R

Ruokakassi-startupit keräävät enemmän sijoitusrahaa kuin ateriankuljetusyhtiöt

Vaikka kotimainen Wolt-ateriapalvelu on kerännyt tänä vuonna ennätysrahoituksen, isossa kuvassa ruoan kuljetus on muutoksessa, sillä ruokakassien kotiinkuljetuksen startupit keräävät enemmän sijoitusrahaa kuin valmisateriayhtiöt.
startup-1018512_1920Kahden edellisen kvartaalin sijoitusraha ruokakassipalveluiden kehittämiseksi on ollut 50 prosenttia suurempaa kuin ateriapalveluiden keräämät rahoituskierrokset.
Vuoden 2016 kolmen ensimmäisen kvartaalin aikana ruokakassiyhtiöt keräsivät maailmanlaajuisesti 78 rahoituskierroksessa yhteensä yli 860 miljoonan euron edestä. Samaan aikaan ateriankuljetuksen startupien kohdalla nähtiin 60 rahoituskierrosta arvoltaan 633 miljoonaa euroa.

Sijoitusrahan hakeutuminen ruokakassitoimintaan on loogista, sillä kassilähetyksissä kertasumma on ateriatoimitusta korkeampi, jolloin myös marginaali tuotolle on parempi.

Ruokakassijakelulla tarkoitetaan niitä palveluita, joissa asiakkaalle toimitetaan kypsentämättömät raaka-aineet sekä mahdollisesti reseptiikka ruoan valmistusta varten. Ateriapalvelulla tarkoitetaan palvelua, jossa toimitetaan syöntivalmiit ateriat tai ravintoloista tilatut ateriat.

Saksalaisella Delivery Herolla on vahva ote Suomessa

Jo vuodesta 2012 trendi on ollut selkeä, jossa rahoituskierroksia on ollut ruokakassipalveluille määrällisesti enemmän vaikkakin kokonaissumma on ollut ateriakuljetuksia alhaisempi. Nyt tilanne on muuttunut.

Delivery Herolla on vahva jalansija Suomessa. Kuva: Heikki Kähkönen.
Delivery Herolla on vahva jalansija Suomessa. Kuva: Heikki Kähkönen.

Jos suurimmat ateriapalvelyhtiöt kuten kiinalainen Ele.me ja saksalainen Delivery Hero, jolla on Suomessa toimintaa Pizza-Online.fi, Safkaa.fi – ja Foodora.fi -palveluillaan, eivät tänä vuonna ilmoita uusista rahoituksista, peli kääntyy selkeästi ruokakassipalveluiden eduksi.
Maailman suurimmat rahoituksen kerääjät ruoan ja ruokakassien toimittajasegmentissä ovat olleet Thrive Market  (100 milj €) Beijingissä toimiva MissFresh (32,5 milj €) sekä Vinomofo (17,2 milj €), joka on australialainen, jäsenyyteen perustuva, kuratoitujen viinivalikoimien verkkokauppa.
Vastaavasti suurimmat rahoitukset tänä vuonna keränneet ateriatoimittajat ovat tähän mennessä olleet Etelä-Korean Seoulissa toimiva Woowa Brothers (45,2 milj €), helsinkiläinen Wolt (10,8 milj €) sekä Bangaloressa toimiva Swiggy (6,3 milj €).
Viime vuonna nähtiin kahdelta ateriatoimittajalta jättirepäisyt, kun kiinalainen Ele.me keräsi kolmessa kierroksessa 885 miljoonaa euroa selvää rahaa sekä osakevaihdossa maailman suurimman verkkokaupan Alibaban kanssa 1.13 miljardia. Saksalainen Delivery Hero keräsi kahdella rahoituskierroksella yhteensä 608 miljoonaa euroa. (Lähde: cbinsights)

Suomi tulee e-kaupan jälkijunassa

Ruoan nettimyynti oli Suomessa viime vuonna vaivaiset 26 miljoonaa euroa. S-ryhmän osuus oli 15,5 miljoonaa, ja se kasvoi noin puolella edellisvuodesta. Tätä taustaa vasten Wolt:in rahoitus on huima, mutta se kertoo siitä, että yhtiön on laajennuttava voimakkaasti Suomen ulkopuolelle kuten se tekeekin nyt Ruotsissa.

S-ryhmä on Suomen suurin ruoan verkkokauppias . Kuva: Lauri Mannermaa.
S-ryhmä on Suomen suurin ruoan verkkokauppias . Kuva: Lauri Mannermaa.

Suomen valmisateriatoimittajat
Wolt.com
Foodora.fi
Pizza-Online.fi
Safkaa.fi
Epic.fi
Suomen ruokakassipalvelut
Sannan Ruokakassi (ent. Keittiökaveri)
Anton & Anton
Makuviikko (ent. Middag ja Syöhyvin)
Komero
Kotikokki
Ruoan verkkokaupat
Kauppahalli24.fi tuo ostokset suoraan kotiovelle.

Alepa Kauppakassi ja muut S-ryhmän verkkokaupat
K-ruokakauppa.fi ja muut Keskon konseptit
Kauppahalli24.fi
Ruoka.net
Kauppakassi.com
M-kauppojen verkkokaupat
Pientuottajien omat verkkokaupat
Ruokaasuomesta.fi
 

CategoriesRavintolat

Facebook Comments