Sosiaali- ja terveysministeriön voimakaksikko, Kari Paaso ja Ismo Tuominen, on kuumaa tavaraa mediassa. Meritullinkadun Batman ja Robin lupaavat kansalle sirkushuveja sallimalla triplakossut ja jallukierrokset baareissa.
Samalla kenkää saavat valtionhallinnon pahikset, nuo baariväen ja kapakoitsijoiden vihaamat alkoholitarkastajat. Ja kansa hurraa. Vihdoinkin kossua jallulla ja ämpäri kaljaa päälle! Ihan ilman valvontaa…
Voi tätä elämää!
Ravintoloiden älyttömien myyntisäännösten vapauttaminen ja senttimittojen poistaminen ovat toimenpiteinä toki tarpeellisia, mutta pelkkiä lillukanvarsia, kun puhe pitäisi käydä todellisesta lainuudistuksesta.
Alkoholitarkastajien poistaminen ei muuta ravintoloiden vastuita anniskelutoiminnassa mihinkään, sillä jo nykyinen EU-lainsäädäntö perustuu omavalvontaan. Toki nyt vihdoin siirrytään tsaarinajan käytännöstä noudattamaan 20 vuotta voimassa olleita EU-lakeja.
Voimakaksikon rinnalla vaaleilla valitut kansanedustajat ovat saamassa alkoholilain kokonaisuudistuksessa paksupäisen huutolaispojan aseman. Tuominen ehtikin jo todeta, että päättäjät eivät usko tutkimustietoa alkoholiasioissa.
”Eduskunnassa on edelleen kansanedustajia, jotka huutavat sosiaalisessa mediassa, että liian korkea alkoholiverotus tuhoaa ja tappaa ravintoloita ja pienpanimoita. On siis ihan sama, mitä lukuja tai tietoja esittää, osa poliittisesta kentästä ei niihin reagoi”, Tuominen sanoi Suomen Kuvalehden haastattelussa (16.10.).
Alkon monopolin purkaminen ihan oikeasti kiinnostaa eduskuntaa.
Varsinkin uudet ja alle 40-vuotiaat kansanedustajat haluavat purkaa alkoholipolitiikkaan ja lainsäädäntöön liittyviä määräyksiä ja rajoituksia sekä ohjata alkoholin nauttimista ravintoloihin pois kotisohvilta ja kaduilta.
Kevään eduskuntavaalien vaalikoneiden vastausten perusteella lähes puolet eli peräti 95 kansanedustajaa olisi valmiita sallimaan joko vahvojen oluiden tai mietojen viinien myynnin päivittäistavarakaupoissa.
ketunhäntä pilkottaa virkamiesten kainalosta.
Kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajista jopa kaksi kolmasosaa on mietojen juomien myynnin vapauttamisen kannalla. Keskustan edustajista viinit ja oluet maitokauppoihin -linjalla on lähes joka kolmas.
STM aikoo tuoda alkoholilain valmistelun lausuntokierrokselle helmikuussa. On hyvä, että ministeriö on asiassa aloitteellinen, mutta ketunhäntä pilkottaa virkamiesten kainalosta.
Kyse on vuosia valmisteilla olleesta lainvalmistelusta, joten olisi vähintäänkin suotavaa, että STM nousisi pois poteroistaan ja olisi aidosti avaamassa laajaa kansalaiskeskustelua Suomen alkoholipolitiikan suunnasta 2020-luvulle – siis luomassa sananmukaisesti kokonaisuudistusta.
Facebook Comments