Hallitus nostaa alkoholiveroja. Työn verotuksen keventämisen rahoittamiseksi hallitus päätti korottaa alkoholiveroa 100 miljoonalla eurolla. Korotuspäätös tuli täytenä shokkina kasvua odottavalle matkailu- ja ravintolaelinkeinolle.
Ravintolaväen ja juomanvalmistajien päivä oli pilalla kertaheitolla hallituksen kerrottua alkoholiveron korotuspäätöksesta. Vielä aamulla odotukset olivat korkealla, sillä poliitikkojen puheissa oli ennustettu hallituksen pohtivan vakavissaan anniskelun arvonlisäveron laskemista 24:stä 14 prosenttiin.
Alvin lasku jäi monien muiden lupausten tavoin pelkäksi sananhelinäksi. Sen sijaan hallitus tukisti postiivisessa nosteessa olevia ravintola- ja matkailualoja sekä alkoholijuomien valmistajia 100 miljoonan verojen korotuspäätöksellä.
”Päätös on karvas pettymys. Se ei ole perusteltu työllisyyden eikä alkoholin vastuullisen kulutuksenkaan näkökulmasta”, kiteyttää alan tunnot pettynyt MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.
Lappi uskoo, että alkoholin kulutuksen siirtyminen pois ravintoloista jatkuu. Nyt vain kymmenesosa Suomessa kulutetuista alkoholijuomista nautitaan ravintoloissa.
”Päätös heikentää kotimaan matkailun kilpailukykyä ja työllisyyttä. Voittajia ovat Baltian maat ja matkustaja-alukset”, Lappi kirjoittaa liiton tiedotteessa.
Panimoliitto: ”Veronkorotuksella ei pidä suosia jälleen väkeviä alkoholijuomia!”
Tuleva veronkorotus on jo kuudes vuoden 2008 jälkeen. Tuoreimmat eli vuosien 2012 ja 2014 korotukset ovat kohdistuneet erityisesti mietoihin alkoholijuomiin.
Panimoliiton mielestä nyt toteutettava korotus on kotimaiselle panimoelinkeinolle erittäin haitallinen. Se kannustaa kuluttajia hakemaan juomat Virosta, jossa verotaso on Suomea huomattavasti matalampi.
”Edelliset kaksi veronkorotusta ovat suosineet väkeviä juomia. Veronkorotusten tulisi nyt kohdistua enemmän väkeviin kuin mietoihin alkoholijuomiin”, toteaa liiton toimitusjohtaja Elina Ussa.
Ussa muistuttaa, että viime korotukset eivät ole kasvattaneet valtion alkoholiverotuottoja, vaan itse asiassa on käynyt päinvastoin. Koko ajan kasvava matkustajatuonti on syönyt alkoholiveron tuotot.
”Uusi korotus ei tule hillitsemään matkustajatuontia. Se heikentää kotimaisten elinkeinojen kilpailukykyä ja mahdollisuuksia työllistää”, Ussa sanoo.
Työllisyyden nimissä tehty veronkorotus ei tuo, vaan vie työpaikkoja.
MaRan Timo Lappi muistuttaa, että voittajia ovat Baltian maat ja matkustaja-alukset. Ravintola-anniskelu on enää 10 prosenttia alkoholin kulutuksesta Suomessa. Matkustajatuonnin osuus on 20 prosenttia. Vielä 20 vuotta sitten luvut olivat päinvastaiset.
Yhtälö on toimialan kannalta kestämätön.
”Jos ravintola-anniskelu nousisi 20 prosenttiin kulutuksesta kokonaiskulutuksen nousematta ja matkustajatuonti alenisi 10 prosenttiin, valtio saisi yli 300 miljoonaa euroa enemmän vuodessa alkoholijuoma- ja arvonlisäverotuottoja. Lisäksi tulisivat myönteiset työllisyysvaikutukset”, Lappi tähdentää liiton tiedotteessa.
Oluenkuluttajia ja olutharrastajia edustavan Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen muistuttaa, että yhä suurempi osa Suomessa nautitusta oluesta tulee joko matkustajatuontina tai tilataan netin kautta ulkomailta.
”Alkoholin kulutus on laskussa. Jos meillä Suomessa haluttaisiin toteuttaa aidosti vastuullista alkoholipolitiikkaa, meidän tulisi nostamisen sijaan asteittain laskea alkoholiveroja. Verojen korotukset ajavat ihmiset vain hakemaan juomansa sieltä, missä ne ovat hinnaltaan edullisimpia”, Lehtinen sanoo.
Comments are closed.