H

Historiallinen Mustion Linnankrouvi tarjoaa moniaistillisia elämyksiä

Pohjoismainen White Guide -ravintolaopas rankkasi Mustion Linnankrouvin vuoden 2018 listauksessa Suomen 10. parhaaksi ravintolaksi. Raaseporin hulppeassa Mustion Linnan puistomiljöössä sijaistseva ravintola tarjoaa sekä modernia skandinaavista lähiruokaa että ainutlaatuisesta historiasta ja sijainnista nousevan elämyksellisen aistikokonaisuuden.

White Guiden TOP10:n listasijoitukseen on syynsä. Mustion Linnankrouvin toiminta pohjaa vahvasti tiimityöhön ja tittelit ohittavaan joukkuehenkeen. Vankka kokemus sekä nuori ja luova innovatiivisuus sulautuvat saumattomaksi yhteistyöksi niin keittiössä kuin salissakin.

Ravintolaa johtaa vanhan saksalaisen aatelissuvun vesa, avioliiton kautta viitisentoista vuotta sitten Mustioon linnanrouvaksi päätynyt toimitusjohtaja ja kreivitär Christine Linder. Niin kokki- kuin hotelli- ja ravintola-alan johtamiskoulutuksenkin saanut Linder otti Linnan ohjat käsiinsä kymmenisen vuotta sitten.

Linnankrouvi sijaitsee vanhassa vaunuvajassa keskellä Mustion Linnan vanhaa puistoa.

Toimitusjohtaja Christine Linder toimii kehitystä tukevana motivaattorina. Hän kuulee asiakkaiden toiveet ja pitää ravintolan ajan hermolla.

Alkumetreiltä asti kehitystyössä toimitusjohtajan rinnalla on kulkenut ravintolatoimenjohtajan ja keittiöpäällikön titteleitä kantava sekä pitkän linjan keittiöammattilainen Niko Tuominen. Kokkikoulutuksen lisäksi Tuomisella on takataskussaan kondiittorin ja sommelierin tutkinnot. Parhaillaan hän täydentää osaamistaan restonomi- ja johtamistaidon opinnoilla.

Helsinkiläisravintoloiden lisäksi ravintola-alan kokemusta ja ymmärrystä kokeneelle keittiömestarille on kertynyt Ranskanmaalta. Kiiltävimmät kannuksensa hän lienee kuitenkin tienanneen seitsemän vuotta kestäneellä Ravintola Savoyn pestillä. Rupeama opetti arvostamaan lähiruokaa aikana, jolloin se ei vielä ollut itsestäänselvyys.

Viime vuosina remmiin on astunut Linnankrouvin kehityssuunnasta paljon kertova nuorempi kokkipolvi. Koko keittiön operatiivisesta toiminnasta ja lämpimästä ruoasta vastaa useana vuonna Suomen kokkimaajoukkueen riveissä edustanut keittiömestari Samuel Mikander. Hän on työskennellyt useissa Raaseporin alueen ravintoloissa ja toiminut myös ravintolayrittäjänä.

Ravintolatoimenjohtaja Niko Tuominen (vas.) on saanut rinnalleen nuorempaa kokkisukupolvea edustavan keittiömestari Samuel Mikanderin.

”Me emme ole vain pelkkä ravintola”, keittiöpäällikkö Niko Tuominen vakuuttaa.

Vaikka ravintola toimii erillisessä, uusgoottilaista tyylisuuntaa edustavassa vanhassa vaunuvajassa, ei Mustion Linnan vaikutusta voida ohittaa. 1700-luvun lopulla valmistuneen Linderin puisen sukukartanon pitkä historia, puistomainen järvimiljöö sekä kartanon henki ovat vahvasti läsnä.

Linnankrouvin tuorein vahvistus on niin ikään kokkileijonana maailmaa kiertänyt keittiömestari Kari Julin, jonka vastuulla on Linnankrouvin kylmä keittiö.

Linnankrouvi remontoitiin kattavasti muutama vuosi sitten. Uuden tilavan ja nykyaikaisen keittiön lisäksi ravintola sai viehättävän, paviljonkimaisen lisäsiiven. Se tuplasi asiakaspaikat reiluun pariin sataan ja avasi näkymät vehreään puistoon sekä kivenheiton päässä sijaitsevalle järvelle.

Linnankrouvi täydentyi paviljonkimaisella lisäsiivellä muutama vuosi sitten.

 

Linnankrouvin keittiö pohjaa moderniin skandinaaviseen keittiöön tarjoamalla fine diningia rennolla asenteella.

Valkoiset pöytäliinat on korvattu maanläheisillä puupöydillä. Ylelliset liinat kaivetaan esiin vain erityistilanteissa. Mustion Linnankrouvi onkin suosittu juhlapaikka. 

Keittiön inspiraatio ja ydin löytyvät paikallisesta lähiruoasta – sesongin mukaisista raaka-aineista, joita täydentävät ympäröivän puistoalueen villiruoka-antimet. Laadusta ei tingitä. Annokset ovat simppeleitä yhden tai enintään kahden pääraaka-aineen varaan rakentuvia.

”Ruoka on meidän kielemme viestiä asiakkaalle. Ruoalla me puhumme”, Tuominen muistuttaa.

Illallismenun lisäksi Linnankrouvi tarjoaa kolmen ruokalajin lounaan Näitä täydentää kompakti, erityisesti hotelliasiakkaat huomioiva Lounge Menu.

Ravintolassa vallitsee rento ja maanläheinen tunnelma. Kuva: Mustion Linna.

Perinteinen à la carte -lista on vaihtunut hiljattain kolmeen menukokonaisuuteen. Neljän ja kuuden ruokalajin menuiden lisäksi tarjolla on kasvismenu, joka voidaan valmistaa myös vegaanisena.

Maukkaat 50-70 euron menut ovat toimineet keittiöpäällikkö Tuomisen mukaan hyvin. Ne ovat selkeyttäneet keittiön toimintaa ja antaneet mahdollisuuden tarjota asiakkaille aistikkaan kokonaisuuden – ruokatarinan, jolla on alku ja loppu.

Myös juomavalikoimassa Linnankrouvi panostaa pientuottajiin ja paikallisuuteen.

Tarjolla on mm. naapuripitäjissä Lohjalla ja Fiskarsissa tuotettuja oluita ja siidereitä. Kypsymässä on oma viskikin, joka on valmista nautittavaksi muutaman vuoden kuluttua.

Viinit tuo Linnan oma maahantuonti. Tarjolla on siten viinejä, joita ei saa muualta Suomessa.

Keittiömestari Samuel Mikanderin koostama maistiaisannos kiteyttää Linnankrouvin ruokafilosofian.
Tähtenä lautasella loistaa glaseerattu Viltgårdenin fasaaninfilee Inkoosta.

Lisukkeena on Karjaalla sijaitsevan Svarfarsin luomutilan kasvattamaa palsternakkaa ja maustepippurilla maustettua palsternakkapyreetä sekä spelttiä oman kylän myllystä sellerimosaiikilla päällystettynä.

Annoksen virittää laakerinlehdellä ja timjamilla maustettu punaviinikastike.

Kaikki lautasella lepäävät pääraaka-aineet tulevat lähimmän 30 kilometrin säteeltä. Lähiruoan yksi määritelmistä onkin, että ruoka syödään siellä, missä raaka-aineet on tuotettu.

Aitoa lähiruokaa – fasaania Inkoosta, palsternakkaa Karjaalta ja spelttiä kylän omasta myllystä.

Linnankrouvissa laadukkaaseen ja lähellä tuotettuun ruokaan yhdistyy historiallisesti merkittävä kartanomiljöö puistoineen.

Kokemus alkaa jo Salon tien peltomaisemista Mustion Ruukin kookkaiden tammien reunustamalle tielle käännyttäessä. Matka jatkuu puiston halki jalan järven rannalla sijaitsevan ravintolarakennuksen olohuonemaiseen ravintolasaliin. Avotakassa räiskyy iloinen tuli.

Vaikka puitteet mahdollistavat näyttävätkin tilaisuudet, kannustaa Linnan emäntä tulemaan ravintolaan juuri sellaisena kuin olet – rauhoittumaan ja rentoutumaan hyvän ruoan parissa. Tuominen puolestaan nostaa esiin termin mindfulness.

“Haluamme tarjota uniikin miljöön ja historian sekä laadukkaan palvelun ja ruoan siivittämän moniaistillisen kokemuksen, joka johdattaa tietoiseen läsnäoloon – hetken kokemiseen ja siitä nauttimiseen tässä ja nyt”, hän täsmentää.

Ravintolan henkilökunnasta paistaa aito intohimo, innostus ja eteenpäin menemisen meininki. Vanhanaikainen ja robusti ruokakonsepti on muuttunut hienostuneeksi ja raikkaan nykyaikaiseksi vetäen vertoja pääkaupungin parhaimmillekin ravintoloille.

Keittiömestari Samuel Mikander vastaa koko keittiön toiminnan lisäksi lämpimistä annoksista.

Linnankrouvin suurin haaste lienee sijainti – paikalle on tultava autolla. Vaikka ajomatka Helsingistä vie vain tunnin, sijainti koetaan usein syrjäiseksi. Linnanrouva Linderin mukaan kyse on asenteesta, joka on onneksi muuttumassa.

“Keski- ja Etelä-Euroopassa on tavallista matkustaa illallisen vuoksi useampi tunti suuntaansa asiaa sen enempää ajattelematta. Suomessa pitkä ajomatka koetaan ylimääräisenä vaivana – etenkin talvisaikaan”, kreivitär Christine Linder toteaa.

Toisaalta sijainti keskellä rauhallista maalaisympäristöä on myös Linnankrouvin suurin etu. Se pystyy tarjoamaan kaupunkien keskustaravintoloista täydellisesti poikkeavan illalliskokemuksen.

”The Garden of Eden in Finland.”

Sellaisena ulkomaalaistaustainen Christine Linder näkee romanttisen Mustion Linnan ympäristön sekä monipuolisena ruokatuottajana toimivan lähiseudun.

Ravintola on avoinna ympäri vuoden. Eri vuodenaikoina erilaisena, mutta aina kauniina näyttäytyvän Linnankrouvin tunnelmaa on vaikea kuvitella. Se täytyy kokea.

Mustion Linnan puinen päärakennus on peräisin 1700-luvun lopulta.

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Toptaste.fi:n ja Mustion Linnankrouvin kanssa.

Teksti ja kuvat: Johanna Grönlund

CategoriesYleinen

Facebook Comments