Posso on kotkalaisten paikallisherkku ja kansallisaarre. Neljän viikon kuluttua järjestettävä Kotkan Meripäivät saa 60-vuotislahjaksi oman juhlaposson. Sydämenmuotoinen sokerinen herkku on tarkoitus jakaa rakkaan kanssa.
Perinteisiä possoja on leivottu Kotkassa jo 1940-luvulta lähtien. Kotkalaisille posso on lähes pyhä asia. Vaikka posso muistuttaa maultaan ja rakenteeltaan munkkipossua, on suuri virhe, jos joku kutsuu sitä hillomunkiksi tai possuksi. Se on posso ja sillä hyvä.
Posso on ohut, rapea ja sokeroitu perinneherkku omenahillotäytteellä. Posso on kaikille kaupunkilaisille tuttu, ja sitä tullaan usein Kotkaan kauempaakin maistelemaan.
Kotkassa on kaksi tunnettua possoleipomoa, joilla ovat omat reviirinsä ja ystävänsä. Leistin leipomo valmistaa possoja Karhulantiellä. Kotkan Leipomo eli tuttavallisemmin Turkia paistaa possoja Kotkansaaren Itäkadulla.
Antti Muuri on leiponut possoja Karhulan puolella omistamassaan Leistin leipomossa parikymmentä vuotta. Kokeneelta leipurilta vei aikoinaan jopa puolisen vuotta opetellessa possojen oikeaoppisen leipomisen. Muuri arvioi pyöritelleensä miljoonia possoja vuosien varrella.
Possoja on tehty aina samalla reseptillä löysästä taikinasta. Parhaina päivinä leipomossa taiteillaan käsin jopa 2 000 possoa.
Leistin possoja on myynnissä lepomon myymälän ohella Karhulan torilla ja Sutelassa. Parhaalta posso maistuu tuoreena ja perinteisesti sitä nautitaan paperipussista ulkoilmassa.
Kotkan Meripäivien 60-vuotisjuhlien kunniaksi leipuri Antti Muuri suunnitteli juhlaväelle erikoisposson.
Juhlapossossa on tuttu omenainen ja sokerinen maku sekä rapsakka rakenne, mutta muoto on uusi. Sydänposso on oodi Kotkan kaupungin arvoille joita ovat reiluus, rohkeus ja rakkaus.
”Halusimme tuoda jotain hauskaa ja herkullista Kotkan Meripäivien juhlavuoteen. Kunnioitamme kuitenkin alkuperäistä reseptiä. Juhlaposso on muodoltaan hieman leveämpi ja sydämenmuotoinen”, Leisti kertoo.
Sydänposson julkistamistilaisuudessa Muuri paljasti myös romanttisen puolensa. Leipuri kertoo menevänsä vielä tänä kesänä naimisiin ja sydänposso symbolisioi hänen mukaansa erityisesti rakkautta.
”Se on tarkoitettu jaettavaksi. Toivomme, että juhlapossoja nautitaan Kotkan kesässä yhdessä ystävän tai rakkaan kanssa. Koitapa syödä sokeroitua sydänpossoamme kahdestaan ilman käsiä”, Muuri haastaa.
Koko perheen Kotkan Meripäivät järjestetään tuttuun tapaan heinäkuun lopussa. Juhlavuonna tapahtuma palaa kaupungin keskustaan Sibeliuksenpuistoon, josta se oluttuu meren rantaan Sapokkaan saakka.
”Sydänposso on ihana yllätys juhlavuoteemme. Tällä kertaa Meripäiviä vietetään retroteemalla ja luvassa on nostalgiaa, ikonisia yllätyksiä ja monipuolista ohjelmaa koko perheelle. Nyt palaamme myös juurillemme Sapokkaan ja ydinkeskustaan, mutta juhlahumua voi aistia ympäri kaupunkia”, kertoo tapahtumapäällikkö Tiina Salonen.
Juhlapossoja on myynnissärajoitettuja eriä Kotkan Meripäivien aikaan ja muissa Kotkan kesätapahtumissa Leistin leipomon myyntipisteiden ohella Ravintola Torissa kauppatorilla.
Pääkuvassa possoleipuri Antti Muuri. Kuva: Annika Ruohonen.
Facebook Comments