Viisi Tähteä kysyi 30 naisammattilaiselta ravintolatoimen eri sektoreilta sekä hierarkian eri tasoilta, millaista ja miten seksuaalista häirintää esiintyy alalla.
Kari Kape Aihisen Puoli seitsemän -TV-haastattelu nosti esille rakenteellisen ongelman naisten asemasta Suomen ravintolakeittiöissä. #Metoo-kampanja on puolestaan nostanut seksuaalisen häirinnän tapetille.
Pohjoismaisten horeca-alojen ammattiliittojen notonthemenu-kampanja nostaa puolestaan esille asiakkaiden asiattoman käytöksen työntekijöitä kohtaan salin puolella, mutta ravintolatyöntekijöiden keskinäinen seksuaalinen häirintä ei ole noussut näkyväksi keskustelun aiheeksi.
Samaan aikaan mm. Ruotsissa ja Briteissä keskustelu käy kuumana. Mutta Suomessa vallitsee aiheen väistelyn ilmapiiri. Selitykseksi on tarjottu pienen maan ja pienten piirien painetta, jossa suun avaaminen tarkoittaisi leimautumista vaikeaksi henkilöksi ja työmahdollisuuksien sulkeutumista.
mafiasta tuttu omerta, hiljaisuuden käyttäytymissääntö estää asian nousemisen esille.
Näin on käynyt jo mm. elokuva- ja teatterialalla, jossa lopulta miesohjaajat jäivät nimeämättä, vaikka yli tuhat esiintyvien taiteiden ammattilaista on allekirjoittanut eilen julkistetun kannanoton, jossa vaaditaan seksuaalisen häirinnän lopettamista.
Viiden Tähden kyselyssä vastaukset ovat anonyymeja, mutta julkaisemme seuraavina päivinä myös artikkeleita, joissa muutama rohkea nainen kertoo kokemuksistaan omalla nimellään, koska he vaativat tilanteeseen muutosta ja häirinnän lopettamista.
Niina Oinonen on tehnyt Savonia-ammattikorkeakoulussa opinnäytetyön Työpaikkakiusaaminen ravintola-alalla. Oinosen mukaan myös seksuaalista ja sukupuolista häirintää on havaittavissa ravintola-alalla, mutta huomattavasti vähemmän kuin työpaikkakiusaamista.
Eniten seksuaalista ja sukupuolista häirintää ilmenee sukupuolisesti vihjailevilla eleillä ja ilmeillä, sekä vartaloa, pukeutumista tai yksityiselämää koskevilla epäasiallisilla huomautuksilla ja kysymyksillä.
Opinnäytetyön kyselyiden perusteella käy ilmi, että työpaikkakiusaamista ilmenee lähes yhtä paljon niin työntekijöiden kuin esimiehen puolelta. Seksuaalista tai sukupuolista häirintää ilmenee kyselyn mukaan kuitenkin enemmän esimiesten puolelta verrattuna työntekijöinä työskenteleviin.
Oma kyselymme osoittaa saman.
Seuraavassa on otteita naisten kertomuksista ja näkemyksistä ravintola-alan seksuaalisesta häirinnästä:
”Ihmiset kokevat asian eri tavalla ja ravintoloissa ilmenee monen tasoista häirintää, mutta kuinka moni siitä häiriintyy tai jaksaa nostaa asiaa esille, on jo toinen juttu. #Metoo-kampanja nosti asian esille myös ravintola-alan ihmisten keskuudessa, mutta siitä ei keskustelu sen enempää ole näyttänyt lähtevän lentoon.”
”Olen mielenkiinnolla seurannut molempia keskusteluja: niin #MeToo-kamppanjaa kuin myös Kape Aihisen haastattelun aiheuttamaa kohua. Nelisen vuotta sitten Hans Välimäki puhui Mtv3:n haastattelussa samasta aiheesta, miksi naisia on huippukeittiöissä vähän. Suomessahan asia on näin, ei niinkään ulkomailla, jossa voi hyvinkin luoda uraa huippukeittiössä ja saada perheen. Lisäksi ulkomailla taidetaan haastaa seksuaalisesta häirinnästä oikeuteen herkemmin. Itse olen valinnut uran perheen sijaan, ihan tietoisesti.”
”Omaa sopeutumista keittiökulttuuriin ja sen ronskiuteen on auttanut myös huumorintaju, useimmiten osaan ja uskallan antaa samalla mitalla takaisin.”
”Ala on liian pieni ja siksi kiroan sitä. Pomot ovat pahimpia. Toiseksi pahimpia ovat seksistiset kokit, joita niitäkin piisaa.”
”Pomot ovat onneksi parantumassa. Kokit samoin, ehkä. On tärkeä nostaa asia esiin, etteivät nuoret joutuisi käymään läpi samaa, mitä meidän oli pakko.”
”Naisten rooli koko HoReCa-alalla on ongelma. On liian paljon seksismiä ja ikäviä kokemuksia. Pahimmillaan asiat olivat 1990- 2000-luvuilla, kun kokit tulivat muotiin. Voi perkele, kun kokeista tuli isoja. Vuoden kokit ja suuret taiteilijat. Suomen Ramsayt kiukuttelivat. Millepä muille kuin saliorjilleen.”
”Oli ihan normi, että salitarjoilijat olivat keittiön alla. Mutta myös jotkin asiakkaat katsoivat voivansa puristella. Se oli ihan uskomatonta menoa. Siinä ei piika pikkarainen enää arvoansa tajunnut. Oli huutoa, raivoa ja lisää nöyryytystä sekä huorittelua tiskin takaa köökistä.”
”Keittiömestari oli kunkku tunkiolla ja huusi: saatanan huora, ruoka seisoo.”
”Oli aivan sama, oliko päällikkönä mies tai se miesmäisille tavoille oppinut vittumainen naisvuoropäällikkö. Johdettiin kuin karjaa, jolle ei maksettu ajattelusta. Ajan henki oli tehot, ekstrat ja vittuilu. Sittemmin sali nousi ja otti paikkansa. Nykyään kokitkin ovat salissa.”
”Kun alan johtopalleille palkataan joku, etsitään aina sisäsiistein mies. Se kiva ja kova kaveri. Naiset eivät pääse näihin pöytiin, paitsi jos tekevät tuplasti duunia ja tulosta. Silti se ei riitä. Alalla ei oltu totuttu nuoriin naisiin esimiehinä, ei ehkä vieläkään luontevasti. Varsinkaan raskaassa sarjassa. Kyseenalaistusta tuli joka suunnasta, asiakkailta, pomoilta ja kollegoilta. Mutta sitten ne… pomot.”
”Alalla on aina ollut paljon 50v-setäjohtajia ja nuoria naisia. Ei tarvitse olla arkkitehti, jotta ymmärtää mitä näistä elementeistä syntyy.”
”Eli naisen ulkonäkö, huippuosaaminen, lyhyt hame, reipasta liikevaihtoa. Näitä ovat johtamassa sitten osin narsistiset tyttöjentykkääjät. Naiset alistettiin taas, vaikka saikin ylennyksen. Minihameesta tuli työasu. Pian näitä ihmeen tekijöitä olikin yhtäkkiä joka puolella. Joka firmassa. Ja mekot lyhenivät entisestään. ”
”Periaatteessa kun katsot naisia, jotka ovat huipulla, niitä aina ahdistellaan. Nainen, valta, tulos, what ever. Tee työsi hyvin, niin pomoapina tykkää sinusta liikaa.”
”Naiselle on ongelma, jos on työhullu ja hyväksymistä kaipaava sekä vielä nättikin. Ah, mikä helppo mahdollisuus.”
”Ikinä en ole kuullut tai nähnyt, että kukaan nainen tekisi sitä uran takia. Enempi kyse on manipuloinnista. Pahinta on, kun oma pomo saa sinut rakastumaan itseensä. Miksi saa? Siksi, että työn takia ei ole aikaa muuhun. Sitä hakee rakkautta ja kosketusta aina kuitenkin jostakin. Sitten oma pomo hyväksikäyttää tai romantisoi arkesi, jopa vuosia.”
”Työmatkoilla et saa olla rauhassa hotellihuoneessa, kun viestiä pukkaa, härskiä, hävytöntä ja asiatonta.”
”Pelko omasta työstä on siinä ihan naamassa. Vaikka tiedät olevasi ammatissa hyvä, kenties alasi parhaita. Ei se auta. ’Hell hath no fury like a man scorned’, eli mitä tulee tyrmättyyn kosintaan, päällikkömiehen suuttumus on hurja ja helvetillinen. Onpa sitä semiraiskauskin koettu. ”
”Tämä on aivan kaavamaista, Ihan tietty gameplay. Pahinta on kun päällikkömiehet raiskaavat naisen mielen ymmärtämään, että tämä kuvio on normi ja se on vain hyväksyttävä. Mind games. Onpa sekin koettu, että ketjun johtoryhmän kokouksia on pidetty strippibaarissa. Työmatkoillakin johtajat katosivat ”neitibaareihin”. Viesti meille naisille on selvä ja halventava.”
”Mutta onneksi naiset puhuvat keskenään näistä asioista, sotkuisista rakkauksista ja hyväksikäytetyksi tulemisesta. Miehet eivät sitä ymmärrä, että me puhumme.”
”Omalla, jo taakse jääneellä urallani en joutunut kokemaan fyysistä ahdistelua. Kaikenlaista tytöttelyä ja vähättelyä kyllä aika-ajoin sekä epäilyjä siitä, että olin varmasti edennyt asemaani ns. reittä pitkin. No, itse toki tiedän, että urakehitykseni taustalla olivat aivan samat ammatilliset kyvyt menestyä ja kehittyä kuin miehilläkin.”
”Urakehityksen esteenä ei ole ollut äitiyslomia tai tarhasta haettavia lapsia. En ollut valmis heittäytymään heikomman sukupuolen rooliin, vaikka jonkun mielestä olisi ehkä pitänyt.”
”Härskit puheet ja vitsit ohitin aika pitkälti huonona käytöksenä ja itsetunnon puutteena. Jokaisen naisen sietokyky asian suhteen on erilainen ja todennäköisesti hyvin harva on välttynyt vihjailevalta käytökseltä, puheilta tai muulta ahdistelulta kokonaan.”
”Isoja ongelmia nykyään on myös tytöttelyasenne. Katsokaa vaikkapa Mara:n hallitusta.”
Kuvat: Pixabay
Lue Viiden Tähden #Metoo -sarjan muut artikkelit:
Ina Niiniketo: ”Pitääkö naisen todistaa, että on äijä keittiössä vai hyvä kokki”
Maija Silvennoinen: ”Seksuaalinen häirintä pitää saada kuriin”
Vuosi sitten Fidel Gastro avasi ravintoloiden pimeän puolen: Seksismiä, huutamista, väkivaltaa ja huumeita
Facebook Comments