Yli 20 vuotta valmistelevana ja johtavana virkamiehenä Suomen alkoholilain sisältöihin vaikuttanut hallitusneuvos Ismo Tuominen on eronnut sosiaali- ja terveysministeriön palveluksesta. Tuomisen viimeinen työpäivä STM:ssä oli viime perjantaina. Tuominen siirtyy valtionhallinnossa muihin tehtäviin. Hän ei enää vastaa käynnissä olevan alkoholilain valmistelusta virkamiehenä millään tavoin.
Sosiaali- ja terveysministeriön tunnetuin virkamies, hallitusneuvos Ismo Tuominen, 59, on eronnut tehtävästään. STM:ssä järjestettiin viime perjantaina kakkukahvit Tuomisen pitkäaikaisen työsuhteen päättymisen johdosta.
Tuomisen lähdön STM:stä vahvisti Viidelle Tähdelle maanantaina STM:n Turvallisuus ja terveys -osaston (TUTO) johtaja Jari Keinänen.
Keinäsen vastuulla on TUTO:ssa on Hyvinvoinnin ja terveyden suojelu -yksikkö. Keinänen vastaa jatkossa käynnissä olevan alkoholilain muutoksen valmistelusta. Tuomisen yllättävän lähdön syytä Keinänen ei kerro.
”Olisimme pitäneet mielellämme Tuomisen meillä STM:ssä. Hän on pitkäaikainen alansa asiantuntija. Joudumme jakamaan hänen töitään ja mm. alkoholilain muutoksen valmisteluvastuita ministeriössä useille lakimiehille”, Keinänen toteaa.
Tuominen on työskennellyt STM:n ylitarkastajana vuosina 1993–1994, Valviran edeltäjänä toimineen Tuotevalvontakeskuksen ylitarkastajana 1995–2002 sekä STM:n hallitusneuvoksena 2002–2023.
Keinäsen mukaan alkoholilain valmistelua ja käsittelyä Tuomisen lähtö ei helpota. Laki oli tarkoitus antaa eduskunnalle viikolla 41 eli lokakuun puoliväliin mennessä. Nyt aikataulua on siirretty ainakin kymmenellä viikolla eteenpäin eli joulun alle, viikolle 51.
Keinänen tähdentää, että Tuomisen lähtö ei ole kuitenkaan lain käsittelyn ja voimaantulon lykkääntymisen syynä. Aikataulun viivästyminen johtuu siitä, että lainsäädännön arviointineuvosto on ottanut hallituksen lakiesityksen arvioitavakseen.
”Käytännössä riippuu eduskunnan istuntoaikatulusta, milloin laki tulee käsittelyyn. Missään tapauksessa laki ei ehdi astua voimaan ensi vuoden alusta. Puhuisin mieluummin aprillipäivästä eli huhtikuun 1. päivästä, jolloin uudet säädökset voisivat olla voimassa”, Keinänen sanoo.
Hallituksen esityksen mukaan alkoholilakia on tarkoitus muuttaa siten, että jatkossa enintään 8,0-prosenttisten ja käymisteitse valmistettujen juomien myynti olisi sallittua Alkon ohella päivittäistavarakaupoissa ja kioskeissa.
Lue myös: STM, tervetuloa osaksi yhteiskunnan normaaleja pelisääntöjä – Itsevaltaisten virkamiesten aika on ohi (Viisi Tähteä 4.9.2020)
Teksti: Heikki Kähkönen
Kuvat. Lauri Heikkinen / valtioneuvosto
Facebook Comments