F

Fidel Gastro: Vain yksi ääni esti ruokakauppojen viinihyllyt

Viime toukokuussa silloinen SSS-hallituksemme, joka tunnetaan nykyään paremmin SOS-hallituksena, sai vietyä maaliin alkoholilain rajuna esitetyt uudistukset. ”Rajun” lakiuudistuksesta tekee se, että kaupat saavat tulevaisuudessa myydä 5,5 alkoholitilavuusprosentin juomia. Nykyisin raja kulkee 4,7 prosentissa. Ohhoh – lonkeroa Ääs-marketista ja A-olutta Ärrältä! Lisäksi alkoholi, joka ei ole pelkästään käymisteitse valmistettu, ei ole enää haram eli kielletty. Jumalaa siis aiemmin pilkkasivat limuviinat, mutta nyt ne ovatkin niin kosher. 
Koko alkoholijärjestelmämme on uskonnon kaltainen. Se pohjautuu joskus päteneisiin oppeihin, ja muutoksia jarrutellaan, koska äkilliset muutokset saattaisivat saada ihmiset käyttäytymään holtittomammin ja mikä pahinta: epäilemään pyhiä oppeja.
Kukaan ei ole saanut viestiä läpi koneistolle, joka saa palkkaa siitä että se kieltäytyy ymmärtämästä, että tämä on niin nähty. Joskus Ruotsin-risteilyäkin pidemmälle matkustanut Fidel ei voi olla miettimättä, miten muissa Euroopan kehitysmaissa voi olla enää kiveä kiven päällä, kun viinit ja viskit ovat aina kuuluneet ruokakauppojen sisäänheittotuotteisiin. Holtittomia, ennalta-arvaamattomia, vaarallisia ja aina synti mielessä niillä – itseltään suojeltavilla sosiaalipartikkeleilla, tuumii koneisto.
Synti ja uskonto ohjailivat päätöksentekoa tälläkin kertaa. SSS-hallituksessa kokoomus oli valmis avaamaan politiikkaa merkittävästi ja puhui viinien päästämisestä kauppaan. Keskustalla oli huomattavasti varovaisempi ote, sillä uskon ja raittiusaatteen strobovalot sykkivät maakunnissa. Perussuomalaisissa linja oli kokoomuksen ja keskustan välissä.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko on halunnut antaa kasvot väljemmän, ns. eurooppalaisen alkoholilainsäädännön estämiselle.

HUOM! Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko ottaa viinien torppaamisesta kunnian itselleen. Hän kertoo blogissaan, että ”estimme yhden äänen enemmistöllä viinin päätyminen ruokakauppojen ja kioskien hyllyille”.
Pikkulinnut ja oraakkeli ovat kertoneet, että Niikko teki aktiivista käännytystyötä asian tiimoilta puoluetoverien keskuudessa.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että mikäli tuota yhden äänen enemmistöä ei olisi ollut, PS:n kanta olisi puoltanut viinejä kauppoihin. Tämä olisi tarkoittanut myös ravintoloille viinien ulosmyyntioikeutta. Voimme vain jossitella, olisiko keskustan nuiva suhtautuminen ollut käännettävissä, jos sekä kokoomus että perussuomalaiset olisivat olleet samoilla linjoilla.
Niikko on siten halunnut antaa kasvot väljemmän, ns. eurooppalaisen alkoholilainsäädännön estämiselle.

Kyse on pelkästään Alkon pelastamisesta

Edelliset isot alkoholilain remontit nähtiin 1990-luvun laman yhteydessä, kun kaljoittelun helpottamisesta haettiin sekä verotuloja, rauhallisempaa työttömien armeijaa ja lievää taloutta piristävää vaikutusta – ja sitä ennen vuodelta 1969, jolloin keskiolut vapautettiin.
Rytmitajuisena Fidel laskeekin, että seuraavan kerran alkoholilainsäädäntöä rohjetaan remontoida parinkymmenen vuoden päästä. Ehkä vuonna 2036 Suomessa uskalletaan sallia viinit kauppaan, ja 2056 olisi puolestaan terävien vuoro.

Koska lievemmän alkoholilainsäädännön estäminen on vain Alkon ja valvontakoneiston tekohengittämistä, niin laitetaan kahvi pelkästään Alkon myytäväksi. Kävisi sitten joku sielläkin sisäänheittotuotteen takia.

Fidel ehdottaakin, että Suomessa voitaisiin kokeilla viinien päästämistä ruokakauppoihin vaihtokaupalla: Suomessa juodaan karmeat määrät kahvia, epäeurooppalaisin juomatavoin, sillä se on poikkeuksellisen vaaleapaahtoista sellaista.
Marketteihin voitaisiin vetää kahvihyllyjen eteen kalterimattoa vaikkapa iltakuudelta ja kassoilla varmennettaisiin ikä kaikilta alle 70-vuotiaan näköisiltä. Selvästi hereillä oleville kahvin myynti olisi kokonaan kielletty. Ehkä siitä hyvästä viinit olisi mahdollista sallia myyntivalikoimaan. Kiusanteon ja kyttäämisen määrä olisi silloin samaa luokkaa.
Koska lievemmän alkoholilainsäädännön estäminen on vain Alkon ja valvontakoneiston tekohengittämistä, niin laitetaan se kahvi pelkästään Alkon myytäväksi. Kävisi sitten joku sielläkin sisäänheittotuotteen takia ja ostaisi ehkä joskus jonkun korkeakatteisen putelinkin, jos ei laiskuuttaan jaksa mennä erikseen marketin puolelle viiniä hakemaan.
Onhan se nyt törkeyden huippu, että kofeiiniaddiktion nimissä ohjataan marketteihin asiakkaita kolmen euron vastuuttoman halpuutetulla Juhla-Mokka-paketilla, tuumaa Fidel.
 
Teksti: Fidel Gastro
Piirros: Anu Nieminen
Fidel Gastro noudattaa omaa, tinkimätöntä linjaansa, jonka sävy ja luonne on kipeä, kepeä, liioitteleva ja selkeästi sellaiseksi havaittava. Fidelin näkemykset saattavat olla ristiriidassa sekä itsensä että muun maailman kanssa, eivätkä hänen kannanottonsa tarvitse noudattaa Viisi Tähteä -verkkolehden yleistä linjaa.
 

CategoriesYleinen

Facebook Comments