E

ELO-säätiö jakoi vuoden 2024 Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnot

Tänä vuonna Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnon saivat ravintoloitsija-keittiöpäällikkö Ari Ruoho sekä Perho Liiketalousopiston ravintola- ja catering-alan koulutus.

Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö, ELO-säätiö, jakaa vuosittain Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnon. Lentävä lautanen -palkinnot jaettiin Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen finaalien yhteydessä Viini ja Ruoka -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa perjantaina.

”Tavoitteenamme on osoittaa suomalaisen ruokakulttuurin kirjo tekojen ja tekijöiden kautta. ELO-säätiö nostaa palkinnolla esiin edelläkävijöitä, jotka lisäävät ruokakulttuurimme kiinnostavuutta meillä ja maailmalla. Lentävä lautanen -palkintojen saajat valitsee ELO-säätiön hallitus. Palkinnot on jaettu vuodesta 2014 lähtien”, kertoo ELO-säätiön hallituksen puheenjohtaja Peter Fredman.

Perhon ravintola- ja catering -alan koulutus

Ruokakulttuuripalkintoa perustellaan seuraavasti:

Perhon ravintola-alan koulutus juontaa juurensa vuoteen 1935. Perho on kouluttanut Suomeen lukemattomia alan ammattilaisia ja mukautunut esimerkillisesti maailman muutokseen vuosikymmenten varrella. Siitä kertovat esimerkiksi yhdistyminen liiketalousoppilaitoksen kanssa, englanninkielinen opintolinja, Perhon omat panimo ja juustola sekä Helsingin Malmilla sijaitseva oppilaitoksen oma pelto, Green City Farm. Perhon ravintola- ja catering-alan koulutus on vieraanvaraisuusalan keskeinen edelläkävijä ja laadukkaan ammatillisen osaamisen kivijalka.

Ari Ruoho – laadukkaiden suomalaisten raaka-aineiden puolesta puhuja

Keittiömestari, ravintoloitsija Ari Ruoho on suomalaisen gastronomian suojelija ja kehittäjä. Hänen uransa on kulkenut oppipojasta keittiöpäälliköksi ja yrittäjäksi helsinkiläisessä ravintola Nokassa. Ari Ruohon mukaan ravintolaruoan on oltava villimpää ja vastuullisempaa.

Tiivis yhteistyö suomalaisten pientuottajien kanssa, laadukkaat suomalaiset raaka-aineet ja hävikin minimointi kekseliäillä, jopa eksoottisilla tavoilla tekevät Ari Ruohosta suomalaisen ruokakulttuurin edelläkävijän.

Ravintola Nokan lautasilla on usein Ari Ruohon itsensä metsästämiä ja kalastamia anteja. Kuva Eeropekka Rislakki.

Aiemmin Lentävä Lautanen -ruokakulttuuripalkinnon ovat saaneet muun muassa ruoka-alan vaikuttaja ja Viisi Tähteä -median  päätoimittaja Eeropekka Rislakki, Ulkoministeriö, kauppias Markku Hautala, John Nurmisen säätiön lähikalahanke, nollahävikkiravintola Nolla sekä suomalaista ruokakulttuuria uudistanut ravintola Finnjävel.

Pääkuvassa vasemmalta ELO-säätiön hallituksen puheenjohtaja Peter Fredman, keittiöpäällikkö Ari Ruoho, Perho liiketalousopiston koulutusjohtaja Marja Hemmi ja rehtori Juha Ojajärvi sekä ELO-säätiön hallituksen jäsen Heikki Antolainen. Kuvat Eeropekka Rislakki

CategoriesKansi

Facebook Comments