Alko kertoo avaavansa verkkokauppansa tässä kuussa. Alkoholimonopoli käyttää sille lain suomaa etuoikeutta tuomalla juomansa – aina samppanjasta ja pienpanimoluista valtion viinaan saakka – kauppa-autoihin ja kotioville sote-alueen perimmäistä savua myöten.
Alko perustelee myyntipisteidensä laajentamista vastuullisella alkoholikaupalla. Itse asiassa kyse on Alkon vastaiskusta matkustajatuonnille, sillä jo nyt turistituonti vastaa lähes 200 viinakaupan myyntiä.
Toiseksi Alko laskee menettävänsä vahvojen oluiden ja lonkeron kaupan kokonaan marketeille ja kyläkaupoille myyntirajan mahdollisesti noustessa 5,5 prosenttiin.
Kolmanneksi kyse on myös Alkon tiukan viinan myynnin syöksykierteestä. Väkevien myynti on sakannut viime vuodet hurjaa vauhtia. Valtion viinaa haetaan halvalla nyt jo Latviasta saakka.
Päätöksentekoa ohjaa kummallinen käsitys valtion viinakaupan kaikkivoipuudesta.
Alkon monopoliin liittyvää keskustelua ja päätöksentekoa ohjaa kummallinen käsitys valtion viinakaupan kaikkivoipuudesta. Se kohtaa huippunsa poliitikkojen ja STM:n lainlaatijoiden ahkerasti viljelemässä lauseparissa
”Alkon monopoli on pyhä asia, siihen ei kosketa!”. Toinen outo väite kuuluu, että vain Alko kykenee toimimaan vastuullisena alkoholijuomien myyjänä ja jakelijana.
Kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) viittasi aiheellisesti blogissaan kaksinaismoralismiin alkoholipoliittisessa ajattelussa ja alkoholilain kokonaisuudistuksen valmistelussa. Pelkonen kirjoittaa, että meillä ”käytetään kansanterveydellisiä perusteita Alkon olemassaololle ja toiminnalle, mutta samalla tehdään avauksia jakelun lisäämiseksi”.
Minuakin on jo vuosia ihmetyttänyt, miksi sääntelysatraapit pitävät visusti suunsa kiinni silloin, kun on kyse valtion viinakaupan laajentamisesta ja samalla saatavuuden lisäämisestä.
Mihin unohtuvat lainlaatijoiden vastuullinen alkoholipolitiikka ja saatavuuden rajoittamisen ismit silloin, kun he sallivat kauppa-auton tiputtaa pari kertaa viikossa Peräkorven maitolaiturin ryyppyringille korin suomivinaa ja kassikaupalla aperitaa?
Raittius on kansanedustajalle omantuonnon kysymys – mitä tekemistä sillä on alkoholilain kanssa?
Kannatan ehdottomasti juomien saatavuuden laajentamista, sillä se tukee EU:n kuluttaja- ja elinkeinopolitiikkaa. Yhteisölainsäädännön henkeä ja kirjainta voi vain toteuttaa sallimalla mahdollisimman monen toimijan harjoittaa lainmukaista vähittäiskauppaa.
Vastuullisuus tarkoittaa siis myös tasapuolisuutta, eikä sata vuotta vanhojen monopolirakenteiden tekopyhää ylläpitämistä.
Suomalainen alkoholipoliittinen ulkokultaisuus tulee vielä saavuttamaan todellisen huippunsa, kun kansanedustajat pääsevät tulevaisuudessa äänestämään uudesta alkoholilaista. Raittius kuuluu eduskunnassa niin sanottuihin omantunnon kysymyksiin, joita eivät sido puoluekuri ja ryhmäpäätökset.
Aivan kuin alkoholilain valmistelulla ja Alkon reviirin laajentamisella olisi jotakin tekemistä raittiuden ja omantunnon kanssa. Lain valmistelua ohjaavat ihan toiset voimat ja ihanteet.
Heikki Kähkönen
Facebook Comments