HYY Yhtymä on ostanut Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan Seurahuoneen talon Spondalta. Kaivopihan kortteli palaa suurelta osin alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa, kun hotellitoiminta laajenee myös Uuden ylioppilastalon puolelle. Pian alkavassa remontissa historialliset hotellitilat yhdistetään.
Uuden ylioppilastalon tiloja palautetaan vuosikymmenien tauon jälkeen hotellikäyttöön. Rakennuksessa toimi hotelli Hansa vuosina 1924−1968, ja Seurahuoneen talossa on toiminut hotelli yhtäjaksoisesti vuodesta 1912 lähtien.
Vuonna 1833 avattu hotelli Seurahuone on vanhin yhtäjaksoisesti toiminut hotelli Helsingissä − hotelli Kämp perustettiin Seurahuoneen kilpailijaksi vasta vuonna 1887.
”Nyt solmitun kaupan myötä Helsingin ytimeen syntyy uusi, kansainvälisesti houkutteleva hotellikokonaisuus. Tavoitteena on saada uusi, noin 240-huoneinen hotelli auki keväällä 2021. Hotellille haetaan nyt operaattoria: joko kansainvälistä ketjua tai kotimaista toimijaa”, kertoo HYY Yhtymän toimitusjohtaja Antti Kerppola.
Alun perin Seurahuone toimi Kauppatorin laidalla paikalla, jolla nyt on Helsingin kaupungintalo. Nykyiselle paikalleen Rautatieaseman kulmalle arkkitehti Armas Lindgrenin suunnittelemaan Vakuutusyhtiö Kalevan omistamaan rakennukseen Seurahuone siirtyi 1914.
Tuolloin oli poikkeuksellista, että hotellin jokaisessa huoneessa oli puhelin, lämmin vesi ja keskuslämmitys. Ensimmäisen maailmansodan ja Venäjän vallankumouksen aikaan Seurahuoneella asui paljon venäläisiä emigrantteja ja poliittisia pakolaisia.
1970-luvulla hotelli siirtyi Elannon pyöritettäväksi, sitten Restelin. Nykyisin hotellia pyörittää Scandic Hotels. Mutta uutta operaattoria etsitään.
Seurahuoneen talo on arkkitehti Armas Lindgrenin ja Uusi ylioppilastalo Lindgrenin ja Wivi Lönnin suunnittelema. Rakennukset muodostavat ydinkeskustaan kulttuurihistoriallisesti tärkeän kokonaisuuden.
Uusi ylioppilastalo, alkuperäiseltä nimeltään Osakuntatalo, valmistui vuonna 1910. Uuden ylioppilastalon tiloissa toimi hotelli Hansa vuosina 1924–1968. Jo ennen Hotelli Hansan avajaisia rakennuksessa olivat toimineet Ylioppilaskoti ja Lähetyshotelli.
Erityisesti Hotelli Hansan ravintola oli helsinkiläisen vasemmistokulttuuriväen suosiossa. Kirjailijat Pentti Saarikoski ja Hannu Salama kuuluivat vakioasiakkaisiin. Kun Hansa vuonna 1968 häädettiin rakennuksesta, kulttuuriväki ja vasemmistolehdet ottivat näyttävästi kantaa Hansan puolesta.
Koska Hansan hotelliravintola ei suostunut lopettamaan toimintaansa vapaaehtoisesti, sen irtaimisto lopulta kannettiin ulos.
Hotelli Hansan tilalle avattiin hotelli Borealis, joka toimi tiloissa vuoteen 1973 asti.
“Seurahuoneen kiinteistön kauppa tuo historiallisen rakennuskokonaisuuden Helsingin ytimestä ylioppilaskunnan omistukseen, ja aiomme tuoda paljon uutta koko Kaivopihan kortteliin. Korttelin uudistaminen on mainiosti linjassa Hakaniemeen suunnitellun Lyyra-hankkeemme kanssa: kehitämme kaupungin keskustaa laajasti kansainvälisesti houkuttelevammaksi, viihtyisämmäksi ja toimivammaksi, HYY Yhtymän Antti Kerppola selvittää.”
HYY Yhtymän tavoitteena on investointien myötä kehittää Helsingin keskustaa ja tukea kaupungin kansainvälistymistä.
Vaikka osa Uuden ylioppilastalon tiloista palautetaan hotellikäyttöön, valtaosa ylioppilaskunnan toiminnoista Uudella ylioppilastalolla jatkaa rakennuksessa entiseen tapaan. Perinteikkäät tilat tarjoavat jatkossakin opiskelijoille paikan kokoontua, harrastaa ja juhlia. Lisäksi opiskelijajärjestöille tarjotaan Helsingin Kampista nykyisiä tiloja modernimmat, esteettömät ja tarkoituksenmukaiset tilat, jotka on suunniteltu yhdessä ylioppilaskunnan kanssa.
HYY Yhtymä vastaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kiinteistö- ja finanssisijoitustoiminnasta. Kehityskohteisiin kuuluvat Kaivopihan kortteli ja sen Uusi ja Vanha ylioppilastalo Helsingin ydinkeskustassa, Domus Gaudium Kampissa, opiskelija-asunnot sekä Mechelininkatu 3D-HUB. Yhtymä omistaa myös kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet Jollaksessa ja Tuusulassa.
Facebook Comments