Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV on päättänyt ryhtyä selvittämään tarkemmin Keskon ja Heinon Tukun välisen yrityskaupan kilpailuvaikutuksia. KKV:n alustavan selvityksen perusteella yrityskauppa saattaa vääristää kilpailua päivittäistavaroiden tukkumyynnissä ravintoloille, hotelleille ja catering-yrityksille.
Kesko ilmoitti toukokuussa ostavansa Heinon Tukku Oy:n perheyhtiö Tukkuheinolta ja yrityksen henkilöomistajilta. Keskon perusteluijen mukaan yrityskauppa toteuttaa yhtiö kasvustrategiaa ja monipuolistaa tarjontaa kasvavassa foodservice-markkinassa.
Kauppaan sisältyvät Heinon Tukku ja Kalavapriikki sekä Tukkuheinon Espoon, Helsingin, Vantaan ja Kuopion toimitus- ja noutotukkukiinteistöt. Kauppaan eivät kuulu Uniq Drinks Finland ja Anton & Anton.
KKV:n alustavien selvitysten perusteella yrityskauppa saattaa aiheuttaa haitallisia kilpailuvaikutuksia päivittäistavaroiden tukkumyynnissä foodservice-asiakkaille, joita ovat muun muassa ravintolat, hotellit, catering-yritykset, huoltoasemat, kioskit sekä julkisen sektorin asiakkaat kuten koulut, päiväkodit ja terveydenhuollon yksiköt.
Viranonmaiset ovat peranneet yritysten markkinaosuuksia sekä valtakunnallisilla että paikallisilla markkinoilla.
Virasto on ensimmäisen vaiheen selvityksissään myös tarkastellut yrityskaupan osapuolten kilpailun läheisyyttä kaupan osapuolten asiakkaille suunnatun kyselytutkimuksen perusteella sekä kuullut kilpailijoita, asiakkaita ja tavarantoimittajia laajoin lausuntopyynnöin.
Jatkokäsittelyssä viranomaiset tutkivat, estääkö yrityskauppa olennaisesti tehokasta kilpailua Suomen markkinoilla tai niiden oleellisella osalla. KKV voi jatkokäsittelyssä hyväksyä yrityskaupan sellaisenaan, määrätä ehtoja sen hyväksymiselle tai esittää, että markkinaoikeus kieltää kaupan.
Jatkokäsittel kestää enintään kolme kuukautta. KKV hyväksyy yrityskaupan, jos siitä ei aiheudu kilpailulaissa mainittuja haitallisia vaikutuksia.
Lue myös:
Viisi Tähteä 7.5.2019 Kesko ostaa Heinon Tukun – tukkukauppa keskittyy yhä harvempiin käsiin
Facebook Comments