Helsingin päärautatieaseman tornin juureen avautuu tapahtumakeskus, panimo ja panimoravintola Kellotorni syksyllä 2025. Tapahtumakeskus vetää jopa 300 henkeä. Myös rautatieaseman historiallinen maamerkki, kellotorni, avautuu tapahtumakeskuksen vierailijoille.
Helsingin rautatieaseman kellotornin juurelle rakennetaan 300-paikkainen Kellotornin tapahtumakeskus, panimo ja panimoravintola sekä suuri keittiö, jossa tilaisuuksien ja ravintoloiden ruokatarjonta valmistetaan.
Kellotornin tapahtumakeskus on kaksikerroksinen. Panimoravintola Kellotorni sijaitsee katutasossa, toisessa kerroksessa ovat panimo, tapahtumatilat Kellotornin Olympiasali sekä Kellotorniklubi. Rakennusvaiheessa olevan tapahtumakeskuksen toiminnan aloitus on aikataulutettu syksyyn 2025.
”Eliel Saarisen suunnittelema Helsingin Päärautatieasema vihittiin käyttöön vuonna 1919. Tilojen uudistushankkeessa kunnioitetaan vanhaa ja säilytetään tilojen alkuperäinen tunnelma. Palvelut ja tekniikka tuodaan vuoteen 2025. Kellotornista tulee kaupunkilaisten, matkailijoiden ja tapahtumien kävijöiden uusi kohtaamispaikka”, Aseman Kellotorni Oy:n toimitusjohtaja Joakim Back sanoo.
Kellotornihankkeen taustalla ovat Aseman Kellotorni Oy:n yrittäjäosakkaat Markus Pyrhönen, Jan Grehn ja Sandro Riccio. Tapahtumakeskuksen rahoitus on yrittäjävetoista, ja investoitava summa on seitsennumeroinen.
Puolestaan VR:n panostus rautatieaseman toimintojen uudistus- ja kehitystyöhön uusia käyttötarkoituksia varten on noin 60 miljoonaa euroa vuosina 2018-2026. Kehitystyön kantavana ideana on ”From Station to Destination”- asemasta matkakohteeksi. Aseman kautta kulkee jopa 250 000 ihmistä vuorokaudessa, joten se voi olla paljon muutakin kuin junien lähtö- ja tulopiste.
Euroopan ensimmäinen päärautatieaseman panimo
Kellotornin panimo on Euroopan ensimmäinen päärautatieasemalle avattava panimo. Vuonna 1919 uuteen asemarakennukseen oli toiveissa avata panimoravintola. Toive kariutui samana vuonna voimaan astuneeseen kieltolakiin – tai pikemminkin pidemmän epävarmuuden jakson ja yhteiskunnallisen kuohunnan summana.
Suomi oli ollut osa Venäjää ja ensimmäisen maailmansodan seurauksena Suomessakin vallisi säännöstely. Lopulta itsenäistymisen 6.12.1917 jälkeinen, kansakunnan kahtiajakautumisen aiheuttama verinen sisällissota 1918 tammikuusta toukokuuhun syvensi elintarvikepulaa, jonka seurauksena myös ohran saatavuusongelma kaatoi monta jo olemassa olevaakin panimoa.
”Kellotornissa pannaan ja tarjoillaan Kellotornin panimon käsityöläisolutta, jota saa oman panimoravintolamme hanasta. Tavoitteena on luoda Kellotornille helposti lähestyttävä, laadukas ja mielenkiintoinen olutkattaus, jolla puhuttelemme sekä vaativampia että uusia oluen ystäviä. Omien oluiden lisäksi panimoravintolan 18 hanasta saa myös muita mielenkiintoisia pienpanimo-oluita”, Kellotornin panimokonseptin isä Jan Grehn kertoo.
Kellotorni-brändin alle tulevien oluiden reseptiikan ideoinnista vastaavat ETKO ja Factory Brewingin panimoammattilaiset. ETKO:lla on useita kultamitaleita olutkilpailuista, ja IPA ja Imperial Stout -oluisiin keskittyvän Factory Brewingin oluita viedään tällä hetkellä 10 maahan.
Torni aukeaa tapahtumakeskuksen vierailijoille
Helsingin keskustan historiallinen maamerkki avautuu opastetuille historiakierroksille. Yleisöä on tätä ennen päässyt kellotorniin vain harvoin, esimerkiksi Helsinki-päivän yhteydessä.
Kellotornissa järjestetään opastettuja kierroksia, joilla pääsee tutustumaan Eliel Saarisen suunnitteleman rakennuksen arkkitehtuuriin, kulttuurihistoriaan ja sen tuhansiin tarinoihin. Siten Kellotorni on kaupunkilaisten, matkailijoiden ja tapahtumakävijöiden uusi kohtaamispaikka.
”Helsingin keskusta-alue kaipaa tuoreita nähtävyyksiä. Kellotornin sijainti aivan ydinkeskustassa sekä tulevan tapahtumakeskuksen palvelut panimoineen ovat myös matkanjärjestäjille varteenotettava ja uniikki elämyskohde, toimitusjohtaja Joakim Back uskoo.
Kuvat Aseman Kellotorni Oy, Eeropekka Rislakki
Kellotornin tapahtumakeskus, panimo ja ravintola
Helsingin päärautatieasema
kellotorni.fi
Facebook Comments