Viineistä on tullut keino nostaa laivayhtiöiden profiilia. Viinit ovat kiilanneet Viking Linen laivamyymälöiden myydyimmäksi kategoriaksi. Laivayhtiöiden viinikilpailu näkyy myös laivojen ravintoloiden menuissa.
Perinteisesti Viking Linen kilpailijaa eli entistä Silja Linea, nykyistä Tallink & Silja Linea, on pidetty ruoka- ja viinimatkailijan go to -varustamona. Tutuiksi ovat tulleet Helsinki–Tukholma-reitin Bon Vivant -ravintolat sekä viinibaarit, joista saa laseittain harvinaisiakin vuosikertaviinejä.
Viking Line on jo hyvän aikaa sitten haastanut kilpailijaansa, mutta omalla filosofiallaan. Master of Wine Essi Avellanin Viking Linen samppanjavalinnat sekä vuonna 2011 alkaneet samppanjaristeilyt olivat kenties ensimmäinen viite muutoksesta. Samppanjan suosio kertoi yhtiöille, että asiaan kannattaa panostaa.
Vuoden Kokki & Vuoden Tarjoilija -yhteistyötä
Sittemmin Viikkarilla on seurannut Vuoden Kokki & Vuoden Tarjoilija -yhteistyö, Viking Cinderellan yhteistyö Ruotsin kokkimaajoukkueen kanssa, Viking-laivojen ravintolamailman uusiminen sekä niihin panostaminen.
Viikkarin esitellessä uudet laivaviinit painotettiin, kuinka oleellista on, että viinit ovat laadukkaita sekä samalla monikäyttöisiä, mutta myös rahan arvoisia.
Siinä missä kilpailija on usein panostanut pienempiin eriin sekä keskittänyt viinillisyyttään muutamaan laivaravintolaan, Vikingillä ajatellaan hyvien viinien kuuluvan kaikkialle. Pyritään siis siihen, että kaikilla Vikingin laivoilla ja jokaisessa ravintolassa on hyvä sekä laadukas viinivalikoima.
Sen sijaan pienet, harvinaiset erät jyvitetään laivoille, joissa on varsinaiset À la carte -ravintolat. (Cinderella, Gabriella, Grace sekä Glory)
Mainioita viinivalintoja
Viinit esiteltiin Vuoden Kokin 2022 Jonathan Slotten laatiman menun rinnalla. Menusta etenkin naudanfilee ”tataki” jäi mieleen, kuten myös puolukkajälkiruoan ja Cavan mainio yhdistelmä. Viineistä oli kertomassa Vuoden Tarjoilija 2022 Joonas Heino.
Laivan viineistä etenkin Weingut Neiss Riesling Trocken –valkoviini sekä Heredad Esporãon Defesa Do Esporão -punaviini olivat kympin hintaisina oikein hyviä. Riesling oli raikas ja hedelmäinen sekä lajikkeelleen tyypillinen. Esporão taas tasapainoinen, sopivan mausteinen sekä pehmeätanniininen, joten kyseessä on varsin versatiili viini.
Laurent-Perrierin Brut L-P -samppanja oli hyvä, mutta turvallinen, kuten aina Grande Marque -samppanjat ovat. Suurten merkkien Brut-samppanjat ovat talojen käyntikortteja ja ne ovat vuodesta toiseen samanlaisia ja hyvin tasalaatuisia. I Heart Cavaa tyypillisempää Cavaa on vaikea hakea. Kevyt, raikas sekä sitrushedelmäinen ja kuin tehty kuumalle terassille keskelle La Ramblaa.
Laivojen viinilistat ovat hiukan perinteisiä, mutta listoilla on monia mainioita valintoja. Yhtenä nostona Vikingillä on Riku ja Anna Väänäsen Château Puybarbe Bordeaux -tilan laseittain myytävä vivahteikas sekä hieno Château Puybarbe Le Roc -punaviini. Reilulla kahdeksalla eurolla saa makumatkan Côtes de Bourgiin.
Suuruus on laivayhtiön mittakaava
On muistettava, että laivan myyntivolyymit asettavat aivan erilaisia vaatimuksia viineille kuin yksittäisen ravintolan tai maissa olevan ketjun kohdalla.
Jo pelkästään yksittäisen tuotteen saaminen myyntikuntoon laivayhtiön data- sekä logistiikkaputkessa vie viikkoja, joten apro på -listauksille ei ole sijaa.
Joka tapauksessa viinipainotus näkyy listoilla sekä ravintoloissa, ja myynnillisesti laivoilla on onnistuttu, sillä laivamyymälöissä viinit ovat nousseet myydyimmäksi kategoriaksi ja viinimyynti on jatkuvassa kasvussa myös ravintoloissa.
Kokonaisuutena Viking Linen panostus niin viineihin kuin gastronomiseen yhteistyöhön eri kokki- sekä tarjoilija -organisaatioiden kanssa tekee hyvää laivayhtiöiden kilpailulle, edistää sekä ruoka- että viinikulttuurin kehittymistä ja ennen kaikkea laajentaa ruoka- ja viinimatkailijan valikoimaa. Reilut kymmenen vuotta sitten oli vain yksi valinta, nyt on toisin.
Teksti: Petri Pellinen
Kuvat: Viking Line ja Petri Pellinen
Facebook Comments