F

Fidel Gastro: Salve-sotkun on syytä olla herätys koko ravintola-alalle

Fidelin ohella moni muukin on ihmetellyt, miten simppelistä asiasta saadaan joskus sekava vyyhti. Helsingin klassikkoravintoloihin kuuluvan Salven tilanne on nyt tällainen. Salve-kiistassa osapuolina ovat ravintolakiinteistön omistava taloyhtiö, ravintolajätit Royl Ravintolat Oy sekä HOK-Elanto. Kiistan takana on asetelma, joka on ns. Game-Changer eli tähän asti vallinneiden pelisääntöjen romuttuminen, jota moni karsastaa. Syystäkin.
Helsingin Bulevardin päässä, Hietalahdenranta 11:ssä sijaitseva Salve on toiminut talossa vuodesta 1927 lähtien. Alun perin ravintola on ollut merimiesten, pikkurikollisten sekä maksullisten, ns. neuvotteluun kuulumattomien naisten kansoittama. Ennen laivat olivat puuta, miehet rautaa ja sittemmin laivat ovat rautaa ja ala pelkkää logistiikkaa, joten asiakaskunta on muuttunut, vaikkakin se on yhä monimuotoinen taiteilijoineen, bisnesjamppoineen ja ihmettelevine turisteineen.
Helsingin Osuuskauppa osti Salven liiketoiminnan vuonna 1990. Kaupassa tulivat sekä Salve-nimi että irtaimisto. Toiminnan myötä HOK:in pyörittämä Salve jatkoi vanhoilla linjoilla ja paistetut silakat ovat olleet iät ajat sen signatuuri. Annoksia lapataan päivittäin menemään n. 60, kuukaudessa 1800 ja kiloiksi muutettuna vauhti tarkoittaa yli puolta tonnia silakoita kuukaudessa.
Viiden Tähden pyörittämässä Suomen 50 Parasta Ravintolaa -ammattilaisäänestyksessä Salve on ollut parhaiden listalla vuosina 2005, 2006, 2007 ja 2011.
Ravintolan sisustus on kuin muisto menneiltä merenkävijöiden ajoilta: seinillä on purjehdus- ja laiva-aiheisia tauluja, siellä täällä laivojen pienoismalleja, ankkureita, köysiä, jokunen pelastusrengas ym. merenkulusta kertovaa – yhtä aikaa kitch ja autenttinen.

Salvegaten ydin on siinä, voiko uusi ravintoloitsija hyödyntää edellisen ravintolan nimeä, sisustusta, konseptia sekä annoksia ja muutoinkin vaalimalla edellisen ravintolan perinteitä ilman liiketoimintakauppaa?

Liiketilan omistaja Asunto Oy Hietala Bostads Ab pyrki nostamaan ravintolan vuokraa, jota HOK-Elanto ei katsonut voivansa maksaa. Näin ollen taloyhtiö ei halunnut uusia pitkäaikaista vuokrasopimusta, joka päättyy vuoden 2016 lopussa ja neuvottelukumppaniksi ilmaantui Royal Ravintolat, jolla on tälle vuodelle kiivas, noin 10 uuden ravintolan laajentumisvaihe meneillään. Taloyhtiö aloitti tarjouskilpailun, johon HOK-Elantoa ei enää kutsuttu.
Tässä asetelmassa neuvotteluissa unohtui, että HOK-Elanto omistaa ravintolan nimen, irtaimiston ja liikemerkin. Helsingin Uutiset seurasi tapahtumien kulkua tiiviisti ja julkilausumista kävi ilmi, että Royal Ravintolat oletti voivansa jatkaa tilassa Salve-nimellä, kalustuksella ja konseptilla silakoita myöten, vaikkakin paremmalla laadullisella tuotelupauksella. Joko taloyhtiössä tai Royalissa, tai molemmissa huusholleissa tehtiin kauppaa ohi tahon, joka on Salven toiminnan omistaja. Kysymys kuuluu, oliko sovittu tai oltu sopivinaan jostain, mihin kummallakaan ei ollut oikeutta?
Tähän asti yleinen käytäntö on ollut se, että jos jokin taho on kiinnostunut liiketoiminnan ostamisesta, asiasta neuvotellaan omistajan kanssa. Salvegaten ydin on siinä, voiko uusi ravintoloitsija hyödyntää edellisen ravintolan nimeä, sisustusta, konseptia sekä annoksia ja muutoinkin vaalimalla edellisen ravintolan perinteitä ilman liiketoimintakauppaa?
Royal Ravintolat ja Hok-Elanto eivät ole päässeet nimi-, irtaimisto- ja konseptiasiassa sopuun, ja HOK-Elanto on ilmoittanut, että se siirtää Salven toiminnan vuoden lopussa Hietalahdenranta 11:sta irtaimistoineen 100 metriä Bulevardin toiselle puolelle, näköetäisyyden päähän Hietalahdenranta 5:een, omistamansa Chico´s:in tiloihin. Salven entinen liiketila siirtyy tyhjänä Royal Ravintoloille vuoden 2017 alussa.
Vuokrasopimus määrittelee, missä kunnossa tila pitää palauttaa vuokranantajalle, yleensä siinä kunnossa, missä se oli ennen kuin vuokrakausi alkoi. Siten lähtijä saa viedä kaiken omaisuutensa pois.  Kiinteät asennukset kuten LVS eli lämpö-, vesi- ja sähköasennukset jäävät kiinteistön omaisuudeksi.
Nyt odotetaan, kuinka lähelle alkuperäisen Salven sisustusta ja ruokalistaa uusi ravintola on ja millainen nimimuunnos loistaa julkisivussa.

Jos tällainen ryöstökäytäntö yleistyisi vuokralaisten vaihdosten yhteydessä, merkitsisi se koko valtakunnassa tuhansien ravintoloiden omistajayhtiöiden taseissa omaisuuden arvon nollaamisen samalla hetkellä, kun vuokrasopimus kilpailutuksen tuloksena päättyy.

Fidelin oletus on, että Salve-nimeä ei ollut rekisteröity ja siksi liiketoiminnan omistajasta tuli taloyhtiöneuvotteluissa ”omistaja”. Tuotemerkkiomistajuus kuitenkin tunnustetaan laissa vaikka muodollista rekisteröintiä ei olisi tehty, koska tuote-, liikemerkki ja aputoiminimiä suojaa ns. vakiintumispykälä. Monelta harmilta vältyttäisiinkin, jos ravintolan nimi rekisteröidään, vaikka rekisteröimättömyys on ollut ravintola-alalla käytäntönä. Muilla liiketoiminta-alueilla aineettomat eli ns. immateriaalioikeudet on ymmärretty jo aikaa sitten.
Kiistassa on kyse oikeudellisesti kahdesta täysin eri asian yhdistämisestä: vuokraoikeudesta tiloihin ja omistusoikeudesta liiketoimintaan, nimeen, konseptiin ja good will-arvoon. Nämä kaksi asiaa vuokranantaja-taloyhtiö ja Royal Ravintolat ovat niputtaneet yhdeksi kokonaisuudeksi vuokraamisen yhteydessä.
Jos tällainen ryöstökäytäntö yleistyisi vuokralaisten vaihdosten yhteydessä, kun vuokrasopimus on katkolla, merkitsisi se useimpien 1400 helsinkiläisravintolan ja ylipäänsä koko valtakunnassa tuhansien ravintoloiden omistajayhtiöiden taseissa omaisuuden arvon nollaamisen samalla hetkellä, kun vuokrasopimus kilpailutuksen tuloksena päättyy. Pienimpien kohdalla tämä tarkoittaisi käytännössä konkurssia. Suurillekin vaikeuksia Hok-Elannon tapaan.
Ravintolan nimen omimista ja salarekisteröintiä on esiintynyt aikaisemminkin. Viimeistään Salve-sotkun pitäisi herättää jokaisen ravintoloitsijan huolehtimaan siitä, että ravintolan toiminimi on asianmukaisesti rekisteröity. Yhtiön alla olevan aputoiminimen kuten ravintolan nimen rekisteröinti maksaa 100 euroa.
Fidel kysyykin, kuka tai mikä tällä tai millään muullakaan toimialalla olettaa saavansa vastikkeetta omistukseensa vuokraaminensa tilojen seinässä olevan nimen? Seinässä, jossa lukee esimerkiksi Savoy, Elite tai Löyly? Uups, Royal Ravintolat toimiikin näissä, joten aika näyttää, tuleeko tästä jatkokertomus.
Jälkikirjoitus:
On omiaan heikentämään jo ennestään hampaattomaksi sanotun MaRa:n arvovaltaa ja uskottavuutta, koska kaksi sen suurinta jäsentä ottelevat tällaisesta asiasta julkisuudessa.  MaRa:n edunvalvontatehtäviin luulisi kuuluvan myös vastuullisen ja asiallisen liiketoimintatavan peräänkuuluttaminen. Eikä sovittelijan roolikaan tunnu vieraalta oletukselta.
Fidel2
Teksti: Fidel Gastro
Fidel Gastro noudattaa omaa, tinkimätöntä linjaansa, jonka sävy ja luonne on kipeä, kepeä, liioitteleva ja selkeästi sellaiseksi havaittava. Fidelin näkemykset saattavat olla ristiriidassa sekä itsensä että muun maailman kanssa, eivätkä hänen kannanottonsa tarvitse noudattaa Viisi Tähteä -verkkolehden yleistä linjaa.
 

CategoriesYleinen

Facebook Comments

Comments are closed.