Haaveet oluen ja viinin valmisteverojen laskemisesta on syytä unohtaa. Suomi jatkaa korkean verotuksen tiellä. Suurimmat puolueet ovat valmiita nostamaan tupakka- ja alkoholiveroja tulevasta hallituspohjasta riippumatta. Viro, Latvia ja laivayhtiöt kiittävät.
Valtiovarainministeriön virkamiehet julkistivat helmikuussa valtiontalouden madonlukunsa. Niiden mukaan tulevan hallituksen on leikattava julkisia menoja kaksi miljardia euroa.
Toisin sanoen puoli miljardia euroa ylimääräistä pitää löytyä joka vuosi joko vyötä kiristämällä tai veroja korottamalla – tai mieluummin molempia temppuja käyttämällä.
Valmisteverot, joista monia myös haittaveroiksi kutsutaan, ovat helppo pajatso erilaisten reikien täyttämiseksi. Tätä apparaattia meillä on käytetty niin ahkerasti, että esimerkiksi savukeaskin hinta hipoo pian kymmentä euroa ja alkoholijuomien nauttimisen riemusta saamme maksaa veroja moninkertaisen määrän useisiin EU-maihin verrattuna.
Nostamalla erityisesti mietojen alkoholijuomien verotusta tuleva hallitus paikkaa valtiontalouden reikiä, kuten aina ennenkin.
Kysäisin muutama viikko sitten Olutliiton vaalikeskustelun jälkeen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimolta (kok.), mitä edes teoreettisia mahdollisuuksia ravintoloissa nautittavien alkoholijuomien arvonlisäveron, ja siinä sivussa myös olutveron, laskemiselle on tulevalla vaalikaudella.
Wallinheimo ähkäisi vastaukseksi, että ”eipä juuri mitään”. VM:n publikaanien paperi on lyönyt luun kurkkuun kaikissa puolueissa.
Veronmaksajat ry kokosi keskiviikkona omaan paneeliinsa nykyeduskunnan neljän suurimman puolueen puheenjohtajat. Pekka Haavisto (vihr.), Petteri Orpo (kok.), Antti Rinne (sd.) ja Juha Sipilä (kesk.) olivat säälittävän yksimielisiä siitä, että alkoholin ja tupakan veroja nostetaan tulevalla vaalikaudella. Käytännössä korotukset ovat mukana jo valtion ensi vuoden, viimeistään 2021, budjetissa.
Paneelissa ensimmäisenä alkoholiverojen ”maltillisen” korotuksen otti esille Petteri Orpo, joka sanoi, että korotus on kirjattu kokoomuksen talousohjelmaan. Kykypuolueen ehdokkaat hei: tämä on siis kokoomuksen virallinen linja, eli näillä mennään!
SDP:n vaaliohjelmaan on kaunokirjoitettu THL:ää ja EHYT ry:tä lainaten, että ”päihteiden käyttö on edelleen keskeinen hyvinvoinnin ja terveyden uhkatekijä Suomessa. Siksi tupakan ja alkoholin verotuksen kiristämistä on jatkettava myös tulevaisuudessa.”
Keskustan vaalipaperissa puolestaan lukee yksiselitteisesti: ”Tupakka-, alkoholi- ja virvoitusjuomaverotusta korotetaan”. Tämän kannan puheenjohtaja Juha Sipilä toi selkeästi esille keskiviikon paneelikeskustelussa.
Eikä kukaan muista ravintoloita ja anniskelun arvonlisäveron laskemista. Se ei ole puoluejohtajien agendalla ja vaaliohjelmissa.
Tallinnan Toompean mäellä hurrataan naapuriavulle. Viron parlamenttivaalien jälkeiset hallitusneuvottelut ovat pahasti levällään ja paineet edellisen hallituksen toteuttamien mietojen juomien verojen korotusten palauttamiselle ovat kovat.
Mutta aivan kuin arkkienkeli Gabriel laskisi siipensä Viron Riigikogun päälle, kun alkoholiverot nousevat sekä etelä- että pohjoisnaapurissa. Latvia nosti omia alkoholiverojaan kuluvan maaliskuun alussa ja Suomi jälleen ensi vuonna. Ja viinaralli Tallinnaan kiihtyy pienen notkahduksen jälkeen.
Että joo, jotta-että joo. Veronmaksajien paneelin verolinjausten perusteella vaalien jälkeen Suomeen näyttäisi pukkaavan punamultahallitusta, johon myös vihreät haluaisivat uida mukaan.
Jos demareiden ja kepun kylkeen mustien autojen takapenkille on tulossa vihreiden lisäksi vasemmistoliiton ja/tai kristillisdemokraattien ministereitä, tarvittavaa tukea oluen- ja viinien verojen korotuksille tulee aivan varmasti.
Mutta käydään nyt vaalit ensiksi. Tuleva hallitus ja sen verolinjaukset selviävät vain yhdellä tavalla – nimittäin äänestämällä.
Heikki Kähkönen
Kirjoittaja on Viisi Tähteä Media Oy:n toimituspäälliikkö sekä virolaisten oluiden tuntija ja ystävä, joka matkustaa jälleen Tallinnaan tulevana lauantaina.
Facebook Comments