Olutasiantuntija Heino Tiilikainen arvioi loppukevään ja vapun tunnelmiin osuvia oluita. Ensimmäisenä ovat vuorossa tuhdit yli 5,5-prosenttiset oluet.
Vappuviikko ja pitkä viikonloppu ovat todellista oluen juhlaa. Loppukevään tummista ja tukevista mauista siirrytään kohti kesän vaaleita ja kevyitä oluita. Porvoolainen Heino Tiilikainen arvioi seuraavassa viisitoista tukevaa olutta.
Imperial Oatmeal Stout
Malmgårdin tuhtien ja tummien oluiden kavalkadi saa jatkoa kaurastoutista. Väri on täysin musta (400 EBC). Katkerot ovat kohtuullisen maltilliset (60 IBU). Beesi vaahto pysyy läsnä koko matkan ajan lasin pohjaan saakka.
Tuoksussa on paahteisuutta ja samalla myös sitrusta. Suutuntumaa kaura pehmentää, silti siinä on sopivaa kuivuutta, mikä vielä niittaa jälkimaussa paketin kasaan. Lopuksi klisee: petollisen helppoa juotavaa.
Malmgårdin Panimo, Loviisa
Alk. 9,0 %, 60 IBU
Emmer IPA
Punaruskea väri. Kuohkea pysyvä vaahto. Tuoksussa rusinaisuus sekoittuu maltaiseen makeuteen ja suutuntumassa mukaan tulee havupuun pihkaisuutta. Suutuntuma on kuitenkin samettisen pehmeä.
Jälkimaussa kuiva katkero pelastaa liialta makeudelta ja kokonaisuus löytää tasapainon. Mainio seurustelujuoma.
Malmgårdin Panimo, Loviisa
Alk. 6,2 %, 77 IBU
Hermansson Barley Wine
Porilainen barley wine isossa pullossa (0,75 l) vaatii rohkeutta ja aikaa avata pullo yksin. Hyvin toimii, koska oluen luonne kestää hyvin lämpenemisen. Väri on tummanpunertavan ruskea. Vaahto pysyy yllättävän hyvin, joka tässä tyylissä ei ole kovinkaan tavallista.
Tuoksussa on mallasta, marjaisuutta, rusinaa ja karamellia. Suutuntumassa hedelmäisyys tulee monipuolisesti esille tuoreena ja kuivattuna. Jälkimaku tasapainoinen; makeutta ja katkeroa sopivassa suhteessa. Beer Hunter’sin laatuun voi luottaa.
Beer Hunter’s, Pori
Alk. 11,0 %, 54 IBU
Jopen Johannieter Weizen Dubbelbock
Vahva vehnäbock Hollannista Jopen-panimolta. Mustan oluen päälle istahtaa ohut vaahto, joka liukenee pian lasin reunoille. Tuoksussa vahvahko paahdetun maltaan liki palanut aromi.
Suutuntumassa on aavistus nokisuutta, joka liukenee paahdetun maltaan ja alta pilkistävän alkoholin alle. Vehnäoluelle ominainen hedelmäisyys loistaa poissaolollaan, mutta eipä sitä tummahipiäisessä tuplabockissa kaipaakaan. Jälkimausta löytyy digestiivimäistä keksiä. Makusteluolut, joka nautitaan pieninä siivuina.
Jopen, Hollanti
Alk. 9,0 %, 18 IBU
Mallaskosken True Double IPA
Eihän Pohjanmaalla olla koskaan oltu vaatimattomia, mutta mitä antaa nauttijalleen kirjaimellisesti otettuna kaksinkertainen IPA? Oluen väri on kauniin ruskea ja vaahto hyvinkin kestävä.
Tuoksu on hedelmäinen, ei kovinkaan katkeroinen, ja suutuntuma maltillisen makea ja täyteläinen, mitä vahva ja lämmittävä, mutta piilossa pysyvä, alkoholi pyöristää.
Sokkomaistelussa olisin veikannut bockiksi. Tiukka ja tuhti yömyssyjuoma, jonka jälkimaun karamellisuus ei ole kovinkaan ipamaista. Mieluummin kuitenkin näin, kuin ”havuja perkele!” -tyyliin humaloinnilla suu rullalle.
Mallaskosken Panimo, Seinäjoki
Alk. 9,0 %, 75 IBU
IPA Kealakekua
Suomenlinnan Panimon jenkkityylinen samea IPA pitää vaahtonsa kiitettävästi. Tuoksun sitruksisen alun jälkeen pehmeämmät persikkaiset sävyt jatkuvat suutuntumassa.
Jälkimaku on makean pyöreähkö. Makoisa ja maistuva IPA ilman päällekäyvää katkeroa.
Alk. 6,5 %, 83 IBU
Suomenlinnan Panimo, Vantaa
Orwellian Nightmare Imperial Stout
Orava Brewing, Cool Head Brew, Maku Brewing, kaikilla sama osoite ja laitteet Tuusulassa, mutta kuitenkin eri tekijät ja erilaisia oluita. Orava Brewingin Imperial Stout oli Alkon käsityöoluiden joukossa vahvemmasta päästä.
Väri on läpinäkymättömän musta, ruskea vaahto kestää loppuun saakka. Tuoksu paahtomaltainen, hieman alkoholi pilkistää taustalta.
Suutuntumassa alkoholia ei erotu ja maku on pehmeä, maltainen, miellyttävä. Jälkimaussa suklaata, minkä kanssa tämän tyylin oluet seurustelevat sopuisasti.
Alk. 10,0 %, 45 IBU
Cool Head Brew / Orava Brewing, Tuusula
Mosaiik Vienna IPA
Tarttolaisen Pühasten panimon punaruskeassa India Pale Alessa on tasainen kestävä vaahto. Tuoksusta ryöppyää hedelmäisyyttä ja sitruksista kirpeyttä.
Suutuntumassa sitruksisuus vaimenee sekä antaa tilaa persikalle ja muille trooppisten hedelmien aromeille. Makeahko jälkimaku ei ole kovin pitkä. Hedelmäpommi!
Pühaste Pruulikoda, Viro
Alk. 6,9 %, 70 IBU
Stift Engelszell Gregorius Trappistenbier
Valmistaja trappistiluostari Engelszell Itävallasta. Hyvin tummanruskea väri. Liki olematon vaahto. Vahvan kuivattujen hedelmien, luumun, viinirypäleen ja persikan tuoksun alta nousee viinimäistä ja miedosti alkoholimaista aromia.
Suutuntumassa viinimäisyys korostuu, vaikka tummaa maltaisuutta ja kuivaa mutakakkua hiipii vähitellen esiin. Jälkimaku on äkkinäisen lyhyt. Marjaisa jälkiruoka ja aina varma tumma suklaa natsaa tällaisen enemmänkin Barley Wine -tyylisen oluen kanssa.
Stift Engelszell, Itävalta
Alk. 10,5 %, 30 IBU
Mallaskoski True Bock
Hyvin tumma, punaruskea väri. Lyhytkestoinen vaahto. Paahtuneen maltainen tuoksu ja makea maltaisuus määrittävät myös suutuntuman, joka peittää hyvin oluen vahvuuden.
Konstailematon tumma bock, joka toimii parhaiten ruokajuomana tuhtien liharuokien kanssa. Sopii hyvin ruoan valmistamiseen.
Mallaskosken Panimo, Seinäjoki
Alk. 6,5 %, 19 IBU
Shape Shifter West Coast IPA
Vaaleankeltainen väri. Kuplivan kuohkea lyhytkestoinen vaahto. Kuivahumaloinnin peruja on runsas sitrushedelmäinen ja mausteinen tuoksu.
Suutuntumassa hiilihappoisuutta ja raikasta hedelmäisyyttä riittävästi. Kohtuullisen pitkä jälkimaku. Kylmäsavulohivoileipä nappaa hyvin reippaan humaloinnin kanssa yhteen.
Fourpure Brewing, Englanti
Alk. 5,9 %, 60 IBU
Waahto Erä-Olut
Waahto Breweryn Eräsmies-blogin pitäjän kanssa yhteistyössä suunnittelema kuusenkerkkä-katajanmarjaolut on väriltään liki musta ja punasävyinen. Vaahto pysyy kohtuullisen hyvin. Tuoksu ei aukene kovinkaan runsaana.
Suutuntumassa myös vaatimaton makukirjo. Havuisuutta pilkistää, mutta kuusenkerkkä piilottelee jossain taustalla. Katkerot jäävät tukevan rungon vuoksi maltilliseksi, mitä seuraa helppo juotavuus. Tavoitteena lienee ollut riistaruokien kanssa nautittava ruokajuoma, ja siinä on onnistuttu.
Waahto Brewery, Savonlinna
Alk. 6,2 %, 50 IBU.
Saku Antvärk Dar Lager
Saku Antvärkin kolmen maltaan ja kolmen humalan tumma lager on tummanpunertavan ruskea. Vaaleanruskea vaahto pysyy hyvin elossa. Tuoksu on vahvasti maltainen, ja melassinen, josta mieleen hiipii Saku Tume.
Suutuntumassakin makea mallas pysyy vahvasti etualalla. Jälkimaussa humalien pihkainen flavori pelastaa liian äklöltä maulta. Parhaimmillaan ruokajuomana.
Saku Õlletehas, Viro
Alk. 5,7 %, 25 IBU
Saint Martin Bruin
Belgialaisen luostaripanimon Brasserie Brunehautin tummanruskea ale saa lasiin kaadettaessa tasaisen kestävän vaahdon ylleen. Tuoksumaailma on makean maltainen ja hedelmäinen.
Suutuntumassa on kirsikkaista tumman viinimarjan lehteä sekä hiilihappoisuutta, joka nostaa eri maut hyvin esille. Jälkimaku on sopivan katkeroinen. Tasaisen varma ja helpohko luostariolut.
Brunehaut, Belgia
Alk 8,0 %
Bean Stout
Norjalaisen Lervig-panimon vahva stout on musta, vähävaahtoinen. Tuoksussa erittäin runsas vaniljan ja kookoksen aromi tuo ylitse vuotavan karamellisuuden, mikä jatkuu myös suutuntumassa.
Lisäksi täytelakritsinen maku viimeistään tyrmää maistajan makuhermot. Suklainen jälkimaku, jossa on pähkinäisyyttä. Överi karkki, liikaa alkoholia!
Alk. 12,0 %, 80 IBU
Lervig Aktiebryggeri, Norja
Facebook Comments