J

Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnot kolmelle yrittäjälle

Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnot saavat tänä vuonna aitoolaisen Penttilän Tilan isäntä Heikki Penttilä, ilomantsilaisen Parppeinpirtin yrittäjä Marjo Niiranen sekä päijäthämäläisen myllärin Kari Savolan Vääksyn Mylly. Kukin palkinto on arvoltaan 5000 euroa.

Aitoon kylässä sijaitsevan Penttilän tilan isäntä Heikki Penttilä palkintaan pitkäjänteisestä, vastuullisesta ja innovatiivisestä työstä kotimaisten raaka-aineiden ruokatuotteiden kehittämisessä. Tilalla on jalostettu peruntatuotteita vuodesta 2012.

Penttilä tila tunnetaan Aitoon perunarieskasta, joka tehdään kuorineen keitetyistä kotimaisista perunoista ilman hiivaa, maitotuotteita ja lisättyä vettä. Tänä vuonna yritys on tuonut markkinoille vatruskaa muistuttavan täytetyn perunarieskan, Pullukan.

Heikki Penttilä toimittaa pikkurieskoja ravintoloihin ja kauppoihin. Kuva: Penttilän Tilan arkisto.

Vääksyn Mylly on yksi Suomen 30:stä jäljellä olevasta pienmyllystä, joka tunnetaan ruis- ja kauratuotteistaan. Asikkalan Vääksyn kanavan läheisyydessä toimiva mylly on jauhanut viljaa vuodesta 1942. Kari Savola on ollut myllärinä runsaat 20 vuotta.

Myllyn valikoimaan kuuluu lähes 40 erilaista viljatuotetta. Niissä käytetään raaka-aineina lähialueiden viljaa, joka on kasvanut puhtaassa maaperässä. Vääksyn Mylly on toiminnallaan nostanut kotimaisten raaka-aineiden arvostusta. Savola on toiminut ansiokkaasti suomalaisen lähiviljan ja viljatuotteiden menekin edistäjänä. Myllyn yhteydessä toimii myös Myllypuoti.

Vääksyn Myllyn tuotteet jauhetaan paikallisista viljoista. Kuva: Vääksyn Mylly.

Ilomantsin Parppeinvaaralla sijaitseva Parppeinpirtti avasi ovensa 1992. Marjo Niiranen on ollut ravintolan yrittäjänä vuodesta 2016. Karjalaisuus ja paikallisuus välittyvät ravintolan toiminnassa ja tarjonnassa.

Ravintolan perinneleipomossa valmistuuu lähes päivittäin karjalanpiirakoita ja vatruskoita. Leivonnassa käytettävät ruis ja ohra ovat peräisin Parppeinvaaran rinteiden pelloilta.

Marjo Niiranen tekee aktiiviesti yhteistyötä paikallisten yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Nuoren yrittäjän asiakaslähtöinen asenne sekä työ karjalaisen ruokakulttuurin vaalimisessa on nostanut ravintola Parppeinpirtin koko kansan lounas- ja juhlapaikaksi.

Parppeinpirtin karjalalainen pitopöytä on tarjolla kesällä parhaimpaan turistiaikaan joka päivä. Kuva: Andres Teiss.

Alfred Kordelinin säätiö jakaa vuoisttain apurahoina ja palkintoina noin 5 miljoonaa euroa. Jaakko Kolmosen rahasto on yksi säätiön 16:sta kaupunki- ja kohderahastosta.

Pääkuva: Parppeinpirtti Ilomantsissa. Kuva Andres Teiss.

 

CategoriesKansi Ruoka

Facebook Comments