M

Maija Silvennoinen: "Seksuaalinen häirintä pitää saada kuriin!"

”Ikäni olen työskennellyt ravintolassa mutta seksuaalisesta häirinnästä ei ole puhuttu tällä nimikkeellä. Asiakkaat on yleensä leimattu vain ikäviksi tai ilkeiksi ihmisiksi. Seksuaalista häirintää on ollut ravintola-alalla iät ja ajat.”

”Tarjoilijan työ perustui pitkään prosenttipalkkaukseen ja siitä syystä asiaa ei ole pidetty pahana, jos asiakas vähän taputteli tai puristeli.”

”Salin puolella oli etupäässä naisia. Monesti siitä sai myös lisää tippiä. Prosenttipalkasta luovuttiin 1990-luvun alkupuolella.”
”Samoin on ollut baaritiskilläkin työskentelevillä. Jos olit iloinen, pirteä, rintava ja hyvännäköinen niin tippiä tuli varmasti. Sama varmaan pätee tänäkin päivänä.”
”Olen työskennellyt keittiössä koko ikäni, siellä on ollut etupäässä miehiä työkavereina. Siellä se vasta hurtti huumori lentää. Mutta siihen oli totuttu ja sitä ei osattu pitää häiritsevänä.”
”Yleensä ravintola-alalla oli porukkaa, jotka osasivat myös pitää puolensa niin salin kun keittiönkin puolella.”
”Jos ei halunnut, että taputeltiin tai jutut oli ronskimpia, siitä sanottiin. Silloin kunnioitettiin toistemme yksityisyyttä ja mielipiteitä. En ole koskaan kokenut kyseistä häirintää, onnekseni.”
”Nyt kun kuuntelee, niin joka alalla on seksuaalista häirintää.”

”Ei hyväkäytöksinen ihminen puristele ihmisiä intiimeistä paikoista, ei kerro härskejä vitsejä eikä nimittele ihmisiä loukkaavasti,

vain sen takia, että pyrkii pahoittamaan ja loukkaamaan toisia ihmisiä tahallisesti.”

”Työpaikalla työnantajan on huolehdittava, ettei työntekijä joudu työelämässä seksuaalisen tai sukupuoleen perustuvan häirinnän kohteeksi. Vastuu häirinnän kitkemisestä siirtyy työnantajalle siinä vaiheessa, kun työnantaja on saanut tiedon työntekijän kokemasta häirinnästä.”
”Asiat pitää selvittää työpaikoilla välittömästi, kun häiritsevää käytöstä ilmaantuu. Häirinnästä pitää ilmoittaa esimiehelle ja selvittää asia perin pohjin. Meidän on puhuttava näistä kipeistä ongelmista niiden oikeilla nimillä. Niitä ei saa pitää sisällä, koska silloin niistä kasvaa vielä suurempi ongelma.”
”Tärkeintä on, että asianomainen ilmoittaa heti asiasta, jotta häiritsijä saadaan kuriin. Virkavaltaa on vaikea saada näissä tapauksissa paikalle ennen kun on pahemmasta hädästä kyse.”
”Hyviin käytöstapoihin ei kuulu häiritä ihmisiä niin että he tuntevat ahdistuneisuutta.
”Olisiko niin että me emme osaa käyttäytyä? Miten tilanne on riistäytynyt käsistä?”
”En hyväksy seksuaalista häirintää ja se pitää saada kuriin. Mielestäni pitää selvittää ensin, miksi sitä tapahtuu. Eikö ihmisillä ole todellakaan käytöstapoja? Ovatko ne unohtuneet? Purkavatko häiriköt huonoa vointiaan kiusaamalla? Miltä heistä tuntuisi joutua kiusatuksi? Heikko itsetuntoko?”

”Onko kiusaajilla seksin puute vai saavatko he tyydytystä kiusaamalla?”

”Provosoivatko naiset miehiä häirintään? Kuka pitää mitäkin häirintänä? Monenlaisia kysymyksiä tulee paljon mieleen ja mistä niille vastaus?”
”Haluan vedota meihin kaikkiin. Nyt pitää ottaa porukalla härkää sarvista ja puhua asiat selviksi. Nyt tai ei koskaan pitää opetella käytöstavat sekä kunnioittamaan toinen toistamme.”
Maija Silvennoinen
Chef du cuisine
Katriinan Kasvisravintola
Kuva: Pekka Rötkönen, Pixabay
Lue Viiden Tähden #Metoo -sarjan aloitusartikkeli: ”#Metoo avasi monta haavaa myös ravintola-alalla”
Ina Niiniketo”Pitääkö naisen todistaa, että on äijä keittiössä vai hyvä kokki”
Julia Pihlström”Aina ei edes tajua, miten outo ravintola-alalla vallitseva kulttuuri on”
Vuosi sitten Fidel Gastro avasi ravintoloiden pimeän puolen: Seksismiä, huutamista, väkivaltaa ja huumeita
Viisi Tähteä kysyi 30 naisammattilaiselta ravintolatoimen eri sektoreilta sekä hierarkian eri tasoilta, millaista ja miten seksuaalista häirintää esiintyy alalla.

CategoriesYleinen

Facebook Comments