L

Lihan alkuperän ilmoittaminen ravintoloissa pakolliseksi toukokuun alussa – EU hyväksyi asetuksen

Ravintoloiden tulee jatkossa ilmoittaa käyttämänsä tuoreen lihan alkuperä kirjallisesti. Lainsäädäntö tulee Suomessa voimaan toukokuussa. EU-päätöksestä uutisoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus -lehti.

Alkuperämerkinnllä halutaan edistää kuluttajan edellytyksiä tehdä tietoisia ja vastuullisia valintoja ravintoloissa. MMM:n lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että määräys koskee kaikkia lihoja, joilla on EU:ssa harmonisoidut alkuperäsäädökset eli tuoretta, jäähdytettyä ja jäädytettyä lihaa, mutta ei raaka-aineena käytettyjä raakaliha- tai lihavalmisteita.

Kansallinen asetus koskee vain  Suomea. Lihan alkuperä tulee kertoa kaikissa suomalaisissa ravintoloissa, lounaspaikoissa, laitosruokaloissa, kahviloissa, pikaruokapaikoissa ja grillikioskeissa.

Myös grillikioskien tulee ilmoittaa käyttämänsä lihan alkuperä. Kuva: Andres Teiss.

Tiedon ei tarvitse olla painettuna ruokalistaan eikä tietoa tarvitse antaa jokaiselle asiakkaalle erikseen kirjallisesti,. Informaatio alkuperämaasta voidaan antaa tarjoilupaikassa helposti havaittavassa ja selkeässä esitteessä, taulussa tai muulla selkeällä tavalla.

MaRa pitää alkuperästä kertomista hyvänä asiana. Osalle ravintoloista tarkka tieto alkuperästä on myyntivaltti.

”Alkuperä kiinnostaa monia asiakaita. Monille ravintoloille esimerkiksi lähiruoka on myyntivaltti. Ongelmana on kirjallinen ilmoittaminen”, MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi sanoo.

MMM tähdentää maanantaina lähettämässään tiedotteessa, että jos ravintolassa esimerkiksi valmistetaan jauhelihapihvit tuoreesta jauhelihasta, lihan alkuperämaa täytyy ilmoittaa.

Jos burgeripihvi valmistetaan ravintolassa, lihan alkuperämaa pitää ilmoittaa. Kuva: Heikki Kähkönen.

Jos sen sijaan jauhelihapihvit tulevat raakana ravintolaan, jossa ne paistetaan tai pihvit tulevat ravintolaan kypsinä ja jossa ne lämmitetään, pihvien raaka-aineena käytetyn lihan alkuperämaata ei tarvitse ilmoittaa.

Asetus ei myöskään koske alun perin mukana ollutta poron, riistan ja hevosen lihaa. Näille lihoille ei ole harmonisoituja alkuperämerkintävaatimuksia.

MMM:n teettämä kyselyn mukaan neljä viidestä vastanneesta suomalaisesta pitää ravintolaruoan alkuperää tärkeänä.

 

CategoriesRuoka

Facebook Comments