H

Helsingin Lasipalatsin aukion elämyskeskukseen tulee panimoravintola ja kolme elokuvasalia

Helsingin vanhan linja-autoaseman tiloihin valmistuvan Kulttuurikasarmin rakentaminen alkaa syyskuussa. Ravintolayhtiö NoHo Partners suunnittelee vanhan kasarmirakennuksen yhteyteen jopa 1000 asiakaspaikan elämyskeskusta, joihin tulee kuusi erilaista ravintolaa. Niiden joukossa ovat mm. panimoravintola, paviljonki pihaterasseineen, tapahtumatilat sekä elokuvateatteri. Hanke on valmis kahden vuoden kuluttua.

Kulttuurikasarmissa yhdistyvät taide, konsertit, tapahtumat ja herkuttelu. Rakennuksen sisään sijoittuvat BioRex Cinemasin kolme uutta elokuvasalia sekä NoHo Partnersin eri tyyppiset ravintolat, baarit, lasipaviljonki sekä iso sisätapahtumatila terasseineen.

Lasipalatsin aukiolle nousee myös tapahtumalava, joka mahdollistaa erilaiset performanssit ja ulkoilmakonsertit. Hankkeen kustannusarvio on noin 30 miljoonaa euroa.

”Suunnitelmiimme sisältyy panimoravintolan ja laadukasta ruokaa tarjoavan ruokaravintolan rakentaminen.  Ruokaravintolan konseptista päätämme vasta myöhemmin, sillä haluamme seurata, mihin suuntaan erilaiset ruoka- ja ravintolatrendit kulkevat kahden seuraavan vuoden aikana”, NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström kertoo.

NoHo Partners on mukana Tampereella toimivassa Pyynikin Brewhouse -panimoravintolassa yhdessä Pyynikin Brewing Companyn kanssa sekä helsinkiläisissä Pyynikin Taproomissa ja Hartwallin omistamassa Helsinki Bryggerissä. Vikströmin mukaan kokemukset yhteistyöstä ovat osoittaneet, että kotimaisen käsityöoluen nauttimisesta on jo tullut osa valtavirtaa.  

”Haluamme olla mukana kehittämässä suomalaista käsityöoluiden kulttuuria ja valmistusta. Panimoravintolan tulemme toteuttamaan yhdessä olutalan osaajien kanssa. Siitä tulee helposti lähestyttävä, mutta laadukkaisiin tuotteisiin keskittyvä paikka, jossa intohimo tekemiseen ja käsityöosaaminen nousevat edukseen”, Vikström kertoo.

Kulttuurikasarmi rakennetaan Helsingin vanhaan linja-autoaseman rakennukseen, aivan pääkaupungin ydinkeskustaan.

Lasipalatsin alueella sijaitsevalla Turun kasarmilla on pitkä historia.

Alkujaan venäläisille joukko-osastoille suunniteltu rakennuskokonaisuus on valmistunut 1833 ja se tunnettiin nimellä Turun kasarmi. Vanha huoltorakennus on ainoa säilynyt jäänne 1918 kansalaissodassa palaneista kasarmirakennuksista. Kasarmikokonaisuus ulottui aikoinaan koko Lasipalatsin alueelle.

Jäljellä oleva huoltorakennus toimi pitkään Helsingin linja-autoasemana. Sen jälkeen siinä on toiminut muun muassa kaupungin näyttelytila sekä olutravintola.

Kulttuurikasarmin pääsuunnittelija on Sarlotta Narjus arkkitehtitoimisto Sarc Oy:stä. Narjus sanoo, että muutokset on suunniteltu siten että suojellun empire-rakennuksen kaupunkirakenteellinen merkitys, julkisivut ja mittakaava säilyvät mutta muutosten myötä rakennus avautuu kaupunkitilaa aktivoivaksi arvorakennukseksi.

”Nykyistä rakennusta laajennetaan Narinkkatorille lasisella paviljongilla, jonka arkkitehtuuri linkittää hankkeen Amos Rexin ja Lasipalatsin korttelikokonaisuuteen. Toiseen kerrokseen sijoittuva tapahtumatila ja siihen liittyvä kattoterassi luovat ydinkeskustaan kokonaan uudenlaisen tilakokonaisuuden ja näkymät”, Narjus kuvailee.

Panimoravintola on suunniteltu katutasoon ja 400 asiakaspaikan tapahtumaravintola sen yläpuolelle toiseen kerrokseen.

Rakennustyöt kestävät lähes kaksi vuotta.

Aku Vikström myöntää, että kuuden ravintolan ja panimon rakentaminen lähes 200-vuotiaaseen rakennukseen tulee olemaan suuritöinen urakka.

”Käytännössä koko rakennus nostetaan ilmaan ja uusitaan sisältä. Elokuvateatterit sijoittuvat maan alle rakennettaviin tiloihin, mikä yhdessä nykyaikaiset hygieniavaatimukset täyttävän panimon ja tapahtumakokonaisuuden rakentamisen kanssa asettaa meille melkoisia haasteita”, Vikström pohtii.

Hankkeen taustalla ovat Lasipalatsin kiinteistöt omistava Föreningen Konstsamfundet, NoHo Partners, BioRex Cinemas sekä Ilona Studios. Kulttuurikasarmin rakentaminen alkaa syyskuussa ja se aukeaa yleisölle vuonna 2023.

Kuvat: Arkkitehtitoimisto SARC Oy.

Facebook Comments