Neljässä kuukaudessa Treffi Verkkosaari on muotoutunut paikalliseksi kortteliravintolaksi. Sunnuntain aukiolo, Kalasataman lähellä oleva metroasema sekä monipuolinen bistroruoka houkuttelevat asiakkaita kauempaakin. Treffin ja Fat Lizardin perustaja Andy Solomon haluaa jälleen osoittaa, miten lähiöissäkin ruoka houkuttaa asiakkaita.
Helsingin Herttoniemen Treffi on avannut lähiöklassikon rinnalle toisen Treffin Kalasataman naapuriin, Verkkosaareen.
Näkymä ravintolasta on Kulosaaren sillalle, jossa myös oranssi metro sujahtelee Itä-Helsingin ja keskustan väliä. Toisin sanoen, myös metron ikkunoista näkyy Verkkosaaren vaalea ja kiintoisaa arkkitehtuuria edustava, meren ylle noussut terassitalo, jonka kivijalassa on uusi Treffi Verkkosaari.
Treffi Verkkosaaren keittiön sydän on puuhiiligrilli, jonka kautta suurin osa annoksista pyörähtää. Grilli ei vain kypsennä vaan se on myös mauste monissa annoksissa.
”Elävä tuli on ravintolan sydän, minkä ympärille kaikki on rakennettu”, ravintoloitsija Andy Solomon painottaa.
Toinen pointti on olla helposti lähestyttävä kortteliravintola, jonne voi tulla pelkästään pubiin ja baariin, mutta myös syömään. Tai molempia. Myös kesäterassi rantalaiturilla näkymineen on sekä merellinen että urbaani.
”Yleisesti mielletään, että vain pihvit ja burgerit vedetään grillit kautta. Mutta grilliin sopivat myös kalat ja kasvikset sekä etanatkin. Myös voi ottaa kevyen savun”, Verkkosaaren keittiömestari Arttu Airola kuvailee.
Bistroruokaa ilman turhia rajoja
Verkkosaaren Treffin ruokalista on osittain sama kuin Herttoniemessä, joka nousi aikanaan metromatkan kohteeksi, kun premium-hampurilaiset elivät kuuminta nousuvaihetta. Herttoniemen Treffin setti kisasi monien ammattilaistenkin mielissä Helsingin ykkössijasta. Silloinkin kuulun hampurilaisen rinnalla oli muita konstailemattomia bistroannoksia.
Andy Solomon painottaa, että Herttoniemen Treffi on aina ollut bistroruokaan keskittyvä ravintola, vaikka aikanaan hampurilaisen suosio loi mielikuvan hampurilaisravintolasta. Sama bistroajattelu koskee tietenkin Treffi Verkkosaarta.
Todellakin, hampurilaisten (myös vegaaninen) lisäksi laajalta listalta kurkistelevat annokset, jotka ovat bistroydintä Pohjoismaiden, Ranskan ja Italian kautta Kreikkaan. Viittauksia on myös Lähi-idästä Aasiaan.
”Kun olimme tehneet päätöksen Verkkosaaren ravintolan avaamisesta, henkilökunnan palkkaaminen alkoi vauhdilla. Olin heti Arttuun yhteydessä, sillä hän on ollut meillä Herttoniemen Treffissä alusta lähtien useita jaksoja. Arttu oli pitkällä Etelä-Amerikan matkalla, mutta kahden minuutin puhelun jälkeen asia oli selvä, että ’jaahas, pitää sit tulla taas keittiöön’” Andy Solomon kertoo Arttu Airolan paluusta.
Treffi-perhe on jo käsite – Nyt myös tytär on mukana
Andy Solomon on ollut yrittäjänä jo yli 30 vuotta ja bistrokin Herttoniemen Treffin pubin sisällä on jo yli 10-vuotias. Solomon tunnetaan myös Fat Lizard Otaniemen, Herttoniemen ja Töölön perustajana. Jotakin Solomon on tehnyt oikein, sillä hän on osoittanut, että lähiöissäkin on mahdollisuus tehdä myös ruoalla liiketoimintaa.
Lisäksi Treffi-perhe on hänelle ylpeyden aihe. Perheellä hän tarkoittaa työntekijöitä, kanta-asiakkaita ja oman perheen jäseniä.
”Treffi-perhe, joka viihtyy, luo hyvän tunnelman ja lämmin palvelu tulee ihan itsestään. Samoin syntyy hyvin tehty ruoka, jonka hintalaatutaso on asiakkaan eduksi”, Solomon vakuuttaa.
”Opiskelin Perhon liiketalousopistossa ja muu aika meni hevosten kanssa. Keskustelu isän kanssa oli yhtä lyhyt kuin Artun kanssa. Isäni oli matkalla Aasiassa, kun hän ilmoitti päätöksestä Verkkosaaren ravintolan avaamisesta. Ilmoittauduin mukaan tammikuussa ja vein uuden Treffin avaukseen, joka oli toukokuussa”, ravintolapäällikkö ja nyttemmin myös ravintolayhtiön osakas Sandra Solomon kertoo.
Tyhjästä Sandra ei kuitenkaan hypännyt vauhtiin mukaan, sillä hän on tehnyt 14-vuotiaasta lähtien isän ravintoloissa kaikkea mahdollista, mihin ravintoloitsijan lapset keksitään laittaa. Siten Sandra on hengittänyt ravintolaelämää aina ja loput ovat tulleet isänmaidossa.
Bistrolista syntyy omien matkojen makukokemuksista
Treffien ruokalistat syntyvät omakohtaisista kokemuksista matkoilta – hyväksi maistetuista annoksista. Näin Treffin linja välttää tiukan kategorisoitumisen ja se tarjoaa asiakkaalle joka käynnillä uusia kokemuksia. Treffissä lista on vaihtunut perinteisesti ainakin kolmesti vuodessa. Verkkosaaressa lanseerattiin 18.9.2024 jo kolmas lista, vaikka syyskuun 3. päivä tuli täyteen vasta neljä kuukautta ovien avaamisesta.
”Emme ole trendihakuisia. Menemme fiiliksellä, sesongeilla, kotimaisilla raaka-aineilla ja maku edellä – Luukut auki, maailma sisään -periaatteella”, Andy Solomon kertoo 30-vuotisella ravintoloitsijakokemuksella. Kokemuksella, joka osoittaa, että myös lähiöissä tarvitaan hyvän ruoan paikkoja. Ja kuten Herttoniemi on osoittanut, metrolla tullaan kauempaakin. Samaan pyritään Treffi Verkkosaaressakin, jonne on viiden minuutin kävelymatka Kalasataman metroasemalta.
Myös Quandoon pöytävarausjärjestelmä on otettu käyttöön kotisivuilla, Googlessa ja somessa, jotta kauempaakin tulevat voivat olla varmoja, että heille on tilaa.
Omat klassikot pysyvät listalla
Syyskuun 18 päivänä keittiömestari Arttu Airolan viimeisimmän matkan tuomisina uudella listalla on myös viitteitä Etelä-Amerikasta. Listalla on myös Japanin ja Korean matkojen makuja.
Myös vegaanisia vaihtoehtoja lisätään, mutta sillä makuajatuksella, että lihansyöjät eivät edes huomaa kaivata lihaa.
”Myös keittiöpäällikkö Topi Keskisarja osallistuu listan tekoon, sillä meillä kaikki tehdään yhdessä”, Sandra Solomon muistuttaa.
Vaikka listalla on vaihtuvuutta, tietyt signatuurit ja klassikot säilyvät. Ahvenesta tehty Sataman puikot on Verkkosaaren Treffin suosikkeja samoin kuin kalalautanen.
Uudella listalla ovat myös sinisimpukat valkoviinissä, tartar sekä suositut, käsintehdyt pelmenit, joita virosta kotoisin olevat kokit ovat tehneet Herttoniemen Treffissä. Pelmenejä ei kuljeteta vaan kokit tulevat tekemään ne Verkkosaaren Treffiin.
Oho! Tämäkin vielä: Treffi on auki myös sunnuntaisin
Neljän kuukauden aukiolon jälkeen Treffi Verkkosaari on muotoutunut paikalliseksi kortteliravintolaksi. Mutta kehitystyötä tehdään koko ajan, sillä tunnetusti ravintola ei tule valmiiksi koskaan.
”Satsaamme myös lounaaseen. Alueen toimistojen työntekijöillä on ollut selvä tarve ravintolalounaisiin vaihtoehtona henkilöstöravintoloiden tarjontaan”, Sandra Solomon huomauttaa.
Andy Solomon jatkaa: ”Satsaamme raaka-aineisiin ja käsityöhön. Siksi lounas ei ole ehkä niin tuottava kuin pitäisi, mutta se on osa Treffin luomista myös iltaravintolana. Tuon tason annokset hyvillä raaka aineilla maksavat monissa paikoissa huomattavasti enemmän. Ajattelen kuitenkin kokonaisuutta, mikä on kortteliravintolan tehtävä lounaasta iltaan. Seuraavaksi pohdimme brunssin mahdollisuutta.”
Helsingissä ei ole kovinkaan monta ruokaravintolaa, joka on auki sunnuntaisin kuten Treffi Verkkosaari. Juomapuolella kyllä on tarjontaa, mutta sekin on Treffissä kohdillaan. Baarissa iltaohjelmaan kuuluvat tietovisat, pelit ja mm. sportti-tv. Muutakin ohjelmaa on tulossa.
Entä lapsiperheet?
Samaan tapaan kuin Herttoniemessä myös Verkkosaaren Treffissä on lapsille oma lista, joka tukee perheravintolan ideaa. Kovinkaan monessa ravintolassa ei näe useamman sukupolven pöytiä viikonloppuisin. Perheiden sekä lasten on tunnettava, että myös lapset ovat tervetulleita eikä heille tarjota vain puolikasta aikuisen annoksesta.
Onko vielä jokin loppuhuipennus?
”Helsingissä on harvinaista, että kesäaikaan veneellä pääsee ravintolaan. Meille pääsee. Me jopa tuomme veneisiin ruokaa”, Andy Solomon hehkuttaa.
Oma lisänsä on Treffi on the Road -ruokarekka, joka on tullut monille tutuksi kesäkauden lukuisilla festivaaleilla ja tapahtumissa street food -asenteella.
”Niin, se sunnuntain aukiolo Verkkosaarenkin Treffissä varmaan kiinnostaa monia ”, Andy Solomon päättää.
Teksti Eeropekka Rislakki
Kuvat Treffi Verkkosaari / Sandra Solomon, Eeropekka Rislakki
Treffi Verkkosaari
Capellanranta 3, 00580 Helsinki
Verkossa
Pöytävaraukset Quandoosta
Kurkkaa lista
Facebook
Instagram
Facebook Comments