Viiden Tähden viiniasiantuntija Petri Pellinen pääsi tarkastelemaan Alkon viinien myyntejä alueittain. Pellinen purkaa Italian viiden merkittävimmän alueen litramyynnit sekä tuotemäärät puna- ja valkoviinestä viime vuodelta. Tulos on vähintäänkin yllättävä.
Viisi Tähteä pääsi ensimmäistä kertaa tarkastelemaan Alkon tuotemyyntiä viinialueittain. En voi olla korostamatta asian merkitystä, sillä näitä lukuja ei ole yleisesti jaossa.
Esimerkiksi minä en ole saanut niitä koskaan käsiini, en edes silloin kun työskentelin maahantuonnin parissa. Eikä niitä tietojeni mukaan mediassakaan ole kukaan käsitellyt.
Kun keskustelen viinien maahantuojien kanssa, valitettavan usein käy ilmi, että heillä on väärä käsitys laatuviinien myyntivolyymeistä Alkossa. Kuvitellaan, että 40 euroa maksavan viinin listaus tuottaa automaattisesti tuhansien pullojen virran Suomeen, kun todellisuus on sadoissa pulloissa.
Ennen kuin sain oheiset luvut, kävin pitkään vuoropuhelua Alkon viestintäpäällikön, Masters of Wine Taina Vilkunan kanssa. Alkolla on halu palvella sekä toimittajia että kuluttajia turvaten samalla yhteistyökumppaneidensa aseman. Toivottavasti tämä on alkua Alkon avoimelle yhteistyölle tällaisen tiedon jakamiseksi.
Ymmärrettävästi Alkolla on kaupallisena toimijana oikeus olla kertomatta kaikkia liikesalaisuuksiaan.
Pyysin myös tunnetulta juristilta Petteri Snelliltä lausuntoa tiedon avoimesta jakamisesta monopolistisilla markkinoilla. Perustelin tätä sillä, että toivon monopolimarkkinan muuttavan asetelman medialle nykyistä suotuisammaksi.
Snell vastasi, että Alkolla on yritystoimintaan liittyen oikeus vaieta liikesalaisuuksista, kuten tuotteiden myyntimääristä.
”Lähtökohtaisesti Alko Oy on yritys siitäkin huolimatta, että se harjoittaa monopolitoimintaa ja on valtio-omisteinen. Näin ollen se toimii samoilla säännöillä kuin muutkin yritykset. Alkolla on näin ollen oikeus olla kertomatta, tai kertoa jos niin haluaa, liiketoimintaansa liittyviä yksittäisiä asioita”, Snell tähdensi.
Alkossa on Sisiliasta suhteellisen vähän erilaisia viinejä, mutta yksittäisten tuotteiden litramyynti hakkaa muiden maakuntien viinikaupan.
Alkon luovuttama tilasto paljastaa, kuinka monta litraa yhtiö myi Sisilian, Veneton, Apulian, Toscanan ja Piemonten alueiden viinejä vuoden 2017 aikana. Tilasto ei ole kaikenkattava, mutta paljon kertova.
Viiden alueen puna- ja valkoviinien myynti oli yhteensä 5,65 miljoonaa litraa. Mukana oli 660 tuotenimikettä.
Markkinajohtaja on Sisilia, jonka viinejä myytiin yhteensä liki 2,1 miljoonaa litraa eli 36 prosenttia. Kun mukana oli vain 59 tuotetta, yhden tuotteen kuukausittainen keskimyynti nousi 2900 litraan.
Toisin sanoen Sisilian viinit myyvät erittäin hyvin, mutta volyymi kohdistuu pienelle määrälle tuotteita ja tuottajia.
Kakkosena on Veneto 1,8 miljoonalla litralla. Venetosta tuli eniten tuotteita eli 225 ja markkinaosuus oli 34 prosenttia. Tuotekohtainen kuukausimyynti oli noin 660 litraa. Veneton alueen tarjonta on laajaa, joten kilpailu tuotteiden keskenkin on kovaa.
Kolmantena on muutaman viime vuoden aikana huimalla vauhdilla markkinoille syöksynyt Apulia 1,3 miljoonalla litralla. Sen markkinaosuus litramyynnistä oli 23,5 prosenttia, joka syntyi 64 tuotteen myynnistä.
Apuliasta on tullut vahva kilpailija muille alueille, ja se syö varsinkin Veneton markkina-asemaa. Tuotekohtainen kuukausittainen litramyynti oli reilut 1700 litraa eli siellä, kuten Sisiliassakin, myynti keskittyy harvoille viineille.
Kaksi viimeistä aluetta, Toscana ja Piemonte, kuuluvat tavallaan Suomen markkinoiden menettäjiin. Toscanan litramyynti oli 317 000 litraa ja vain viidennes Sisilian litravolyymistä.
Koko viiden alueen myynnissä Toscanan markkinaosuus jäi 6,5 prosenttin, vaikka tuotteita oli 182. Kuukausittainen litramyynti per tuote oli 170 litraa, joten kilpailu on erittäin kovaa ja yhden yksittäisen brändin myynti pientä.
Viimeisenä tulevan Piemonten myynti oli 123 000 litraa ja markkinaosuus vain 2,2 prosenttia. Se koostui 130 tuotteesta. Litramyynti per tuote kuukaudessa oli enää alle 80 litraa. Piemonten kokonaisvolyymi oli murto-osa Sisilian myynnistä.
Tilastot vahvistavat, että alueet, joissa tuotetaan halpoja ja helposti juotavia viinejä, ovat valtaamassa markkinoita ruokaystävällisiltä alueilta.
Toscana ja Piemonte ovat viinialueina imagoltaan Italian merkittävimmät, mutta ainakin meidän markkinoilla ne ovat jäämässä pahoin jäännössokeristen bag-in-boxien jalkoihin. Kysyntä luo tarjontaa, ja on selvää, että kuluttajat ostavat helposti juotavia halpoja viinejä.
Toivon kuitenkin, että monopoliyhtiö lisäisi valikoimaansa enemmän Italiasta Sisilian ja Apulian tuottajia, jotta alueiden markkinat eivät keskittyisi ja että sieltä haettaisiin laadukkaampiakin viinejä myymälöiden valikoimiin.
Samoin toivon laajempaa valikoimaa Toscanan ja Piemonten edullisemman pään tarjontaan esimerkiksi Veneton kustannuksella.
Erikoiseriin voisi ostaa pienempien tuottajien viinejä. Samalla voisi listata mielenkiintoisia alueen omista rypäleistä tehtyjä viinejä ja edullisemmilta ala-alueilta.
Lisäksi odotan Alkota pelinavausta Espanjan ja Ranskan viiden suurimman alueen myyntitilastoista. Toivottavasti jatkossa saisimme myös ala-alueiden tilastot. En usko, että maahantuojilla olisi mitään sitä vastaan.
Avoimuus ja tällaisten tietojen jakaminen on tärkeää niin kuluttajien kuin viinintuottajien sekä maahantuojien kannalta.
Viiden alueen viinien myynti (1000 litraa) ja tuotteiden lukumäärä 2017
Sisilia 2049 59
Veneto 1778 225
Apulia 1330 64
Toscana 372 182
Piemonte 122 83
Teksti: Petri Pellinen.
Facebook Comments