A

Antto Melasniemen ja Rirkrit Tiravanijan ”Bastard Cookbook – The Odious Smell of Truth” on vuoden piristävin keittokirja

Kokki-ravintoloitsija Antto Melasniemen ja taiteilija Rirkrit Tiravanijan englanninkielinen keittokirja ylittää lajityypin rajat heittämällä ja on kirjavuoden 2019 ehdoton piristys. Jo kirjan nimi lupaa ”epämieluisaa sekasikiötä ja totuuden vastenmielistä hajua”. Ei ihan tavanomainen lupaus – tai uhkaus – keittokirjalle. Kyse ei olekaan tavallisesta keittokirjasta – siihen se on aivan liian käsitteellinen, älyllinen ja moniselitteinen. Bastard Cookbook ravistelee, leikittää ja törmäyttää suomalaisen ja thai-ruokakulttuurin käytänteitä ja merkityksiä ja kieltäytyy siten olemasta vain käsityöläisyyttä.

Kirjaa voi kutsua jopa taideprojektiksi, johon liittyy joukko teemoitettuja reseptejä. Tai pikemminkin reseptit ovat todiste kirjan läpäisevälle teesille.

Bastard Cookbokissa seurataan Antto Melasniemen ja kansainvälisesti tunnetun nykytaidetähden Rirkrit Tiravanijan yhteistyön kautta, miten tuntemattomasta kulttuurista tulee tunnettua; miten ruoan alkuperäinen alue leviää kansainvälistymisen kautta ja alkaa edustaa kosmopolitanismia. Miten paikallisesta tulee kansainvälistä.

Janne Tuunasen ottamat kuvat niin Suomessa kuin Thaimaassa tukevat mainiosti kirjan teemaa. Kirjan tekstit ovat kansainvälisten tekijöiden käsialaa, ja kirjan kustantajana toimii Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti yhdessä Garret Publicationsin kanssa. Kirjan voi tilata ainakin Amazonista.

Melasniemi tuo kokkina ja suomalaisen kulttuurin monitoimijana mukanaan Suomen ruokakulttuuria, Tiravanijan tuo puolestaan mm. ruoan merkityksiä hyödyntävänä nykytaiteilijana synnyinmaansa Thaimaan kulttuurin mukaan.

Käsitteet kuten essentiaalinen (oleellinen), klassinen, etninen ja traditionaalinen ovat avaimia kansakuntien ja kulttuurien hahmottamiseksi. Kaikki kansakunnat ja kulttuurit kantavat sisällään tiukkarajaisia dogmeja, oppirakennelmia, joita on vaikea nähdä sisältä päin, mutta ulkoa katsottuna ne on helpompi hahmottaa.

Kirjassa ei ole ajalle tyypillistä horinaa identiteettipolitiikasta, mutta ruoan kautta valaistaan kansallisiksi erityispiirteiksi muotoutuneita järjestelmiä.

Kirjan alkuosassa avataan projektin idea. Mukana on nykytaiteelle tyypillistä taidepuhetta ja rönsyilevää analyysiä mm. autenttisuudesta. Teksti käy paikoitelleen lähellä rajaa, jossa mailaa puristetaan turhan kovaa, mutta keittokirjagenrelle se tekee vain hyvää. Lisäksi kerrotaan Antto Melasniemen ja Rirkrit Tiravanijan tekemiset ja taustat sekä kirjataan yhteistyön havainnot.

Toinen osa kirjaa keskittyy parittamaan suomalaista ja thai-keittiöitä. Vastaavuuksia on runsaasti, mutta samoista raaka-aineista päädytään täysin erilaisiin valmistustekniikoihin ja makumaailmoihin.

Reseptien teemoja ovat mm.: keitot, graavatut kalat, raaka liha, leipä ja riisi, nuudelit ja pasta, salaatit, makeat jälkiruoat, perheen perinteet jne.

Rirkrit Tiravanija

Rirkrit Tiravanija on kotoisin Bangkokista. Hän on saanut länsimaisen taiteen ja taidehistorian koulutuksen, ja jakaa asumisen ja taiteellisen työnsä Chiang main, New Yorkin, Berliinin ja Meksikon välillä. Erilaisten alkuperän ja autenttisuuden merkitysten ja prosessien tutkiminen johti hänet taideteosten toteuttamiseen, joihin liittyy ruokaa ja ruoan valmistusta.

Tiravanijan näyttelyiden ohessa on julkaistu myös keittokirjoja kuten Cook Book: just smile and don’t talk (2010), jossa hän toteaa, että tunnetuin thai-ruoka Pad Thai sisältää nationalistisia yhteyksiä ja merkityksiä, sillä ruokalaji synnytettiin valtion hankkeena toisen maailmansodan jälkeen, kun Thaimaa loi kansallista identiteettiään. Siksi Thaimaassa kehitettiin omat nuudelit valtion tilauksesta.

Tiravanija on hyödyntänyt autenttisuutta teoksissaan: perinteiden mukaisesti valmistettu saksalainen perinnekeitto flädlesuppe muuttuu merkitykseltään toiseksi, kun siihen lisätään lopuksi cayannepippuria.

Tukholmassa hän pyysi oppilaitaan tuomaan perheen perinteiset lihapullareseptit kurssille. Kaikki lihapullat valmistettiin perinteiden mukaisesti, mutta lopuksi Tiravanijan sekoitti taikinaan Thai-cyrrypastaa. Näin jokin tuttu muuttui tuntemattomaksi. Näitä hetkiä taidehistorioitsija Jörn Schafaff kutsuu käänteiseksi sulautumiseksi.

Antto Melasniemi

Antto sekoittaa ruokaa, musiikkia, designia ja taidetta, ja hänet tunnetaan aikaisemmasta urastaan HIM-yhtyeen kosketinsoittajana. Taustalla on kokkihommia etelä-afrikkalaisessa ravintolassa, mutta myös Amsterdamissa, Pariisissa ja Lontoossa. Työ on vienyt Japaniin Kiotoon, jossa hän loi Pohjoisen Keittiön konseptin perinteiseen japanilaiseen ravintolaan.

Suomessa hän perusti ensimmäisen ravintolansa, jossa oli vaikutteita venäläisestä, japanilaisesta, etelä-afrikkalaisesta, brittiläisestä ja ranskalaisesta keittiöstä. Kaikki tehtiin suomalaisista raaka-aineista. Kädessä kului isoäidin keittokirja, jossa oli suomalaisia ruokareseptejä.

Sittemmin Antto on alkanut tutkia, miten ruokaan yhdistetään muita kulttuurin osa-alueita. Näin syntyivät HelYes! -projekti Lontoon Design Festivaaleille, Ja kestävän kehitystä tutkiva Lapin Kulta Solar Kitchen vuodesta 2011 lähtien.

Teksti Eeropekka Rislakki

Bastard Cookbook – The Odious Smell of Truth
Antto Melasniemi & Rirkrit Tiravanija
Kustannustoimittajat: Kaarina Gould ja Lola Kramer
Artikkelit: Kaarina Gould, Lola Kramer, Sara Kay, Krishnendu Ray, Pauliina Siniauer
Kuvat: Janne Tuunanen
Ulkoasu: Stefan Engblom ja Johanna Lundberg
224 sivua
Garret Publications / Suomen New Yorkin Kulttuuri-instituutti, 2019

 

CategoriesMatkalla Ruoka

Facebook Comments