E

Ensimmäiset broilerin ja ankan keinolihat tulivat lautasille – katso videot!

Lihankorvikerintamalta nousee nyt uutisia harva se viikko. Juuri kun kasviproteiinit kuten Härkis ja Nyhtökaura ovat saaneet jalansijaa markkinoilla, eläinten kantasoluista kasvatettujen lihatuotteiden esiinmarssi on alkanut.

Nyt lautaselle ilmAANTUU keinokanaa ja -ankkaa.

Silicon Valleyn kirkkaaksi timantiksi nimetty Memphis Meats on julkistanut, että se on onnistunut tuottamaan laboratorio-oloissa kanaa ja ankkaa.
Aiemmin yhtiö on lanseerannut ”Viaton lihapulla” -tuotteen, koska liha on tuotettu ilman eläimen tappamista.
Videolla yhtiön perustajiin kuuluva Uma Valeti kertoo, että yhtiö on jo tehnyt historiaa lihapullillaan ja se oli valmis tekemään saman broilerilla ja ankalla.

Kehittäjät uskovat, että laboratorioliha on yksi tärkeimmistä teknologisista johdatuksista ihmiskunnalle.

Muutama vuosi sitten hollantilais-englantilainen tutkimusryhmä julkisti kantasoluista ravintoliuoksessa kasvatetun hampurilaispihvin, jonka hinnaksi ilmoitettiin 250 000 euroa. Pari vuotta myöhemmin tuotantokulut olivat laskeneet jo 8 euroon, joten keinoliha on kohta markkinoilla, ja kilpailu kasviperäisten lihankorvikkeiden kanssa alkaa.
Katso video ”Viatonta Kanaa, joka ei ole koskaan syntynyt eikä teurastettu”:

Keinolihaa pidetään myös vegaanipiireissä eettisenä valintana, sillä liha on tuotettu ilman elävää eläintä ja sen kärsimystä.
Memphis Meats lupaa myös, että eläinten oikeuksien lisäksi keinolihassa toteutuvat myös muut eettisen tuotannon periaatteet:
1. Maapallo ei kestä perinteistä lihantuotantoa
Tavallisen hampurilaispihvin tuottamiseen tarvitaan n. 2500 litraa vettä. Keinolihan tuottaminen pudottaa veden kulutusta 90 prosenttia – joka vastaa arviolta 24 ihmisen suihkussa käyntiä per hampurilaispihvi.
2. Eläimille riittää!
Ihmisten lihantarpeen takia eläimiä kasvatetaan ja teurastetaan miljardeittain joka vuosi.
3. Nykytuotannon suurissa tuotantoyksiköissä väijyy terveysriski
Keinolihan tuotantotavan vuoksi riski patogeenisten bakteerien saastuttamasta lihasta on huomattavasti pienempi.
Katso video: Parempaa lihaa – parempi maailma

CategoriesYleinen

Facebook Comments