia tyylejä ravintoloihin, hotelleihin, kahviloihin ja myymälöihin ympäri Suomen yhdessä asiakkaidemme kanssa. Katso täältä esimerkkejä projekteistamme, joissa olemme saaneet olla mukana. 

Teksti: Teresa Välimäki
Kuvat: Karoliina Jääskeläinen

E.Ahlström Oy
Yhteystiedot

Petri Nupponen, toimitusjohtaja, yrittäjä
puh. 040 709 3314, sähköposti 

Teija Sääksmäki, myyntijohtaja, yrittäjä
puh. 050 467 7061, sähköposti 

Verkossa
Ravintolareferenssit
Facebook
Instagram

 

CategoriesKansi

Facebook Comments