Maan hallitus tarjoaa lisää niukkuutta ravintola- ja matkailualoille. Hallitus on sopinut budjettiriihessä, että alkoholijuomien valmisteverot nousevat. Sen sijaan jo pari kolme vuotta työn alla ollut ravintoloiden alkoholijuomien anniskelun arvonlisäveron laskeminen ei toteudu tällä vaalikaudella.
Hallituksen budjettiesitys lisää valtioneuvoton tiedotteen mukaan sosiaalista oikeudenmukaisuutta, taltuttaa osaajapulaa, nopeuttaa työllistymistä, kohentaa turvallisuutta ja tukee suomalaista ruoantuotantoa.
Samalla alkoholiverotus kiristyy vuositasolla 30 miljoonalla ja virvoitusjuomavero 25 miljoonalla eurolla.
”Alkoholijuomien valmisteverojen korotusten painotus on miedoissa juomissa ja viineissä. Päätös lähtee valmisteluun. Pyrimme fiksuihin ratkaisuihin”, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton puheenjohtaja, Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho tyrmää tuoreeltaan suunnitellut alkoholiverojen korotukset.
”Viimeiset alkoholiveron nostot ovat vaikuttaneet erityisesti oluen myyntiin. Lisäksi tarjousmyynnin säännökset, joita ei alkoholilain uudistamisen yhteydessä korjattu, ovat jo pitkään heikentäneet olutmarkkinaa”, Aho sanoo Panimoliiton tiedotteessa.
Kuivuuden aiheuttamaan ns. maatalouden kriisipakettiin on varattu pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan noin 90 miljoonan euron kokonaisuus. Poliisien määrärahoja korotetaan ja uusia poliisivirkoja perustetaan erityisesti haja-asutusalueille.
Matkailu- ja ravitsemisalojen jo vuosia toivoma sekä horeca-alojen työllisyyttä ja elinkeinotoimintaa elvyttävä anniskelun arvonlisäveron laskeminen 24:stä 14 prosenttiin jää toteutumatta.
Hallitus haluaa turvata maaseudun kyläkauppaverkoston ja vahvistaa niiden asemaa maaseudun lähipalveluiden tuottajina. Kyläkaupat monipalvelukeskuksina -kokeiluhankkeelle osoitettiin 1 miljoona euroa liiketoimintaedellytysten parantamiseksi.
Metsähallituksen retkeily- ja virkistysalueiden reittien korjaukseen ja kunnossapitoon kohdennetaan 1,9 milj. euroa. Määrärahalla edistetään reittien turvallisuutta ja luontomatkailun kehittämistä.
Juha Sipilän hallitus sopi kautensa viimeisessä budjettiriihessä vuoden 2019 talousarvioesityksestä, jonka loppusumma on 55,3 miljardia euroa. Budjettiriihessä toimeenpantiin lukuisia jo kehysriihessä tehtyjä linjauksia. Esitys on tarkoitus hyväksyä valtioneuvoston yleisistunnossa maanantaina 17. syyskuuta.
Facebook Comments