Suomi esittäytyy valoisalla osastolla parhaillaan käynnissä olevilla maailman suurimmilla ruoka- ja puutarhamessuilla Berliinissä. Grüne Wochella erityisen näkyvässä osassa ovat pienpanimo-oluet, käsityötisleet sekä pienten ruoanvalmistajien suuhunpantavat.
Suomi on satsannut 220 neliön osastoon noin 200 000 euroa. Pelkkä messupaikka lohkaisee rahasta viidenneksen. Maksajina ovat yritysten lisäksi MMM, Finpro ja Visit Finland. Myös MTK on tapahtumassa näkyvässä roolissa.
Saksa on Suomen elintarvikkeille EU:n tärkein kauppakumppani. Saksalaiset ovat kiinnostuneita puhtaasta luonnosta ja turvallisesta ruoasta.
”EU:n sisämarkkina on monille pienille ja keskisuurille yrityksille kohtuullisen matalan kynnyksen takana. Kuluttajien hyväksynnän saamiseksi tuotteille ja palveluille ei tarvita mitään kommervenkkeja”, maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) muistutti Grüne Wochella.
Alkoholijuomat ovat osa elintarviketuotantoa ja ruokamatkailua
Keskustavetoinen maa- ja metsätalousministeriö haluaa suomalaisille alkoholituotteille näkyvyyttä kansainvälisillä messuilla ja markkinatapahtumissa. Niiden näkyvä esille tuominen ei ole sattumaa Berliinissä.
Saksalaiset eivät tunnetusti sylje lasiinsa. Tiilikainen halusi nostaa messujen avajaisten yhteydessä esille pienpanimo-oluet ja käsityötisleet jopa Suomen elintarvikeviennin ja ruokamatkailun kärkituotteina.
”Juomat ovat mahdollisuus. Pienten panimoiden erikoisoluet ja muut alkoholijuomat ovat myös herättäneet kiinnostusta ja ovat yksi kasvumahdollisuus. Elintarviketeollisuutta sekin”, Tiilikainen perusteli.
Ministeri uskoo pienpanimo-oluiden vientiin
Keskustalle ja puolueen ministereille Suomessa käynnistynyt alkoholilain kokonaisuudistus on kaksitahoinen asia. Osa puolueväestä haraa lain liberalisointia tiukasti vastaan.
Toiset näkevät, että pelkkä bulkkiviljan ja eläinten ruhojen myyminen ei tuo työpaikkoja. Pienissä jalostusyrityksissä on kasvun mahdollisuuksia. Alkoholijuomiakin voi nauttia niiden makujen vuoksi.
Tiilikaisen mukaan Suomen alkoholillakin tulossa olevat muutokset helpottavat pienpanimoiden toimintaa. Hän uskoo, että suunnitteilla olevat uudistukset auttavat myös vientiponnistuksia.
”Nämä kasvunäkymät ulkomaille ovat tosi lupaavia. Varmasti moni hakee kasvua sekä Suomesta että ulkomailta”, ministeri sanoi.
Teerenpelin olut- ja viskivienti kasvaa
Lahtelainen Panimo & Tislaamo Teerenpeli on mukana Grüne Wochella ensimmäistä kertaa. uomutuotanto ja uusiutuva energia ovat nousussa myös Grüne Wochen tarjonnassa. Teerenpeli toi Berliinin-tapahtumaan luomuolutta ja -mustikkasiideriä sekä tislaamon tuotteita.
Teerenpelin vienti vetää myös Saksaan. Yhtiö kaksinkertaisti viennin arvon viime vuonna. Tislaamon liikevaihdosta jo 18 prosenttia tulee viennistä. Kaukaisimmat vientikohteet ovat Australia ja Hong Kong.
Teerenpeli-yhtiöiden toimitusjohtaja Anssi Pyysing on mielissään, että juomatoimialalla Suomessa tapahtuu paljon.
”Korkean jalostusarvon alkoholijuomilla on hyvä mahdollisuus nousta merkittäväksi suomalaiseksi vientituotteeksi erityisesti hyvien raaka-aineiden ansiosta. Tämä olisi myös otettava huomioon uuden alkoholilain laadinnassa. Lainsäätäjän olisi muistettava, että alan kasvulle on luotava mahdollisuus tulevaisuudessakin”, Pyysing muistuttaa.
Teksti ja kuvat: Heikki Kähkönen, Berliini.
Facebook Comments