Eduskunta keskusteli keskiviikkona oppositioryhmien vaihtoehtobudjeteista. Hallitus ei tarjoa talousarviossaan matkailu- ja ravitsemusaloille porkkanoita työllisyyden ja elinkeinotoiminnan parantamiseksi. Yhtä vähissä ovat opposition eväät. Sen sijaan kristillisdemokraatit haluavat alkoholiveroon lisäkorotuksen.
Eduskunta kävi yli seitsemän tuntia keskustelua valtion ensi vuoden budjetista. Asialistalla olivat oppositiopuolueiden laatimat vaihtoehtobudjetit.
Jos hallituksen konkreettiset toimenpiteet horeca-alojen työllisyyden ja elinkeinotoiminnan elvyttämiseksi ovat vähissä, yhtään enempää ei ole luvassa opposition suunnastakaan.
Matkailu- ja ravintola-palvelut MaRa esittää, että ravintola-alkoholin arvonlisäveroja pitäisi laskea nykyisestä 24:stä prosentista muiden ravintolapalvelujen kanssa samalle tasolle eli 14 prosenttiin. MaRan laskelmien mukaan tämä parantaisi juomien ja ruoan kysyntää ravintoloissa sekä toisi alalle lähes 3000 työpaikkaa.
Aloitteella on ollut kannattajansa sekä hallituspuolueiden sisällä että oppostioissa. Monet kansanedustajat kannattavat ravintola-alkoholin alvin laskemista, mutta mikään puolue ei aja sitä aktiivisesti.
Itse asiassa yksikään kansanedustaja ei ottanut ravintola-alvia edes puheeksi keskiviikkona eduskunnan istuntosalissa.
Kristillisdemokraateilta tulossa lakialoite alkoholiverojen lisäkorotuksista.
Hallitus aikoo nostaa alkoholijuomien valmisteveroja ensi vuoden alusta 100 miljoonalla eurolla. Korotus on tarkoitus kohdistaa mietoihin juomiin.
Verojen nosto on ollut alun perin sidoksissa alkoholilain uudistukseen liittyvään päivittäistavarakaupan myyntirajan nostamiseen 4,7:stä 5,5 prosenttiin. Joidenkin hallituspuolueiden kansanedustajien näkemyksen mukaan alkoholijuomien verojen korotus tulee joka tapauksessa.
Oppositiossa istuville kristillisdemokraateille esitetty 100 miljoonaan korotus ei kuitenkaan riitä. Kansanedustaja Päivi Räsänen paljasti puheenvuorossaan, että puolue on tekemässä erillisen lakialoitteen 100 miljoonan ylimääräisestä korotuksesta.
Räsänen perusteli yhteensä 200 miljoonan korotusta sillä, että alkoholihaittojen määrä on suorassa suhteessa alkoholin kokonaiskulutukseen.
”Alkoholivero on todellakin järkevää asettaa sellaiselle tasolle, että se hillitsee alkoholin käyttöä ja että veron tuotto on järkevässä suhteessa alkoholin käytön yhteiskunnalle aiheuttamiin kustannuksiin”, Räsänen sanoi.
Alkoholijuomien verotus on Suomessa tällä hetkellä Euroopan Union jäsenmaiden korkein.
Perussuomalaiset haluavat rahaa matkailun tukemiseen.
Hallitus on varannut ensi vuonna 8 miljoonaa euroa Matkailu 4.0 -kärkihankkeeseen. Rahat on tarkoitus käyttää matkailun markkinointiin, yritysten digiosaamisen parantamiseen sekä ympärivuotisen tarjonnan kehittämiseen.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä esittää matkailun tukemiseen vielä 10 miljoonaa euroa lisää. Puolueen mukaan aasialaisten turistien Suomen-matkailu on ollut viime vuosina merkittävässä kasvussa, mikä on näkynyt erityisesti Lapissa.
Alalla on valtavasti potentiaalia, mutta nykyinen majoituskapasiteetti sekä lentokenttien palvelut estävät kasvun.
”Pullonkaulat majoitus- ja lentokenttäkapasiteetin suhteen tulee poistaa. Hotelli- ja
matkailualan rakentamiseen liittyviä kaavoitusprosesseja tulee sujuvoittaa. Tämän lisäksi tulee ryhtyä toimenpiteisiin matkailualan jakamis- ja alustatalouden kehittämiseksi kotimaisten matkailualan toimijoiden tarpeisiin”, perussuomalaiset esittävät.
Facebook Comments