Maailman suurin viiniyritys ja maailman arvokkaimpiin alkoholiyrityksiin lukeutuva Constellation on tehnyt uuden aluevaltauksen.
Muun muassa Alkosta tutuista Ruffino, Mouton Cadet, Ravenswood ja Robert Mondavi -viinibrandeista tunnettu yritys on hankkinut omistukseensa 9,9 prosenttia Canopy Growth Corporationista. Kauppasumman kerrotaan olleen noin 191 miljoonaa Yhdysvaltojen dollaria ja sisältävän liki kymmenyksen kanadalaisen yrityksen osakekannasta.
Kaupan kohteena ollut kanadalainen yritys on maailman suurin pörssissä vaihdettu kannabisalan yritys.
Constellation osti osuuden kannabisjätistä, koska odottaa maanlaajuista marihuanan vapauttamista Yhdysvalloissa ja haluaa olla hyvissä asemissa kuluttajamyynnin osalta.
”Pidämme sitä (kannabiksen vapauttamista) hyvin todennäköisenä, kun katsotaan, mitä on tapahtunut osavaltiotasolla tähän saakka”, Constellationin toimitusjohtaja Rob Sands toteaa Wall Street Journalille.
Monet osavaltiot ja eräät maat ovat jo laillistaneet kannabiksen käytön, mukaan lukien lääkekäytön salliva Kanada, jonka oletetaan sallivan myös viihdekäytön vuoden 2018 aikana.
Tällä hetkellä jo yksi viidestä yhdysvaltalaisesta aikuisesta voi viihdekäyttää kannabistuotteita laillisesti.
Yrityksen suunnitelmissa on tuottaa juomia, jotka sisältävät kannabista. Tässä kohden ei ole vielä selvää, tarkoittaako tämä kannabiksen lisäämistä esimerkiksi viiniin tai olueen alkoholittomien vaihtoehtojen lisäksi.
Ajatus ei sinänsä ole uusi. Esimerkiksi kannabista sisältäviä viinejä on valmistettu omaan käyttöön jo pitkään. Kaupalliseen tarkoitukseen kannabista sisältäviä viinejä on voitu valmistaa vasta hetken, mutta markkina näyttää täyttyvän tällä hetkellä.
Alkoholinkäytön vähentäminen on merkittävä kansainvälinen trendi, minkä Constellation on pannut merkille. Samalla kannabiksen suosio on kasvussa. Tutkimuksissa on havaittu, että alkoholin kulutus on vähentynyt kannabiksen statuksen muutoksen myötä, koska osa ihmisistä korvaa alkoholin käyttöä kannabiksella.
Muutosvauhti kannabiksin dekriminalisaation ympärillä on ollut viimeisien vuosien aikana yllättävä Suomesta käsin tarkasteltuna. Suomessa kannabistuotteiden laillistamisesta ei ole keskusteltu korkealla tasolla viime aikoina, jos sitä ennenkään.
Suomessa päihdekeskustelu on kohdistunut viimeiset vuodet alle prosenttiyksikön korotukseen oluessa sekä niin sanottuihin limuviinoihin.
Vapauttavien kantojen voitonmarssi eri puolilla maailmaa heittänee silti haasteen Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa harjoitetulle päihdepolitiikalle. Vastuullisuuteen, pelotteluun, valvontaan sekä kieltämiseen perustuvien käytänteiden liikkumavaran voi olettaa jatkossa kapenevan.
Megashifitien vaikutukset eivät tunnusta rajoja. Juuri sellaisesta vaikuttaa olevan kyse kannabiksen statuksen muutoksessa.
Näemmekö joku päivä Suomen markkinoilla kannabista sisältäviä juomatuotteita? Kukaties, jopa todennäköisesti. Samalla, ajatus Alkon monopolitehtävien laajentamisesta mietojen huumausaineiden pariin tuntuu tämän hetkisessä asenneilmapiirissä vaikealta.
Facebook Comments