P

Pillistä asiaa – cocktailbaarit ja yökerhot luopuvat muovipilleistä jo ennen EU-kieltoa

EU-komissio antoi esityksen kertakäyttöisten muovituotteiden kiellosta toukokuun lopussa. Muutamat ravintola-alan yritykset ovat olleet komissiota nopeampia kuten cocktailbaareja operoiva Son of a Punch -kollektiivi, joka siirtyi kestopilleihin jo puolitoista vuotta sitten. Kokemukset ovat olleet hyviä ja asiakkaat ovat ymmärtäneet muutoksen parannukseksi.

Komission kieltolistalla ovat mm. vanupuikot, muoviaterimet, -mukit, -lautaset, -sekoitustikut sekä -pillit.

Tavoitteena on vähentää muoviroskaa, sillä valtaosa merien ja luonnon ekosysteemeihin päätyvästä ongelmasta on kertakäyttömuovia.

”Aiemmin cocktailbaareissamme kului noin 140 000 muovipilliä vuodessa. Nyt pärjäämme 800 metallisella pillillä, jotka ovat kierrossa. Lähdimme siitä, että uudistuksen jälkeen pillejä lähtee myös asiakkaiden taskuun mukaan, ja siksi hyödynsimme pillit markkinoinnissamme. Mutta olemme joutuneet täydentämään pillivarastoamme vasta kerran puolentoista vuoden aikana”, Son of a Punch -kollektiivin Antti Kuitunen kertoo.

SOAP operoi Helsingissä cocktailbaareja kuten Liberty or Death, 100 Dogs, Trilby & Chadwick sekä Books & Antiques. Yritys harjoittaa myös juomacateringtoimintaa ja pizzeria-baari Via Tribunaali on sen tonttia.

SOAP päätyi metallisiin juomapilleihin, sillä muovisten pillien vaihtoi paperisiin ei olisi vähentänyt jätteen määrää, vaikka ympäristörasitus olisikin pienentynyt.

Toinen vaihtoehto olisi ollut bambusta tehdyt pillit, mutta niiden saatavuus oli epävarma.

”Siksi päädyimme metallisiin kestopilleihin, vaikka se on yksikköhinnaltaan muovista huomattavasti kalliimpi. Kun muovipilli maksaa 1-2 euroa per 500 kappaletta, metallisia saa tähän hintaan yhden kappaleen. Mutta kukapa ei haluaisi vähentää jätteen määrää?” Antti Kuitunen heittää.

Kun Son of a Punch siirtyi muovista metalliin, moni muukin ketju liikahti. Viime kesäkuussa myös Night People Group, jolla on 14 yökerhoa eri puolilla Suomea, vaihtoi kesäkuun alussa muoviset juomapillit ekopilleihin. Pillit eivät sisällä muovia, joten ne maatuvat vuodessa ja ne voidaan hävittää talousjätteen mukana.

Night People Groupin toimitusjohtajan Antti Raunion mukaan ravintolahenkilökunta tarjoilee juomat lähtökohtaisesti ilman pilliä ja kysyy asiakkailta erikseen, haluavatko he juomiinsa pillit. Näin pilleistä koituvaa jätemäärää pyritään vähentämään entisestään.

Ja määrää riittää. NPG:n ravintoloissa käy viikottain noin 25 000 asiakasta, jotka kuluttavat arviolta 45 000 pilliä viikossa.

Tällaiset volyymit selittävät Antti Raunion mukaan, ”miksi luonnon ja ympäristön suojeluun voidaan vaikuttaa yksinkertaisillakin arkisilla valinnoilla, ja yrityksillä on tässä työssä tärkeä rooli”.

USA:n kokoluokka kertoo, kuinka suurista määristä on kyse. USA:ssa kulutetaan arviolta 390–500 miljoonaa kertakäyttöpilliä päivässä!

Kaikissa Night People Groupin ravintoloissa on myös lopetettu muovisten drinkkitikkujen
käyttö.

”Drinkkitikut ovat niin 1980-luvun konsepti, ettei niiden luopumisen perään ole kukaan kysellyt”, Antti Kuitunen kuittaa.

Kieltoesitys on osa komission aiemmin tammikuussa julkistettua muovistrategiaa, jonka tavoitteena on saattaa kaikki EU:n markkinoilla olevat muovipakkaukset kierrätettäviksi vuoteen 2030 mennessä. EU tuottaa muovijätettä vuosittain arviolta huikeat 25 miljoonaa tonnia. Siitä vain 30 prosenttia kierrätetään.

Muovipullojen kierrätystä tehostetaan eikä kieltolistalla ole muovipusseja, joita kulutetaan EU-alueella noin 100 miljardia kappaletta vuosittain.

Strategiaan liittyy myös esitys muoviverosta, jolla pyritään paikkaamaan Brexitin aiheuttama lovi EU:n budjettiin.

Komission muovituote-esitys on siirtynyt Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden käsittelyyn. Komissio pyrkii saamaan lainsäädännön valmiiksi ennen eurovaaleja, jotka ovat ensi keväänä.

Teksti ja kuvat: Eeropekka Rislakki

CategoriesYleinen

Facebook Comments