P

Palma de Mallorca yllättää kulinaristin ja kulttuurinnälkäisen matkailijan

Mallorca on vetänyt suomalaisia turisteja jo 1970-luvun Keihäsmatkoista lähtien. Saaren pääkaupunki Palma tarjoaa runsaasti rikkaita kulttuuri- ja makuelämyksiä varsinaisen lomasesongin ulkopuolellakin.

Jätin eilen hieman hämmentyneenä Palman. Myönnän, että olin sunnuntaiaamuna väsynyt edellisen päivän ja illan runsaasta viinien ja ruokien nautiskelusta. Ylimääräisen tunnin, jonka käytin pakkaamiseen, olisin viihtynyt mieluummin kahden lakanan välissä kuin keräillyt ympäri huonetta levittäytyneitä kamoja.

Samaan aikaan kun ensimmäisen adventin aamuna sadoissa kirkoissa veisattiin Hoosiannaa kuljin haukotellen lyhyen matkan hotellista Palman nykytaiteen museoon, Es Baluardiin.  Aurinko paistoi täydeltä terältä ja palmut varjostivat katua, kuten aasilla ratsastaneella nasaretilaisella puusepän pojalla Välimeren toisella laidalla joskus pari tuhatta vuotta sitten.

Nyky- ja modernintaiteen museo Es Baluard on osa pääkaupungin julkista tilaa. Museo on rakennettu kiinni vanhaan kaupunginmuuriin.

Es Baluardissa on nähtävissä paikallisen suuruuden Joan Mirón tuotantoa eri kausilta. Niiden rinnalle on koottu Mirón luona Mallorcalla viihtyneen Pablo Picasson töitä; keraamisia vaaseja ja härkätaistelulautasia, sekä luonnollisesti mallorcalaissyntyisen nykytaiteilijan Miquel Barcelon teoksia. Pysyviä kokoelmia täydentävät vaihtuvat modernin taiteen näyttelyt.

Nykytaiteen museo Es Baluard on osa Palma de Mallorcan kaupunkikuvaa.

 

Rakennuksen katto muurin bastioneineen on myös näyttelyaluetta. Katolta ja bastioneiden pienistä aukoista avautuvat näkymat tuhansien purje- ja moottoriveneiden valtaamalle Palmanlahdelle sekä vilkkaalle rantabulevardille, Avingua Gabriela de Rocalle.

Itse museo näyttelyineen rakennuksen sisällä on toki maksullinen, mutta piha-alueella saa kuka tahansa kulkea ja nautiskella auringosta rannan puoleisessa terassiravintolassa. Huuhdoin väsymykseni parilla kylmällä oluella ja maistelin kyytipojaksi tapaksia. Hengitin rannalta huokuvaa kosteaa meri-ilmaa ja valmistauduin paluuseen joulukuiseen Helsinkiin.

Muutamassa päivässä ei yleensä näe kuin pintaraapaisun matkakohteesta. Jos aikataulut saa sovitettua, Palmassa ehtii kokea ja maistella paljon.

Kirjoitin viime keskiviikkona Facebokissa kolmen tunnin Palma-kokemukseni innoittamana, että olen pitänyt Mallorcaa Ibizan ohella pelkkänä brittiläisen ja pohjoiseurooppalaisen rahvaan rypemispaikkana.

Palman ruokatori on lauantaisin suosittu kohtaamispaikka.

”Siksi olen välttänyt näitä lomakohteita jo vuosikymmeniä. Nyt on aika oppia uutta tämänkin saaren kulinaristisesta perinteestä, joka on jo ensi tuttavuuden perusteella sangen rikas ja maukas”, jatkoin innostuneena.

Kolme päivää myöhemmin olin saanut tuhdisti tuta tapaksista, merenelävistä ja espanjalaisista viineistä. Päivällistä odotellessani kirjoitin somepäivityksen:

”Jos en ole maistanut tänään kahtakymmentä erilaista ruokaa, niin illan päätyttyä vähintään ventti ja muutama päälle on täysi. Ainakin yhtä monta lasillista viiniä on plakkarissa, kuten Yle-tv:n urheiluselostuksissa on tapana sanoa.

Olen Palma de Mallorcalla neljättä päivää, enkä ole nähnyt yhtään rantalomaturistia tai kännistä seiväsmatkalaista. Sen sijaan olen hämmentynyt, miten tärkeä tämä turistisaari on ollut Joan Mirólle ja Pablo Picassolle. Ostin jopa Miró-stailatut lukulasit. Ja toivottavasti loppuillasta saan lisää seafoodia.”

Palman vanhankaupungin kapeat kadut kätkevät sisäänsä galleroita, kahviloita ja pieniä turistiputiikkeja.

Monet pitävät Mallorcan saaren pääkaupunkia tylsänä mummolandiana, jossa ei tapahdu mitään. Päinvastoin. Palmassa ei  pitkän viikonlopun aikana ehdi käydä mielessä, meneekö aika hukkaan rannalla maatessa, kahviloissa vetelehtiessä tai ravintoloissa pitkää iltaa istuessa. Koko ajan on kiire jonnekin, ja tarjontaa on paljon.

Koko Palman vanhakaupunki on koristeltu jouluvaloin jo marraskuun lopulta lähtien.

Kuljin yksin ja yhdessä ryhmäni kanssa kapeita katuja ja kujia, jotka matkailun pääsesongin ulkopuolella olivat aamupäivisin liki autioita. Otin oluen ja kaksikin pienissä kulmakuppiloissa sekä Santa Cantalinan viehättävässä kauppahallissa. Ja kaiken kukkuraksi aurinko tarjosi keski-ikäiselle tarpeellista valohoitoa.

Vanhankaupungin kapeilla kaduilla on lukuisia gallerioita, käsityöputiikkeja ja kuppiloita. Niiden vieressä voi piipahtaa pienessä leipomossa, deliputiikissa tai kahvilassa.

Tapaksia, seafoodia, lammasta ja Iberico-porsasta sekä kaukoidän makuja paikallisten viinien kera.

Bernabe Caravottan (vas.) keittiötiimi loihtii jopa 12 annoksen maistelumenuita, joissa jokainen annos pitää korkean tasonsa.

Pitkän viikonlopun kulinaristisista ilotulituksista vastasivat erityisesti bistromainen ravintola Vandal, jonka keittiömestari-ravintoloitsija Bernabe Caravottan kahdentoista ruokalajin sharing menussa ei ollut yhtään heikkoa lenkkiä. Mallorcalaisiin, välimerellisiin, Etelä-Amerikan, Indonesian ja Japanin makuihin perustuva kokonaisuus oli loistava.

Mantereelta Mallorcalle saapuneen pariskunnan Alfredo Prajos Rojasin ja Esther Romero-Nieva Sanigerin kolmen Vermú-tapasravintolan kokonaisuus on vain muutaman korttelin päässä Santa Catalinan ruokatorilta. Paikka vei sieluni mennessään.

Ennen kuin ehdimme kunnolla lopetella ensimmäisiä annoksia oli jo seuraava lautanen edessä.  Sitä seurasi kolmas, neljäs ja viides… Alfredo kantoi ruokaa keittiöstä ja Esther piti meille iloista seuraa.

Kolmen Vermú-ravintolan isäntäpariskunta Ester ja Alfredo viihdyttävät asiakkaitaan iloisella ilmeellä ja hyvällä ruoalla.

Liki loputtomalta tuntunut iltapäiväherkuttelu päättyi Alfredon tarjoamiin kotipolttoiseen ja likööreihin. Uuh, mikä lauantai-iltapäivä! Isäntäväki teki lähtemättömän vaikutuksen iloisella ja ystävällisellä palvelulla.

Loppusyksy ja kevät ovat parhaita aikoja nauttia Palman kulttuuritarjonnasta ja hakea kulinaristisia kokemuksia.

Lupasin paikallisille matkailuammattilaisille, että palaan Mallorcalle ja kierrän silloin saarta ja ravintoloita laajemmin. Niin teen jo parissa kolmessa jutussa ennen vuodenvaihdetta, ja kenties vielä uudelleen ensi keväänä tai viimeistään syksyllä oliivien, viinin sekä appelsiinien korjuuaikaan.

Paras aika kulinaristille ja kulttuurinnälkäiselle on nauttia Mallorcasta ja Palmasta vilkkamman turistisesongin ulkopuolella eli käytännössä keväällä ja alkukesästä sekä loppusyksystä loka-marraskuussa.

Norwegian lentää Helsingistä Palmaan suoraan reilussa kolmessa tunnissa. Ajallisesti matkaan menee suunnilleen saman verran kuin Viron kylpylälomakohteisiin.

Teksti ja kuvat: Heikki Kähkönen

Matkaohjelman toteutettiin yhteistyössä Espanjan matkailutoimiston (Irene Pérez Molina) ja Visit Palman (Mónica Núñez) kanssa.

 

CategoriesMatkalla

Facebook Comments