V

Valokuvaaja Michaël Boudot toi kuvansa Champagnesta ravintola Ask:iin

Michelin-tähditetty Ask on hyvä esimerkki siitä, että ruoan ja juoman lisäksi ravintolan on tarjottava elämyksiä ja puheenaiheita monilla muillakin tasoilla. Siksi Filip Langhoff ja Linda Stenman-Langhoff järjestävät ravintoloissaan näyttelyitä. Nyt Ask:issa on Champagnesta kotoisin olevan Michaël Boudot´n valokuvanäyttely.

Michaël Boudot aloitti verkkosivujen suunnittelijana 19-vuotiaana, koska niin moni viinitiuottaja Champagnessa tarvitsi sivut. Hyvin pian Michaël kuitenkin huomasi, että talojen kuva-aineisto oli luvattoman kehnoa.

”Siksi aloitin kuvaamisen. Ensi tuttujen tuottajien tiloilla. Huomasin, että pidän kuvaamisesta ja kaikesta siitä, mitä valokuvaan liittyy. Kaiken lisäksi hyvin pian rupesin saamaan tilauksia eri puolilta. Lisäksi monet samppanjan ystävät halusivat ostaa kuvavedoksiani”, Michael kertoo.

Sittemmin Michaël on ottanut taiteilijanimen Mika, joka istuu suomen kieleen hyvin.

Mikan kuvat ovat tunnelmaltaan vahvoja, kontrastisuus on jyrkkä: musta on umpimustaa, valkoinen on ääripäässä palanut puhki. Mikaan ovat tehneet vaikutuksen kansainvälisesti tunnetut, arjen ankaruuden ja kovan elämän koulimien ihmisten kuvaajat kuten brasilialainen Sebastião Salgado ja britti Lee Jeffries.

Ääripään valojen välissä Mikan mustavalkoisissa kuvissa osa pinnasta on värillistä, useimmiten tuote kuten rypäleterttu, juures tai jokin muu maataloustuote. Kuvat ovat kunnianosoituksia maalle, mullalle, viljelijöille ja tuottajille sekä tietenkin usein viinille ja samppanjalle.

Kuvassa on Filip Langhoffin kädet sekä luomupalsternakkoja. Kuva Michaël Boudot.

Vaikka Mika kuvaa myös portretteja, kuvissa näkyy harvoin ihmisen kasvot. Sen sijaan kädet ovat tärkeässä roolissa, joka on lähes poliittinen ele.

”Kädet kiehtovat minua, koska niistä voi lukea paljon ihmisen taustasta, ammatista ja historiasta.”

”Monissa kuvissani on vuosikymmeniä maatöitä tehneiden ihmisten kädet kaikkine arpineen, kovettumineen, uurteineen, lohjenneine kynsineen ja multaa kynsien alla. Kuvaan usein henkilöiden käsiä, jotka ovat osaamisessaan arvostettuja – myös arvostamiani lähipiirini henkilöitä, joita kutsun termillä artisans of excellence.”

Kuva on otettu Champagnessa. Kädet ovat isoisä Emmanuel Lassaignen, jonka nimeä Lassaignen samppanja kantaa. Rypäleet ovat chardonnayta. Kuva Michaël Boudot.

Kun kysyn, mistä elementeistä hyvä kuva syntyy, Mika tarttuu tilaisuuteen kuten ranskalaismieheltä voi vain odottaa. Ask:in näyttelyn avajaisvieraista suurin osa on naisia, ja vastaus on kuin flirttiä heille. Vilkkusilmä!

”Hyvä kuva on kuin nainen, joka ei paljasta kaikkea vaan peittää kehonsa oikeista kohdista. Alastomuuden sijaan näkyy vain syvään uurrettu kaula-aukko tai hameen alta vilahtavat paljaat nilkat. Siten jätetään mielikuvitukselle sijaa.

”Valokuvassa ei pidä näyttää kaikkea, jotta se laittaa mielikuvituksen liikkeelle.”

Michaël Boudot on ollut Suomessa aiemmin muutamia kertoja Grand Champagne -tapahtumassa ja siksi hänellä on Suomessa liuta tuttuja ja monen viiniammattilaisen ja -harrastajan seinällä on hänen kuviaan. Mutta nyt tilanne on toinen kuin aiemmin. Mika on eronnut, myynyt asuntonsa, autonsa ja yrityksensä. Hän on vapaa taiteilija ja valokuvaaja. Edessä on Flow-festivaaliviikonloppu Helsingissä. Pian tiedämme, onko Mikalla syy jäädä Suomeen.

Avajaisjuomana Michaël ”Mika” Boudot’n näyttelyssä oli Lassaignen natu-samppanja Ask:in listalta. Kuva: Eeva Mela.

Teksti Eeropekka Rislakki
Kuvat: Michaël Boudot ja Eeva Mela

Verkkosivut: Michaël Boudot
Instagram: #mika_boudot

Ravintola Ask
Vironkatu 8, 00170 Helsinki

PS.
Myös ravintola Chapter avaa elonkorjuusesongin valokuvanäyttelyllä 23.8.2018.
Justus Mättö: L’Heure Bleue – Sininen Hetki
Päivän ja yön välissä on hetki, jolloin aika tuntuu pysähtyvän ja mieli vaeltaa. Teossarja ilmaisee tätä universaalia ja ajatonta mielentilaa kaihoisin kuvin.

Chapter
Aleksanterinkatu 22, 00100 Helsinki

CategoriesYleinen

Facebook Comments