Päivi Räsänen, Pekka Puska, Pauli Kiuru, Tuula Haatainen… Alkon hallintoneuvosto koostuu pääasiassa uutta alkoholilakia vastustavista kansanedustajista. Alkon monopolin turvaaminen on keskeinen asia valmisteilla olevassa laissa.
Maan hallitus nimitti tällä viikolla kansanedustaja Pekka Puskan (kesk.) Alkon hallintoneuvoston jäseneksi Tuomo Puumalan (kesk.) tilalle. Puska vahvistaa hallintoneuvostossa istuvien näkyvien niin sanottujen alkoholifundamentalistien joukkoa, joiden tehtävänä on puolustaa monopoliyhtiön asemaa myös lainsäädäntötyössä.
Alkon hallintoneuvoston keskeisiin tehtäviin kuuluu valvoa yhtiön liiketoimintaa sekä antaa sen hallitukselle ohjeita laajakantoisissa ja periaatteellisesti tärkeissä asioissa.
Lähes kaikki Alkon Hallintoneuvoston jäsenet pelaavat monopoliyhtiön pussiin alkoholilain valmistelussa.
Lisäksi hallintoneuvoston tulee seurata alkoholiolojen kehitystä sekä kotimaassa että ulkomailla ja antaa tämän perusteella yleisiä ohjeita alkoholiyhtiön toiminnan kehittämiseksi.
Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa Alkon monopolitoimintaa suojelevan lainsäädäntötyön turvaamista.
Hallintoneuvosto koostuu lähes yksinomaan istuvista kansanedustajista. Merkittävä osa heistä kuuluu nykyistä vapaamman alkoholipolitiikan näkyviin vastustajiin. Vain kaksi kansanedustajaa, keskustan Antti Kaikkonen ja kokoomuksen Sari Sarkomaa, ovat tehtävien uudistusten kannalla.
Alkon hallintoneuvoston jäsenet kaudella 2016–2019
”Puskan koplalla” tarkoitetaan Pekka Puskan (kesk.) kokoamaa ryhmää kansanedustajista, jotka vastustavat hallituspuolueiden linjauksia uudeksi alkoholilaiksi.
Kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (uv.), puheenjohtaja.
Saarakkala vastusti perussuomalaisten eduskuntaryhmän päätöstä uuden alkoholilain suuntaviivoiksi. Hän jätti ryhmäkokouksessa puolueen päätöksestä eriävän mielipiteen. (Aamulehti 18.2.2016.)
Kansanedustaja Anna-Maja Henriksson (r.), varapuheenjohtaja
Henriksson oli vuosi sitten ainoa RKP:n kolmesta puheenjohtajaehdokkaasta, joka vastusti hallituksen linjauksia päivittäistavarakaupoissa myytävien juomien rajan nostamista nykyisestä 4,7 prosentista eli vahvojen oluiden myynnin vapauttamista Alkosta. (Helsingin Sanomat 24.5.2016)
Kansanedustaja Tuula Haatainen (sd.)
Haatainen oli eduskunnassa kaksi viikkoa sitten huolestunut alkoholilain terveysvaikutuksista. Haataisen mielestä ”alkoholi on meidän yksi suurimpia terveyden vitsauksiamme”. (Eduskunnan pöytäkirja 1.6.2017)
Kansanedustaja Susanna Huovinen (sd.)
Huovinen olleessaan kolme vuotta sitten peruspalveluministerinä esitti kolmosoluen myynnin palauttamista Alkoon. Blogikirjoituksessaan toukokuussa Huovinen kirjoitti, että valmisteilla oleva alkoholilaki vain lisää haittoja. (Huovisen blogi 21.5.2016). Kuuluu Puskan koplaan,
Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.)
Kaikkonen kannattaa nykyisen alkoholilainsäädännön vapauttamista hallituksen linjausten mukaisesti. Kaikkonen vaati lakialoitteessaan 2016, että laista poistetaan pykälä, joka koskee omien juomien nauttimiskieltoa yleisötapahtumissa. (Kaikkosen lakialoite LA 6/2016)
Kuljetusyrittäjä Osmo Kokko (ps)
Kokko on perussuomalaisten entinen kansanedustaja.
Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.)
Kiuru vastustaa vahvojen oluiden myyntiä kaupoissa. Hän esitti muutama viikko sitten, että alkoholilain valmistelu pitäisi jakaa kahtia eli nyt viedä eteenpäin lainkohtia, joista hallituspuolueet ovat yksimielisiä. Sen sijaan kiistanalaisista kohdista päättämäinen pitäisi siirtää jonnekin tulevaisuuteen. (Aamulehti 31.5.2017). Kuuluu Puskan koplaan.
Kansanedustaja Ulla Parviainen (kesk.)
Parviainen vastustaa viinien ja vahvojen oluiden myyntiä kaupoissa.
Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.)
Myös Pekonen vastustaa päivittäistavarakapoissa myytävien juomien rajan nostamista nykyisestä 4,7 prosentista. (Facebook 17.3.2017). Kuuluu Puskan koplaan.
Kansanedustaja Pekka Puska (kesk.), 1.7.2017 alkaen
Puska vastustaa kaikkia alkoholin myyntiin liittyvien rajoitusten ja normien purkamista. Aiemmin vaati kaupan rajan laskemista 3,8 prosenttiin. Nykyisin sallisi rajan pitämisen ennallaan, mutta vastustaa sen nostamista. Puskan koplan vetäjä.
Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.)
Räsänen vastustaa käytännössä kaikkea, mikä liittyy alkoholilainsäädännön normien purkamiseen.
Kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.)
Sarkomaa uskoo, että sääntelyn purkaminen ja pt-kaupan rajan nostaminen 5,5 prosentiin vähentävät alkoholin tuontia ulkomailta ja voivat jopa vähentää ongelmallista juomista. (MTV Huomenta Suomi 26.5.2017). Sarkomaa vaatii myös, että Puska kävisi alkoholikeskustelua faktoilla eikä perättömillä väitteillä. (Verkkouutiset 26.5.2017)
STM:n edustaja, johtaja Kari Paaso
Virkansa puolesta vastustaa lähes kaikkea sääntelyn purkamista ja kannattaa mahdollisimman laajaa monopolia.
HUOM! Juttua korjattu 21.6.2017. Kansanedustaja Ulla Parviainen ei kuulu artikkelissa mainittuun Puskan koplaan.
Facebook Comments