E

Elänlääkäriliitto: Lammas ja kotikissa voivat tartuttaa loisia ihmisruokaan

Kissan ulosteiden huolimaton käsittely sekä raa’an lihan syöttäminen lemmikille lisäävät toksoplasmaloisten riskiä siirtyä ihmisruokaan. Alankomaissa on arvioitu, että toksoplasmaloinen aiheuttaa suuremman tautitaakan kuin listeria, salmonella tai kampylobakteeri.
Suomesta vastaavaa vertailua ei ole olemassa. Maailman terveysjärjestö WHO on nostanut ruuan välityksellä tarttuvat ihmisten ja eläinten yhteiset loiset valokeilaan terveyskeskustelussa.

Kuva: Pixabay.
Kuva: Pixabay.

Suomen Eläinlääkäriliiton mukaan salaatin pinnalle tai lihaan on saattanut kerääntyä loisia, jotka voivat tarttua myös ihmisiin. Mahdolliset loiset kannattaa huuhtoa pois ja lihapala kypsentää kunnolla ennen syömistä.
Se on kuitenkin aivan viimeinen mahdollisuus katkaista tartuntaketju ennen ihmisen elimistöön päätymistä.
”Toksoplasmatartunta aiheuttaa ihmisille yleensä vain lieviä oireita, mutta pahimmillaan esimerkiksi sikiövaurioita tai näköä uhkaavan silmäsairauden. Tartunnan voi saada syömällä loista kantaneen eläimen kudoksia, kuten lampaan lihaa riittämättömästi kypsennettynä”, Eläinlääkäriliitto toteaa tiedotteessaan.
Toksoplasmaa ei voi havaita lihasta paljain silmin. Lihantarkastuksessa sitä ei edes yritetä todeta, ja pellolta pöytään -tuotantoketjun kontrollipisteenä lihantarkastus olisi joka tapauksessa myöhäinen.
”Kun kissalle ei anneta raakaa lihaa eikä sen anneta metsästää pikkueläimiä, se on hyvin suojassa toksoplasmatartunnoilta. Kissanulosteet kuuluvat sekajätteeseen, eivät kotieläinten ympäristöön, rehuun ja juomaveteen”, Eläinlääkäriliitto muistuttaa.
Toksoplasmoosi on Toxoplasma gondii -nimisen alkueläimen aiheuttama infektio. Ihminen saa sen useimmiten raa’asta lihasta, kissan ulosteista tai ulosteen saastuttamasta ravinnosta. Äidistä se voi tarttua raskauden aikana siköön tai synnytyksen yhteydessä vauvaan. Tautina se on uhkaavin raskaana oleville ja AIDS-potilaille. Tartunnan jälkeen toksoplasma jää aina pysyvästi piilevänä elimistöön. (Lähde: Duodecim/Terveyskirjasto.fi)

CategoriesYleinen

Facebook Comments