O

Ostereiden juhlaa Suomen ensimmäisillä osterifestareilla marraskuussa Helsingin Tukkutorilla

Kaviaari- ja osteribaari Finlandia Caviar järjestää Suomen ensimmäisen osterifestivaalin Helsingissä lauantaina 2. marraskuuta. Oyster Fest 2024 -tapahtumassa on luvassa herkkuhetkiä ja ennakkoluulotonta tutustumista osterien valloittavaan maailmaan. Päivän aikana ammattilaiset ja nautiskelijat kilpailevat osterien avaamisessa ja nautiskelussa. Osterit ovat todellista superruokaa.

Kumppanuusartikkeli Finlandia Caviarin kanssa

Makuhermoja hivelevää osteritapahtumaa on odoteltu Helsinkiin jo useita vuosia. Kaviaari- ja osteribaari Finlandia Caviar järjestää 10-vuotisjuhliensa kunniaksi Oyster Fest 2024 -osterifestarin lauantaina 2. marraskuuta klo 12–23. Tapahtumapaikkana on Agroksenmäen holvikellari Helsingin Tukkutorilla.

Oyster Fest 2024 -festivaalilla on luvassa kulinaarisia herkkuhetkiä ja tutustumista osterien maailmaan. Johdattelijoina ovat Suomen tunnetuin osteriasiantuntija Johann Schlag ja osterien avaamisen moninkertainen maailmanmestari Anti Lepik.

Tapahtuman pääjärjestäjä Valeria Hirvonen sanoo, että Oyster Fest 2024 on matalankynnyksen makutapahtuma, jonne jokainen on tervetullut. Ostereiden makuun pääsee ammattilaisten opastamana.

”Sinun ei tarvitse olla osteriasiantuntija. Into makuelämyksistä nauttimiseen ja uuden kokemiseen riittää. Vieraat saavat vinkkejä osterien nauttimiseen ja valmistamiseen sekä voivat osallistua osterien syöntikilpailuun”, Hirvonen kertoo.

Oyster Fest 2024 järjestetään tunnelmallisessa Agroksenmäen holvikellarissa. Kuva: Finlandia Caviar.

Festivaalilippu on kokonaispaketti osterien ja hyvien juomien maailmaan.

Oyster Fest 2024 -tapahtuman pääsyliput koostuvat erihintaisista kokonaisuuksista, joihin sisältyvät sisäänpääsyrannekkeen ja ostereiden ohella oma kristallilasi Oyster Fest 2024 -logolla sekä kuplivaa juomaa, joka on joko viiniä tai alkoholitonta. Arvokkaan kristallilasin on valmistanut haminalainen Sevenon.

Edullisempi 60 euron paketti sisältää kuusi osteria ja yhden lasillisen juomaa. Laajempaan 110 euron pakettiin sisältyy kaksitoista osteria ja kaksi lasillista kuplivaa juomaa. Lisäksi Finlandia Caviar tarjoaa festarivieraille ilmaiset kakkukahvit.

”Festivaaliranneke on voimassa koko tapahtuman ajan eli voit käydä välillä alueen ulkopuolella ja palata myöhemmin takaisin”, Hirvonen muistuttaa.

Tapahtumaranneke sisältää ostereiden lisäksi arvolasin ja kuplivaa juomaa. Kuva: Finlandia Caviar.

Festivaalin aikana vieraat voivat ostaa lisää ostereita, viiniä, samppanjaa, kaviaaria ja hummerihodareita. Festarin erikoisuutena ovat Suklaa Täplän käsintehdyt valkosuklaamakeiset kaviaarilla ja samppanjalla.

”Päivän mittaan on mahdollista seurata hauskoja ammattilaisten ja amatöörien kilpailuja tai osallistua itse osterien avaamis- tai syöntikisaan. Luvassa on myös paljon yllätyspalkintoja, jotka jaetaan kaikkien osallistujien kesken”, Hirvonen luettelee.

Ravintola-ammattilaisille oma kilpailu.

Ravintola-alan ammattilaiset kilpailevat jännittävässä osterien avaamiskilpailussa. Osallistumismaksu kilpailuun on 100 euroa. Voittaja saa mestarin tittelin ja diplomin lisäksi 300 euron arvoisen pääpalkinnon, joka on aito helmikoru. Kaikki osallistujat saavat myös laadukkaita yllätyspalkintoja.

Lisäksi kilpailijat saavat osteriveitsen, esiliinan ja lippalakin tapahtuman logolla sekä kaksi kuuden osterin kuponkia ja kaksi osterien kanssa sopivaa juomaa kristallilaseineen.

Festareilta on suora videolähetys kaikkien yhteistyökumppanien somekanavissa ja YouTubessa. Ravintolat saavat samaan hintaan näkyvyyttä ja kontakteja kulinarismia arvostaviin kuluttajiin paikan päällä. Yritykset voivat lisäksi jakaa omia videoitaan ja kuvakavalkadejaan tapahtuman isolla näytöllä koko päivän ajan.

Ravintola-ammattilaisille on ohjelmassa oma osterikisa. Kuva: Finlandia Caviar.

Osterit ovat ympäristöystävällisiä ja erittäin terveellisiä – todellista superruokaa.

Eurooppalaista osteria esiintyy rannikkovesissä Välimereltä Keski-Norjaan. Suomessa ostereita on syöty 1700-luvulta lähtien. Turun piispa Carl Fredrik Mennander (1712–1786) oli tunnettu herkkusuu, joka teki akateemisia tutkimuksia ruoasta. Mennanderille Suomesta saatavat raaka-aineet eivät riittäneet. Niinpä hän tilasi Tukholmasta ostereita herkutteluhetkiinsä.

Jokaisella meistä on oma mielipide ja mielikuva ostereista, mutta yllättävän harva on oikeasti maistanut näitä meren maukkaimpiin kuuluvia herkkuja. Kun ostereiden makuun pääsee, paluuta ei ole, sanovat monet niiden valtavan laajan makumaailman löytäneet kulinaristit.

Osterit ovat vitamiini- ja kivennäispitoista superruokaa. Kuva: Pixabay.

Tuoreita ostereita ei niellä kokonaisina, vaan ne pureskellaan parhaan maun esille saamiseksi. Jos osterit hotkaisee purematta, makuelämys menee täysin hukkaan. Kun raaka suupala puraistaan kahtia, maku on aina merellinen, mutta vaihtelee osterin kasvupaikan mukaan. Osterit voidaan myös kypsentää esimerkiksi leivittämällä tai friteeraamalla japanilaisittain.

Osterit ovat varsinaista terveysruokaa, sillä niissä on runsaasti omega3-rasvahappoja ja vitamiineja. Ne eivät sisällä lainkaan rasvaa. Ostereissa on myös rautaa, kuparia, fosforia, magnesiumia ja erityisesti sinkkiä, joka tekee niistä rakkauden ruokaa.

Ostereiden viljely on ympäristöystävällistä, sillä ne suodattavat ravintonsa suoraan vedestä. Kasvatukseen ei tarvita ylimääräistä rehua, lääkeaineita tai kemikaaleja. Suomen Luonnonsuojeluliiton mukaan Välimerellä ostereita kasvatetaan melko runsaasti, mutta kasvatuksesta ei aiheudu kuormitusta ympäristölle.

Oyster Fest 2024 -by Finlandia Caviar lauantaina 2.11.2024 klo 12-23, Agroksenmäen holvikellari, Vanha Talvitie 14, Helsinki. Tapahtumainfo: finlandiacaviar.fi/oyster-fest-2024.

Facebook Comments